Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Podzim na zahradě - připravte svou zahradu na přivítání podzimu - praktické tipy

Jesień w ogrodzie - przygotuj swój ogród na przywitanie jesieni - praktyczne porady

Tomasz Woźniak |

S příchodem chladnějších dnů a padajícího listí se zahrada dostává do nové, fascinující fáze. Podzim na zahradě je obdobím intenzivní péče, která připravuje rostliny na nadcházející mrazy. Toto období se může zdát zdrcující, ale správné kroky zajistí, že naše zelené útočiště bude mít poklidnou zimu a živý návrat jara. V tomto článku objevíme klíčové činnosti, které je potřeba udělat, aby byla naše zahrada připravena na podzim.

Podzimní krmení - klíč k imunitě rostlin

Počínaje koncem léta byste se měli zaměřit na krmení rostlin, abyste zvýšili jejich odolnost vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. Volíme hnojiva s nízkým obsahem dusíku a vysokým obsahem draslíku, která posílí stavbu rostlin a připraví je na nadcházející chladné počasí. V této fázi hraje klíčovou roli také pravidelná mírná zálivka v období sucha.

Ochrana mladých a citlivých rostlin

Zvláštní pozornost věnujeme mladým výsadbám a druhům, které nejsou plně mrazuvzdorné. Po prvních mrazících se vyplatí jejich nadzemní části zakrýt prodyšným materiálem, jako je sláma nebo netkaná textilie. Chraňte základnu kmene přidáním silné vrstvy mulče. Růže kopeme, abychom jim poskytli ochranu.

Podzimní výsadba - nejlepší čas na změny

Podzim, od října do poloviny listopadu, je ideální období pro výsadbu stromů, keřů s prostokořennými kořeny a trvalek. To je také čas na zavádění nových prvků do zahrady, jako jsou trávníky, vřesoviště nebo záhony. Jsou zde příznivé podmínky pro zakořenění rostlin a samotná práce je méně fyzicky náročná než v létě.

Úklid sadu a zeleninové zahrady

Zralé ovoce by se mělo sbírat v sadu, ale nezapomeňte uklidit zbytky, tzv "mumie" - sušené ovoce, které může být živnou půdou pro choroby a škůdce. V zeleninové zahradě by se zbytky po sklizni zeleniny měly hluboce zahrabat, spálit nebo zpracovat v kompostéru. A kdy maliny přesadit ? Začátek podzimu na zahradě je také vhodným obdobím pro přesazování malin.

Pečujte o svůj trávník

První říjnová dekáda je tím správným časem na poslední posekání trávy před zimou. Výška sečení by měla být přibližně 4 cm. Posečenou trávu pak lze v tenké vrstvě umístit do kompostéru.

Péče o víceleté rostliny a odstraňování spadaného listí

Suché letničky a sušené trvalky můžeme stříhat těsně u země, i když je lepší počkat do jara. Spadané listí by se mělo pravidelně uklízet – z části lze vytvořit hromádky, které se stanou potenciálními domovy pro ježky, a zbytek lze umístit do kompostéru nebo zpracovat na listovou zeminu.

Podzim v zahradě - příprava jezírka

Na konci léta se vyplatí zavěsit nad jezírko síť s jemnými oky, abyste omezili znečištění vody listím. Na podzim se provádí čištění dna jezírka rozebírá zařízení. U menších nádrží se voda nejčastěji vypustí a ryby se přemístí do jiného akvária.

Rostlinný odpad – jak s ním naložit?

Spadané listí, sušené rostliny a další organický zahradní odpad jsou cennou surovinou, se kterou se vyplatí hospodařit. Část materiálu lze použít k vytvoření kopců pro ježky nebo zpracovat v kompostéru, čímž vznikne cenný humus. Vyvarujte se však tvrdých listů obsahujících hodně tříslovin, např. dub.

Výsadba cibulovin a hlíznatých rostlin

Podzim je také obdobím výsadby cibulovin a hlíznatých rostlin, jako jsou krokusy, kostřava, narcisy, sněženky, hyacinty, okrasné mísy a sasanky. Nejlépe je tyto práce provádět v září nebo začátkem října, s výjimkou hlíznatých begónií, cannas, mečíků, jiřin, frézií, galtonií, krokusů a tygřích květů, které je vhodné po prvním mrazu vyhrabat ze země a uskladnit na chladném místě.

Výsev jednoletých rostlin

Koncem září můžete vysévat i jednoleté květiny jako je delphinium letní, chrpa, mák nebo hořkosladko, které na jaře zkrášlí zahradu.

Zavádění nových prvků

Podzim je ideální čas na představení nových prvků na zahradě, jako jsou trávníky, vřesoviště nebo záhony. V té době panující příznivé klimatické podmínky napomáhají zakořeňování rostlin a samotná fyzická práce je méně náročná než v hlavní sezóně.

souhrn

Podzim na zahradě je intenzivním, ale nesmírně uspokojujícím obdobím pro každého zahradníka. Systematické provádění těchto činností zajistí našemu zelenému útočišti poklidnou zimu a živý návrat jara. Pamatujte, že každá zahrada je jiná, proto se vyplatí přizpůsobit naše aktivity specifičnosti našeho pozemku. Přijměme tyto výzvy s nadšením a naše úsilí bude odměněno krásnou zdravou zahradou.

Viz také: Podzim na zahradě. Co sázet na podzim a jak plánovat záhony. Květiny v zahradě.

Zanechat komentář