Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak správně sekat trávu, abyste měli krásný a zdravý trávník?

Jak odpowiednio kosić trawę, aby uzyskać piękny i zdrowy trawnik?

Tomasz Woźniak |

Sekání trávy je jedním ze základních úkonů péče o trávník, který přispívá k udržení krásného a zdravého trávníku. Pravidelné sečení má mnoho výhod, například podporuje zdravý růst kořenů, zadržuje vodu v období sucha a udržuje trávu déle zelenou. V tomto článku se dozvíte, jak správně sekat trávu, abyste dosáhli vysněného výsledku.

Správná výška a frekvence sečení

Výška, na kterou trávu sekáte, a frekvence sekání mají velký vliv na zdraví vašeho trávníku. Mnoho lidí se mylně domnívá, že když trávu posekáme na krátko, poroste pomaleji a budeme ji muset sekat méně často. Tento přístup však může způsobit, že na trávníku začne růst plevel a mech. Proto je důležité nesekat trávu příliš nakrátko. Optimální délka trávy je přibližně 40-60 mm v závislosti na ročním období a povětrnostních podmínkách.

V období mírných teplot, tj. na jaře a na podzim, by trávník neměl být kratší než 40 mm, což jsou asi dva prsty. Naopak v období vysokých teplot a nedostatku vody, tj. v létě, by tráva neměla být kratší než 50-60 mm, tj. asi tři prsty. Důležité je také nesekat trávu o více než 1/3 celkové délky stébel, aby nedošlo k oslabení rostlin a jejich odumření.

 

Příprava sekačky na sekání trávy

Před zahájením sekání trávy je dobré se ujistit, že je sekačka řádně připravena. Zkontrolujte, zda jsou nože řádně nabroušené a v dobrém stavu. Pokud jsou nože tupé nebo poškozené, mohou sekat trávu nerovnoměrně, což může vést k poškození trávy. Je také dobré zkontrolovat hladinu oleje a paliva v sekačce, aby se předešlo případným poruchám během provozu.

Před zahájením sekání trávy je také dobré vyčistit prostor od kamenů, větví a jiných překážek, které by mohly sekačku poškodit nebo způsobit její zablokování. U větších trávníků je také dobré zvážit rozdělení plochy na menší části a jejich střídavé sekání, aby se usnadnila práce a nedocházelo k přetěžování sekačky.

Technika sečení trávníku

Při sekání trávy se vyplatí věnovat pozornost technice sečení, abyste dosáhli rovnoměrného a estetického výsledku. Je důležité udržovat sekačku rovně a rovnoměrně, aby nedocházelo k nerovnoměrnému sekání trávy. Sekání by mělo probíhat v paralelních pásech, aby bylo zajištěno rovnoměrné pokrytí celého trávníku. U větších trávníků je také vhodné pokaždé změnit směr sečení, aby se zabránilo vytváření cestiček a nerovných ploch.

Sečení trávy by mělo být přizpůsobeno aktuálním povětrnostním podmínkám. V období sucha a nedostatku srážek by měl být trávník posekán o něco výše, aby se zachovala vlhkost v půdě. Naopak v období vydatných srážek může tráva rychle růst a vyžadovat častější sečení. Je také důležité, aby se sečení provádělo za suchého počasí, aby nedošlo k poškození trávy a překážení při sečení.

https://youtu.be/rMrmEcsXL5o

Bezpečnost při sekání trávy

Při sekání trávy je důležité pamatovat na základní bezpečnostní pravidla. Používejte vhodný ochranný oděv, například chrániče sluchu, ochranné brýle, rukavice a bezpečnostní obuv. Je také důležité vyhnout se sekání trávy v blízkosti překážek, jako jsou stromy, kameny nebo jiné tvrdé předměty, které mohou sekačku poškodit nebo způsobit nehodu. Pokud používáte benzínovou sekačku, je důležité zajistit řádné odvádění výfukových plynů a vyhnout se práci v uzavřených prostorách.

Využití posečené trávy

Po posečení trávy je třeba zvážit, jak s ní naložit. Místo toho, abyste ji vyhodili, můžete ji použít jako přírodní hnojivo pro váš trávník. Posekanou trávu lze přeměnit na kompost, který pak můžete použít k hnojení trávníku, mulčování záhonů nebo dokonce jako hnojivo pro zeleninovou zahradu. Je však dobré nechat trávu před uložením do kompostu několik dní vyschnout, aby nedošlo k jejímu zahnívání a nepříjemnému zápachu. Je také vhodné travní kompost vrstvit, střídat mokré a suché vrstvy, aby se zachovala správná rovnováha a urychlil se proces rozkladu.

Zanechat komentář