Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy je Corpus Christi v roce 2024? Je den volna?

Boże ciało 2024

Tomasz Woźniak |

Poláci každoročně netrpělivě očekávají příchod květnových svátků, které otevírají cestu k dlouhým a blaženým víkendům. Mezi ty nejunikátnější patří Corpus Christi – slavnostní oslava Těla a Krve Kristovy, pocházející ze 14. století. K tomuto svátku plnému barevných průvodů a krásné výzdoby neodmyslitelně patří radostné odpočinutí od každodenních povinností. Zjistěte, kdy tato jedinečná událost připadá na rok 2024, jaké tradice se s ní pojí a jak tento čas nejlépe využít k tomu, abyste si užili opravdu prodloužený víkend.

Kdy slavíme Corpus Christi v roce 2024?

Corpus Christi je pohyblivý svátek v kalendáři, což znamená, že datum jeho oslavy se rok od roku liší. Bez ohledu na datum však tento svátek připadá vždy na čtvrtek, šedesát dní po Velikonocích. V roce 2024 budeme slavit Slavnost Nejsvětějšího Těla a Krve Kristovy 30. května .

Tradice a zvyky související s Božím tělem

Corpus Christi je jedním z nejvýznamnějších svátků katolické církve, slaví Poslední večeři Ježíše a Jeho proměnu chleba a vína v Tělo a Krev. V Polsku tato tradice sahá až do 13. století a projevuje se v barevných průvodech ulicemi měst a obcí. Věřící nosí košíky naplněné okvětními lístky, které pak rozhazují po trase procesí a vytvářejí barevný koberec. Staví se také čtyři oltáře zdobené květinami a zelení, u kterých se průvod zastavuje. Tento zvyk je živým svědectvím víry a zdůrazňuje důležitost tohoto mimořádného svátku.

Je Corpus Christi volným dnem v práci?

Ano, Corpus Christi je státní svátek. Podle zákona o dnech pracovního klidu mají Poláci kromě nedělí nárok i na svátky na Boží tělo. To znamená, že většina institucí, obchodů, podniků a škol bude v tento den uzavřena. Výjimkou mohou být některá komerční zařízení, jako jsou čerpací stanice, lékárny nebo prodejny potravin v nákupních centrech, které mohou mít otevřeno, ale s omezenou otevírací dobou.

Jak využít Corpus Christi, abyste si užili prodloužený víkend?

Corpus Christi připadá na čtvrtek, což vytváří příležitost k prodloužení víkendu. Stačí si vzít jeden den volna navíc v pátek 31. května, abyste získali až čtyři dny volna v práci – od čtvrtka do neděle včetně. Pokud si vezmete více dní dovolené, získáte ještě větší příležitosti. Díky volnu od 27. do 31. května si můžete užít až týdenní odpočinek včetně dvou víkendů.

Corpus Christi a obchod – budou obchody otevřené?

Na Corpus Christi bude většina obchodů, supermarketů, nákupních center a servisních míst uzavřena. Výjimkou budou mimo jiné čerpací stanice, lékárny, pekárny, cukrárny, ale i komerční provozovny na letištích, nádražích a bezcelních zónách. Kromě toho mohou být otevřené internetové obchody a prodejní místa. Při plánování nákupů během Božího Těla se to vyplatí mít na paměti.

Corpus Christi a MHD

Oslavy Božího těla ovlivňují i ​​fungování městské hromadné dopravy. V den svátku dochází k úpravě jízdních řádů a některé linky mohou být pozastaveny nebo jezdit méně často. Před plánováním cesty se proto vyplatí ověřit si aktuální informace o provozu MHD v daném městě.

Corpus Christi – svátek plný tradice a náboženského významu

Corpus Christi je jedním z nejvýznamnějších svátků katolické církve, slaví se na památku ustanovení eucharistie. Procesí, květinová výzdoba a stavba oltářů jsou živým svědectvím víry věřících a zdůrazňují význam této mimořádné události. Přestože jsou tyto oslavy náboženského charakteru, je tento svátek mimořádně oblíbený mezi Poláky, kteří volný den ochotně využívají k odpočinku a trávení času se svými blízkými.

Boží tělo a další květnové svátky

Květen je plný dnů pracovního volna, což Polákům dává mnoho příležitostí k prodlouženým víkendům. Kromě Božího Těla slavíme v květnu také Svátek práce (1. května) a Státní svátek 3. května. Šikovné plánování dovolené o těchto prázdninách vám umožní prodloužit si volný čas a oslavit nadcházející léto s rodinou a přáteli.

Jak strávit Corpus Christi v roce 2024?

Corpus Christi je perfektní příležitostí, jak se stáhnout do pohodlí svého domova, strávit čas grilováním se svými blízkými nebo vyrazit na rodinný výlet mimo město. Můžete se také zúčastnit barevných průvodů pořádaných ve městech a obcích, obdivovat výzdobu a rozházené květiny. Pro ty, kteří hledají více atrakcí, stojí za zvážení výlety do malebných městeček, kde se ve zvláštním měřítku pěstují tradice Božího těla.

Corpus Christi a počasí

Přestože Corpus Christi připadá na květen, počasí v tomto období může být značně proměnlivé. Jsou zde jak teplé a slunečné dny, tak i chladnější období se srážkami. Proto se vyplatí připravit se na různé scénáře počasí sbalením lehčího i teplejšího oblečení. Díky tomu si budeme moci naplno užívat volný čas bez ohledu na rozmary přírody.

Boží tělo a další pohyblivé svátky

Boží tělo, stejně jako Velikonoce, patří do skupiny pohyblivých svátků, jejichž datum slavení se rok od roku mění. Mezi další svátky tohoto typu patří Velikonoční neděle, Letnice a Nanebevzetí Panny Marie. Skutečnost, že tato data nejsou pevná, vyžaduje, abychom při plánování prodloužených víkendů a svátků věnovali zvláštní pozornost.

Zanechat komentář