Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Co si vzít s sebou na piknik? Podívejte se na naše návrhy!

piknik na świeżym powietrzu

Tomasz Woźniak |

Když slunce svítí jasněji a teplé paprsky vás vybízejí trávit čas venku, je čas na piknikové šílenství! Piknik je skvělý způsob, jak relaxovat, pobavit se a vychutnat si chutné jídlo uprostřed přírody. Ať už jde o romantické rande, rodinný výlet nebo setkání s přáteli – piknik bude fungovat v každé z těchto situací. Aby se však tento čas skutečně vydařil, stojí za to se pořádně připravit. V tomto článku se s vámi podělíme o praktické tipy a inspiraci, co si vzít s sebou na piknik, aby vám nic neuteklo.

Výběr perfektního místa na piknik

Než se vydáme za piknikovým dobrodružstvím, musíme pro něj nejprve najít vhodné místo. Samozřejmě to není nejtěžší úkol, zvláště pokud bydlíme v blízkosti parků, lesů nebo jezer. Vyplatí se však nejprve hledat lokalitu, která splní všechna naše očekávání. V první řadě to musí být místo, kde můžeme volně sedět a rozložit si piknikové vybavení. Nejlepší je, když je terén rovný a suchý, aby se zabránilo vlhkosti a bahnu. Hledejme také klidná zákoutí, kde nás nezasáhne silný vítr ani pražící slunce. Dobrá volba místa je polovina úspěchu úspěšného pikniku!

Městské oázy klidu

Nemusíte chodit daleko za město, abyste našli ideální místo pro piknik. Mnoho měst nabízí zelená, okouzlující místa, kde si můžete užít chvíle oddechu. Městské parky, nábřežní bulváry a dokonce i střechy jsou skvělé lokality, které vám poskytnou krásné výhledy a trochu soukromí.

Lesní paseky a louky

Pokud sníte o divočejším prostředí, vydejte se na piknik do lesa nebo na louku. Určitě tam najdete klidná, travnatá místa, která budou vaší oázou klidu. Nezapomeňte zkontrolovat, zda je dané místo přístupné veřejnosti a zda si tam můžete bezpečně rozložit piknikovou deku.

Atrakce na pobřeží

Jezera, řeky a dokonce i mořské pláže jsou také fantastickými místy pro piknik. Vůně sladké vody a zvuk vln nebo šplouchání řeky dodají vaší relaxaci jedinečné kouzlo. Vyberte si místo, kde můžete sedět blízko vody a užívat si výhled.

Bez ohledu na to, kde se rozhodnete založit svůj piknikový tábor, nezapomeňte si předem ověřit předpověď počasí. Deštivé nebo větrné počasí vám může zkazit zábavu, takže si pro svůj výlet na piknik vyberte ten nejlepší den v týdnu.

Základní příslušenství pro piknik

Deka, jídlo a dobrá nálada jsou základem pro úspěšný piknik. Aby však byl váš pobyt ještě pohodlnější a bezproblémový, vyplatí se vzít si s sebou pár doplňků navíc.

Deka a termomat

Deka je absolutní nutností každého pikniku. Umožní vám pohodlné sezení na trávě či písku a poslouží i jako improvizovaný ubrus. Nejlepší je pořídit si speciální piknikovou deku, která je vyrobena z měkkého, snadno čistitelného materiálu a na spodní straně má izolační vrstvu. To vás ochrání před chladem a vlhkostí.

Alternativou k tradiční dece je tepelná podložka. Tato praktická vychytávka má jednu stranu vyrobenou z fólie odrážející teplo a druhou stranu z textilního materiálu, který usnadňuje údržbu. Podložka je ideální, pokud plánujete strávit delší čas venku.

Piknikový koš a termoska

Nepostradatelným prvkem vaší piknikové výbavy by měl být také košík nebo izolační taška. Umožní vám bezpečně přepravovat a udržovat všechny vaše pamlsky ve správné teplotě. Vyplatí se vzít si i termosku – je skvělá na uchování teplých nápojů, jako je káva nebo čaj.

Nádobí a příbory

Nezapomeňte si s sebou vzít také nádobí a příbory. Vyhněte se jednorázovým papírovým talířům a plastovým vidličkám. Raději volte lehké, ale odolné plastové nádobí a kovové příbory. Díky tomu bude vaše jídlo nejen chutné, ale také ekologické.

Nezapomeňte na papírové ručníky, pytel na odpadky a další užitečné věci, jako je krém s UV filtrem nebo repelent proti komárům.

Nápady na zdravé a výživné piknikové občerstvení

Čas na nejdůležitější část pikniku – jídlo! Při sestavování jídelníčku musíte vzít v úvahu několik klíčových faktorů. Pokrmy by se měly snadno přenášet, odolávat vysokým teplotám a nevyžadovat složité podávání.

Sendviče a saláty

Klasické sendviče jsou skvělou volbou na piknik. Můžete si je připravit doma nebo si vytvořit vlastní z dostupných surovin. Nezapomeňte použít čerstvý chléb, který nezvlhne od zeleniny. Jako nádivka poslouží pečené maso, sýr a čerstvá zelenina jako ředkvičky, cherry rajčata a okurky.

Dalším výživným jídlem, které je ideální na piknik, je zeleninový salát. Můžete jej zabalit do vzduchotěsných nádob a zalít oblíbeným dresinkem těsně před jídlem.

Jarní a letní ovoce

Sezónní ovoce je skvělou volbou pro piknikové občerstvení. Maliny, jahody, hrozny, jablka a melouny nakrájené na kousky budou nejen chutné, ale v teplých dnech i osvěží. Můžete je podávat samotné nebo je použít k přípravě ovocných salátů.

Domácí pečivo

Pokud máte chuť na něco sladkého, vezměte si s sebou domácí koláče, sušenky nebo muffiny. Takové pečivo se snadno balí a jeho chuť vaše hosty jistě potěší. Granolu nebo ovesné tyčinky můžete připravit i jako zdravou svačinku.

Chladné nápoje

Chladné nápoje budou v horkých dnech nenahraditelné. Místo slazených, sycených nápojů si připravte limonádu nebo ochucenou vodu s ovocem. Pro lepší udržení teploty zabalte nápoje do termosky nebo termosoudku.

Nezapomeňte upravit menu podle počtu účastníků pikniku a vlastních preferencí. Dobře promyšlené a připravené jídlo zaručí úspěšnou venkovní rekreaci.

Jak udělat piknik pro dva atraktivnější?

Piknik je skvělou příležitostí, jak strávit romantický čas se svou milovanou osobou. Vše, co potřebujete, je trocha kreativity, aby tato událost získala jedinečný charakter.

Náladové osvětlení

Když se setmí, dodejte romantický nádech umístěním několika malých čajových svíček nebo luceren podél trasy. Rozzáří váš piknikový koutek a vytvoří jedinečnou atmosféru.

Elegantní nádobí

Místo papírových ubrousků a plastových talířů ozdobte svůj piknikový stůl elegantním keramickým nádobím. Dodají vašemu romantickému pobytu nádech sofistikovanosti.

Pamlsky pro dva

Vyberte si lehké, ale rafinované předkrmy, jako jsou sýry, ovoce a máslové sušenky. Vyhněte se těžkým obědovým jídlům a místo toho se zaměřte na malé, ručně vyráběné pochoutky.

Při plánování romantického pikniku nezapomeňte věnovat pozornost detailům. Vytvoří jedinečnou, intimní atmosféru, která vám zůstane dlouho v paměti.

Piknik s dětmi - co si vzít?

Piknik je skvělá příležitost, jak strávit čas s celou rodinou. Pokud se na takový výlet chystáte, je potřeba se na něj připravit trochu jinak, abyste svým dětem zajistili maximální zábavu a bezpečí.

Bezpečné jídlo a pití

Při pikniku s dětmi věnujte zvláštní pozornost výběru jídel a nápojů. Vyhněte se tekutým, horkým jídlům, které by mohly rozlít nebo popálit vaše ratolesti. Vybírejte raději sendviče, ovoce, zeleninu a domácí pečivo. Na vychladnutí si také připravte zmrzlinu nebo sorbet a zabalte do termosky, aby měla nízkou teplotu.

Hračky a hry

Aby se vaše děti během pikniku nenudily, vezměte s sebou některé z jejich oblíbených hraček nebo her. Skvěle poslouží míčky, frisbee a dokonce i jednoduché stolní hry. Můžete také uspořádat hru na schovávanou nebo schovat malé dárky poblíž, aby je našli nejmenší.

Ochrana proti slunci a hmyzu

Nezapomeňte také zajistit dětem dostatečnou ochranu před sluncem a hmyzem. Nezapomeňte si přibalit opalovací krém, čepice a sprej proti komárům a klíšťatům. Vaše děti si díky tomu budou moci volně hrát venku.

Při plánování rodinného pikniku se snažte vzít v úvahu potřeby a očekávání všech účastníků. Pak bude váš odpočinek v lůně přírody vzpomínkou, ke které se budete rádi vracet.

Další atrakce na pikniku

Jídlo a pití jsou samozřejmě základem úspěšného pikniku, ale stojí za to popřemýšlet i o jiných formách zábavy, které vám zpestří chvíle venku.

Hry a zábava

Pokud plánujete delší dovolenou, vyplatí se mít pár návrhů, jak trávit čas aktivně. Rozložte deku na trávu a pozvěte své blízké na badminton, frisbee nebo šipky. Můžete také uspořádat hledání skrytých „pokladů“ nebo si zahrát hru z vašich oblíbených deskových her.

Hudba a zpěv

Další výhodou pikniku může být hudba. Vezměte si s sebou přenosný reproduktor a vytvořte si sváteční playlist, který zpříjemní atmosféru vašeho setkání. Pokud máte hudební vlohy, nic vám nebrání uspořádat spontánní koncert.

Vodní aktivity

Pokud se váš piknik koná u jezera nebo řeky, můžete program rozšířit o další atrakce. Půjčte si kajaky, šlapadla nebo si jen tak skočte do vody, abyste se zchladili.

Nezapomeňte přizpůsobit druh zábavy schopnostem, preferencím a věku účastníků. Díky tomu bude váš piknik nezapomenutelným zážitkem pro každého.

Ekologický přístup k pikniku

Při pořádání pikniku stojí za to věnovat pozornost ekologickým otázkám. Díky tomu bude váš odpočinek v lůně přírody ještě vědomější a zodpovědnější.

Opakovaně použitelné nádobí

Místo jednorázových plastových talířů a příborů volte odolné, opakovaně použitelné nádobí. Nejen, že budou ekologičtější, ale také vám poskytnou větší komfort a pohodlí.

Snížení odpadu

Snažte se také omezit množství odpadu, který produkujete. Místo kupování svačin v jednorázových obalech si je připravujte sami. Vyhoďte zbytky jídla a použité ubrousky do pytle na odpadky, který přinesete. Tímto způsobem minimalizujete množství vznikajícího odpadu.

Místní a sezónní produkty

Při výběru ingrediencí na piknik se snažte používat místní a sezónní produkty. Nejen, že budou čerstvější a výživnější, ale také pomohou podpořit místní dodavatele a snížit vaši uhlíkovou stopu.

Recyklace a kompostování

Po pikniku nevyhazujte zbytky jídla do koše. Místo toho, kde je to možné, je kompostujte nebo hledejte místa, kde je lze recyklovat. Budete tak pečovat o přírodní prostředí.

Péčí o ekologii při pikniku nejen chráníte okolní přírodu, ale dáváte dobrý příklad ostatním účastníkům. Vaše činy je mohou inspirovat k tomu, aby si více uvědomovali trávení času venku.

Bezpečnost a hygiena na pikniku

Přestože má piknik poskytnout relaxaci a zábavu, nesmíme zapomínat na bezpečnost a hygienu. Pár jednoduchých kroků vám pomůže užít si bezstarostnou dovolenou.

Ochrana proti slunci a hmyzu

Bez ohledu na roční období nezapomeňte s sebou vzít opalovací krém a repelent proti hmyzu. To pomůže chránit vás a vaše blízké před škodlivými účinky slunečního záření a kousnutí.

Hygienická péče

Během pikniku dbejte také na svou hygienu. Vezměte si s sebou vlhčené ubrousky nebo papírové ručníky, které vám pomohou udržet ruce a obličej čisté. Nezapomeňte na pytel na odpadky, abyste po pikniku opustili místo v perfektním stavu.

První pomoc

I když doufáme, že se nic zlého nestane, vyplatí se mít s sebou základní lékárničku. Může se ukázat jako užitečné, když se někdo z vašich blízkých zraní nebo omdlí.

Dbáním na bezpečnost a hygienu během pikniku zajistíte nejen pohodlí, ale i zdraví všech účastníků. To vám umožní naplno si užít chvíle strávené v přírodě.

Zanechat komentář