Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy je Oktoberfest 2023? Koukni na to!

oktoberfest 2023

Adrian Koźlik |

Oktoberfest je jednou z nejikoničtějších událostí na světě, která se koná na slavné Terezině louce v Mnichově. Je to každoroční festival, který přitahuje davy znalců chmelových nápojů z celého světa. Oktoberfest není jen pivní festival, ale také jedinečný kulturní zážitek, který spojuje kulturu a dobrou zábavu.

Historie Oktoberfestu

Oktoberfest 2023 Historie Oktoberfestu sahá až do roku 1810, kdy se konal první ročník festivalu. První Oktoberfest byl uspořádán na oslavu svatby prince Ludvíka Bavorského a princezny Terezie Sasko-Hildburghausenu. Akce se konala na loukách za mnichovskými hradbami a postupem času se těmto oblastem začalo říkat Theresienwiese, podle princezny Terezie. Festival se od té doby stal tradicí a prošel mnoha změnami a úpravami.

Zpočátku se Oktoberfest konal v říjnu. Vzhledem k chladnému říjnovému počasí v Mnichově se však organizátoři rozhodli přesunout festival na září.

Oktoberfest 2023

Oktoberfest láká své příznivce i letos. Jedná se o 188. ročník pivního festivalu v Německu. Letos se koná od 16. září do 3. října. Na festivalu bude téměř 500 prodejců a návštěvníkům bude k dispozici zhruba 40 menších i větších stanů. Vstup do areálu Oktoberfestu je zdarma, ale za ostatní atrakce si bohužel musíme platit.

Abyste se dostali alespoň do jednoho z vyhlášených festivalových stanů, musíte si s dostatečným předstihem zarezervovat místo v pivním stanu na daný den a čas. Za tímto účelem je nutné zaplatit tzv Poukaz na minimální spotřebu, který zahrnuje dva litry hrnkového piva, tradiční bavorské jídlo a možnost strávit 5 hodin ve stanu. Cena takového poukazu od 11:00 do 16:30 je přibližně 45 EUR. Vstupenky na večerní místa mohou být dražší.

Pivo na Oktoberfest

Jedním z hlavních prvků Oktoberfestu je samozřejmě pivo. Německá piva jako ležák a pšenice se podávají v obrovském množství. Tradiční půllitry mají objem jeden litr a nazývají se „Maß“. Návštěvníci mohou ochutnat různé druhy alkoholu, zvláště oblíbená jsou piva vařená podle zákona o čistotě piva Reinheitsgebot. Jen v loňském roce se při akci vypilo až 7,8 milionu litrů piva. Chmelové nápoje na Oktoberfestu mají různé ceny podle stanu, konkrétního pivovaru a dokonce i doby zakoupeného nápoje. Litr hrnkového piva se letos pohybuje od 12,60 do 14,90 eur.

Tradiční německá jídla

Kromě piva festival nabízí širokou škálu tradičních německých jídel. Mezi oblíbená jídla patří: klobása, pečené kuře na rožni, nakládané okurky, bramborové knedlíky a mnoho dalších pochutin. Jídlo je podáváno ve velkém množství a je perfektním doplňkem k degustaci piva.

Nejoblíbenější atrakce na Oktoberfestu

Na Oktoberfestu také není nouze o hudbu a zábavu. Tradiční německá lidová hudba a různé žánry lehké hudby živě hrají kapely a orchestry. Festivaloví hosté mohou tančit, zpívat a bavit se za zvuků tradičních německých písní. Kromě toho jsou na festivalu četné atrakce, jako jsou kolotoče, překážkové dráhy a soutěže, které poskytují zábavu pro každého. Festival je pro ně především příležitostí k integraci, setkání s přáteli a zažití německé pohostinnosti.

Tradiční lidové kroje známé pro Oktoberfest

Oktoberfest 2023 Atmosféra na Oktoberfestu je nesmírně radostná a přátelská. Lidé se často oblékají do tradičních německých lidových krojů, známých jako „Tracht“.

U mužů jsou to často:

  • Lederhosen (kožené šortky) nebo bundhosen (kalhoty),
  • Kostkované košile nebo košile s knoflíky,
  • Vyšívané vesty
  • Tradiční kožené boty se svrškem

Pro ženy jsou typické:

  • Dirndle (šaty) s vypasovanou halenkou
  • Zástěra
  • Tradiční krajkové nebo bavlněné halenky.

Důležité je vybrat si kvalitní kostýmy, které odrážejí německou tradici. Důležitý význam mají i barvy oblečení, například zelená zástěra na dirndlu často znamená, že jsme single, zatímco červená může znamenat, že už jsme ve vztahu. Přesto ne každý těmto tradičním barevným významům přikládá příliš velký význam, a tak si můžeme snadno vybrat barvy podle svých preferencí.

Suma sumárum, Oktoberfest není jen pivní festival, ale také jedinečný kulturní festival, který účastníkům umožňuje ponořit se do německé tradice, kuchyně a zábavy. Jedná se o událost, kterou stojí za to navštívit, zažít jedinečnou atmosféru a užít si spoustu atrakcí, které tato dovolená nabízí.

Zanechat komentář