Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdo patentoval papírové tašky? Koukni na to!

Kto opatentował torby papierowe? Sprawdź to!

Tomasz Woźniak |

Papír se k výrobě obalů používal odedávna, ale papírové tašky, které známe dnes, debutovaly až v 19. století. Jejich původ souvisí s vynálezem stroje na jejich výrobu Francisem Wollem v roce 1852. O staletí dříve však Číňané používali listy z kůry moruše k balení potravinářských výrobků, takže papírové obaly byly jedny z historicky nejstarších obalů.

Počátky papírových tašek

Již stovky let se nákupní tašky a obaly vyrábí z plátna, juty nebo kůže. První zmínka o papírových taškách se objevuje v roce 1844 v Bristolu. Číňané jsou však zodpovědní za vytvoření produktu, bez kterého si v dnešní době už jen těžko dokážeme představit nakupování. Byli to ti, kteří používali listy získané z kůry moruše. Používaly se k balení – nejčastěji potravinářských výrobků.

Vynález výroby papíru je připisován lidem žijícím v dnešní Číně, kteří byli schopni vyrobit celulózovou buničinu již na počátku prvního století našeho letopočtu, tedy kolem roku 100 našeho letopočtu. Vytvořit nákupní tašky však bylo v té době ještě nemožné – nejen kvůli kvalitě materiálu, ale i proto, že výrobní proces byl mnohem dražší.

Margaret Knight - žena s patentem

Metodu strojové výroby papírových sáčků s plochým čtvercovým dnem vyvinula Margaret Knight. Byla to americká vynálezkyně, která v roce 1868 zkonstruovala první stroj na výrobu papírových sáčků s plochým dnem. Šlo o revoluci v tomto odvětví, protože papírové tašky se dříve vyráběly ve tvaru obálek a byly příliš malé na to, aby se do nich vešlo více než jeden nebo dva kusy.

Zde stojí za zmínku proces, který provázel vynález papírového sáčku Margaret Knightovou. Při práci v továrně na látky navrhla zařízení na výrobu papírových tašek . Tovární dělník Charles Annan zkopíroval její nápad a požádal o patent. Během procesu Annan zpochybnil Margaretinu zručnost a vynalézavost a prohlásil, že „by bylo absurdní věřit, že žena dokáže pochopit složitost stroje na výrobu tašek“. Margaret však předložila řadu poznámek, návrhů a deníkových záznamů týkajících se jejího designu, což jí umožnilo získat patent v roce 1873.

Dnes papírové tašky

Dnes jsou velmi oblíbené papírové tašky . Používají se nejen jako obaly potravinářských výrobků, ale také jako reklamní nákupní tašky . Mnoho společností se rozhoduje vyrábět tašky s logem , aby zvýšily viditelnost své značky a přilákaly zákazníky.

Papír používaný k výrobě papírových sáčků má obvykle gramáž 80-110 g/m² a pruhovanou texturu. V dnešní době je papír, ze kterého se tašky vyrábí, často barvený barevnými potisky. Ekologické barvy se používají k barvení a potisku papírových tašek .

Význam papírových sáčků

V dnešní době je role papírových tašek zvláště důležitá z důvodu ochrany životního prostředí a také propagačních strategií. Mnoho společností se rozhoduje vyrábět papírové tašky , protože jsou ekologičtější než jejich plastové alternativy. Papír je biologicky rozložitelný, což znamená, že se v přirozeném prostředí rychle rozkládá, aniž by ho znečišťoval.

Uvedení papírové tašky na trh mělo zásadní vliv na rozvoj obalového průmyslu. Díky technologickým inovacím a neustálému zdokonalování výrobních procesů jsou papírové tašky nyní levnější a dostupnější než kdykoli předtím. Jsou také rozmanitější a přizpůsobené potřebám konkrétních zákazníků, což umožňuje jejich využití v různých průmyslových odvětvích.

Zanechat komentář