Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Balicí páska - co to je, jaké jsou její typy a jak vybrat tu správnou?

Taśma pakowa - czym jest, jakie są jej rodzaje i jak wybrać odpowiednią?

Balicí páska je nezbytným prvkem každého skladu, logistické společnosti nebo kanceláře. I když se to může zdát jako jednoduchý produkt, správný výběr balicí pásky má obrovský dopad na bezpečnost zásilky, efektivitu balení a provozní náklady. V tomto článku se dozvíte, co přesně je balicí páska , jaké existují typy a jak si vybrat tu správnou pro vaše potřeby. Zaměříme se také na oblíbené tavné a akrylové pásky a vysvětlíme, jak se od sebe liší.

Co je balicí páska ?

Balicí páska je specializovaná lepicí páska používaná především k zajištění balíků, kartonů a jiných obalů před přepravou. Hlavním účelem balicí pásky je udržet balík neporušený, zabránit náhodnému otevření balíku a chránit jeho obsah před poškozením.

Typy balicích pásek

Balicí pásky lze rozdělit do několika kategorií podle použitého lepidla a materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Nejoblíbenější typy balicích pásek dostupné na trhu jsou:

Akrylová páska

Akrylová páska je jedním z nejčastěji používaných typů balicích pásek . Jeho hlavní předností je odolnost vůči UV záření, díky čemuž se skvěle hodí pro dlouhodobé skladování a přepravu zásilek, které mohou být vystaveny slunečnímu záření. Akrylátové lepidlo je také vysoce odolné proti stárnutí, takže si páska zachovává své vlastnosti po dlouhou dobu.

Balicí páska: Co to je, jaké jsou její typy a jak si vybrat tu správnou?

Tavná páska

Tavná páska je dalším oblíbeným typem balicí pásky, ale od akrylové pásky se liší použitým lepidlem. V případě tavné pásky se používá lepidlo na bázi syntetického kaučuku, které zajišťuje vynikající přilnavost i při nízkých teplotách. Tyto pásky jsou pružnější a lépe přilnou k nerovným povrchům, díky čemuž jsou ideální volbou v podmínkách, kdy akrylová páska nemusí stačit.

Páska s rozpouštědlem

Solvent tape je lepicí páska na bázi přírodního kaučuku. Je to jedna z nejodolnějších a nejflexibilnějších pásek, zvláště doporučená pro balení těžkých předmětů. Rozpouštědlové lepidlo je odolné vůči vlhkosti a měnícím se povětrnostním podmínkám, díky čemuž je ideální pro náročné podmínky skladování nebo přepravy.

Papírová páska

Papírová páska je ekologičtější alternativou k tradičním plastovým páskám. Je vyroben z papíru, je biologicky odbouratelný a jeho lepidlo může být na bázi přírodních látek. Tyto typy pásek se stále častěji používají ve firmách, které dbají na životní prostředí.

Je tavná páska stejná jako akrylová páska ?

Ne, tavná páska není totéž jako akrylová páska , i když obě plní podobnou funkci a jejich základní použití je stejné - zajištění balíků a obalů. Liší se však především typem lepidla, které výrazně ovlivňuje jejich vlastnosti a aplikaci.

Lepidlo v akrylové pásce vs. lepidlo v tavné pásce

Akrylové lepidlo

Akrylové pásky , jak již bylo zmíněno dříve, obsahují lepidlo na akrylové bázi, které je velmi odolné vůči UV záření a stárnutí. To znamená, že tyto pásky jsou ideální pro dlouhodobé skladování, kde mohou být balíčky vystaveny slunečnímu záření. Akrylové lepidlo funguje nejlépe při kladných teplotách a je méně účinné při nízkých teplotách.

Tavné lepidlo

Tavné pásky využívají gumové lepidlo, které nabízí mnohem lepší přilnavost při nižších teplotách a na obtížnějších površích. Jsou pružnější, díky čemuž lépe přilnou k nerovnostem. Jedním z omezení tavné pásky je však její nižší odolnost vůči UV záření, což z ní nemusí dělat nejlepší volbu pro dlouhodobé venkovní skladování.

Balicí páska: Co to je, jaké jsou její typy a jak si vybrat tu správnou?

Jak vybrat správnou balicí pásku ?

Výběr správné balicí pásky závisí na několika faktorech:

Aplikace

Pokud bude páska používána pro dlouhodobé skladování balíků na místě vystaveném slunečnímu záření, bude lepší volbou akrylová páska . Pro rychlé balení v obtížných podmínkách, např. v chladírnách nebo s nepravidelně tvarovanými obaly, však bude účinnější tavná páska .

Povětrnostní podmínky

Pokud mají být zásilky přepravovány v nízkých teplotách nebo vlhkém prostředí, rozhodně stojí za zvážení tavné nebo solventní pásky , které v takových podmínkách fungují lépe.

Hmotnost balení

Pro těžké balíky bude nejlepší volbou solventní páska, která se vyznačuje nejvyšší odolností. Lehké a středně velké balíčky lze úspěšně zajistit tavnou nebo akrylovou páskou.

Ekologie

Pokud se vaše společnost zaměřuje na udržitelný rozvoj a péči o životní prostředí, stojí za to zvážit papírové pásky, které jsou biologicky rozložitelné a šetrnější k planetám.

Balicí páska: Co to je, jaké jsou její typy a jak si vybrat tu správnou?

Shrnutí

Balicí páska je důležitým prvkem v procesu balení a přepravy zboží. Správná volba pásky, přizpůsobená podmínkám skladování a přepravy, může výrazně ovlivnit bezpečnost zásilky. Akrylové pásky jsou ideálním řešením pro dlouhodobé skladování a balení vystavené UV záření, zatímco tavné pásky fungují lépe v náročných povětrnostních podmínkách a nízkých teplotách.

Každý typ pásky má svá specifická použití, proto se před výběrem vyplatí pečlivě analyzovat vaše potřeby. Díky tomu se vyhnete problémům souvisejícím s nedostatečnou ochranou zásilek a budete mít jistotu, že se vaše balíky dostanou k příjemci neporušené.

Viz také:

Zanechat komentář