Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Co symbolizují ozdoby na vánočním stromku? Vysvětlujeme!

Co symbolizują bombki na choince? Wyjaśniamy!

Tomasz Woźniak |

K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční stromeček ozdobený barevnými cetky . Vánoční stromky zdobené barevnými dekoracemi v různých vzorech a stálých tvarech se staly jednou z nejoblíbenějších zimních prázdninových tradic. Ale víme, proč jsou cetky tak důležité? Proč je věšíme na vánoční stromeček? Jaký je jejich původ a jaký je jejich symbolický význam? Zveme vás k odhalení tajemství symboliky vánočních cetek, které jsou jednou z nejoblíbenějších dekorací během Vánoc.

Původ a tradice zdobení vánočního stromku

Tradice vánočního zdobení vánočního stromku má kořeny v Německu, kde se zdobení vánočních stromků začalo v 16. století. V Polsku se tento zvyk objevil na začátku 19. století a rychle si získal oblibu. Vánoční koule Vánoční stromek symbolizuje strom poznání – dobrého i zlého, stejně jako znovuzrození a trvanlivost života.

Vánoční ozdoby mají různé tvary a barvy a každá z nich má svůj symbolický význam. Kulovitý tvar cetky symbolizuje kontinuitu a trvanlivost lidského života. Ovoce jako jablka, houby a ryby nám připomínají hojnost a plodnost, stejně jako tradiční štědrovečerní pokrmy.

Důležitá je také barva ozdob . Červená, která je nejoblíbenější barvou cetek , symbolizuje důstojnost a plodnost. Zelená je naopak symbolem věčného života a zlatá představuje bohatství a vítězství dobra nad zlem. Bílá a stříbrná odkazují na zimní období a symbolizují nevinnost.

Význam tradičních cetek

Tradiční ozdoby mají své kořeny v náboženské víře a zvycích. Jedním z nejdůležitějších symbolů je jablko, které odkazuje na prvotní hřích Adama a Evy. Příchod Ježíše Krista na zem a oběť, kterou přinesl, očišťuje naše hříchy.

Řetězy na vánoční stromeček symbolizují rodinné vazby a blízkost. V minulosti nám také měly připomínat prvotní hřích. Andělé zavěšení na vánočním stromku přinášejí štěstí a péči o domov. Světla na vánoční stromeček symbolizují světlo naděje, které přinesl Ježíš Kristus, a také chrání členy domácnosti před zlými silami.

Poselství symbolismu cetek

Zdobení vánočního stromku cetky má hlubší poselství. Je to čas, kdy si můžeme připomenout důležité hodnoty, jako je láska, naděje a radost. Každá cetka na vánočním stromku nám připomíná naše hříchy a potřebu očisty. V průběhu vánočního období se vánoční stromek s cetky stává symbolem radosti, hojnosti a společenství.

Mnozí z nás uchovávají cetky , které se dědí z generace na generaci. Jsou to nejen krásné dekorace, ale i cenné suvenýry rodinného dědictví. Každá cetka má svou vlastní historii a hodnotu Vánoční koule sentimentální, což ji privileguje na vánočním stromku. Vytvářejí jedinečnou atmosféru a přinášejí do našich domovů sváteční náladu.

V současné době jsou na trhu k dispozici různé vánoční cetky , které lze upravit podle vašeho stylu a vkusu. Kromě tradičních skleněných cetek můžete najít i cetky ze dřeva, plastu a dokonce i látky. Mnohé z nich jsou ručně vyráběné a zdobené, což jim dodává jedinečný charakter.

Množství barevných vánočních ozdob

Vánoční ozdoby mají dlouhou historii a hluboký symbolický význam. Zdobení vánočního stromku není jen o zdobení vašeho domova, ale také o připomenutí si hodnot a tradic. Každá cetka na vánočním stromku má svůj vlastní příběh a sentimentální hodnotu, díky které je jedinečná. Bez ohledu na tvar a barvu, ozdoby na vánočním stromku vytvářejí kouzelnou atmosféru a navodí nás vánoční náladou.

Zanechat komentář