Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Co znamená seno pod ubrusem? Poznejte význam štědrovečerní tradice!

Co oznacza sianko pod obrusem? Poznaj znaczenie Wigilijnej tradycji!

Tomasz Woźniak |

Štědrý den je jedním z nejdůležitějších svátků polské kultury. Je to čas, kdy se rodina schází u vánočního stolu, aby oslavila narození Ježíše Krista. Kromě charakteristických jídel jako je kapr, boršč nebo pierogi polský Štědrý večer neodmyslitelně provází ještě jeden prvek - seno pod ubrusem . Dnes se zaměříme na to, odkud tato tradice pochází, jaký je její původ a co symbolizuje?

Prastaré kořeny tradice výroby sena pod ubrusem

Tradice podkládání sena pod ubrus sahá až do starověku a má kořeny ve víře pohanských Slovanů. Seno podle těchto přesvědčení symbolizovalo plodnost, hojnost a blahobyt. Věřilo se, že ukládání sena pod ubrus přinese do domácnosti štěstí a blahobyt na další rok. Štědrý večer

Dávat seno pod ubrus má také křesťanský význam. Symbolizuje chudobu a skromnost, do které se Ježíš Kristus narodil. Toto gesto nám připomíná, že stojí za to ocenit jednoduchost a pokoru, což jsou důležité hodnoty v křesťanském životě.

Jedinečný význam štědrovečerního ubrusu

Kromě sena má ve štědrovečerní tradici svůj význam i samotný ubrus. Ubrus, který dáme na sváteční stůl, by měl být bílý. Tato barva odkazuje na čistotu a nevinnost Ježíše, jehož narození slavíme v tomto zvláštním svátečním čase. Bílý ubrus je také symbolem čistoty srdcí, kterou bychom si měli během Vánoc udržovat.

Pověry související se senem

V některých oblastech Polska existují pověry a zvláštní tradice související se senem pod ubrusem . Jedním z nich je víra, že ten, kdo zpod ubrusu vytáhne nejdelší stéblo sena, bude mít v nadcházejícím roce úspěch a štěstí. Avšak ten, kdo vytáhne nejkratší a méně působivou čepel, může v blízké budoucnosti očekávat potíže a problémy.

Také se věřilo, že čím delší a kvalitnější seno bude, tím větší úrodu obilí a lnu lze očekávat v nadcházejícím roce. Tato tradice souvisí s dlouhou historií zemědělství v Polsku a vírou v prosperitu pramenící z úrodných polí.

Praktické využití sena

Přestože ukládání sena pod ubrus má především symbolický význam, v minulosti mělo i praktické využití. Ještě na počátku 20. století se seno běžně používalo k výzdobě interiérů během Vánoc. Celé stoly byly pokryty senem a na ně byl položen ubrus. Sláma pokrývala i podlahu a do rohů místností se dávaly snopy sena, které mělo v příštím roce přinášet zdraví, blahobyt a blahobyt.

Zanechat komentář