Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy je první jarní den? Podívejte se na to hned

pierwszy dzień wiosny kiedy

Magda Gwaj |

Cítíte už ve vzduchu osvěžující změnu? První jarní den se rychle blíží a s ním i kalendářní jas a astronomická obnova. Jsme obklopeni tradicemi a oslavami tohoto přelomového okamžiku, který značí konec zimní kapitoly a začátek nového cyklu života. Od potopení Marzanny v Polsku až po shromáždění u předkolumbovských památek v Mexiku, první jarní den se po celém světě slaví s velkou pompou. Jak tedy můžete oslavit tento výjimečný den v roce? Víte, kdy přesně začíná první den kalendářního jara , tedy kalendářní jaro ? Nebo vás možná zajímá, co znamená příchod astronomického jara ?

Kdy začíná kalendářní jaro?

první jarní den Určitě se ptáte, kdy začíná kalendářní jaro a co to vlastně znamená pro vás a vaše okolí. Tradičně se první jarní den slavil 21. března. Kvůli zemské precesi se však od roku 2014 toto datum přesouvá na 20. března . V roce 2024 navíc začne 20. března astronomické jaro spojené s jarní rovnodenností, kdy jsou den a noc přibližně stejně dlouhé.

Kalendářní jaro:

  • Start: Tradičně 21. března, aktuálně od roku 2014 20. března.
  • Konec: 21. června, což je první den kalendářního léta.

Astronomické a meteorologické jaro:

  • Jarní rovnodennost: 20. března 2024, kdy Slunce překročí nebeský rovník.
  • Meteorologické jaro : Od 1. března do 31. května na základě teplotních cyklů.

Fenologické a tematické jaro:

  • Fenologické jaro: Když stromy začnou kvést a tráva se začne zelenat, obvykle koncem března nebo začátkem dubna.
  • Tematické jaro: Když se denní a noční teploty udrží nad 5 stupňů Celsia alespoň 5 po sobě jdoucích dnů, obvykle začíná koncem března nebo začátkem dubna.

Za zmínku také stojí, že jarní rovnodennost může přinést některé neduhy, jako je únava, horší nálada nebo náchylnost k infekcím, což souvisí s náhlou změnou teplot. Po jarní rovnodennosti se dny na severní polokouli prodlužují a noci zkracují, což je signál, že první jarní den je opravdu blízko.

Astronomický příchod jara

Astronomický příchod jara je zvláštní okamžik, kdy den a noc mají délku rovných 12 hodin. V roce 2024 tato rovnodennost začne přesně 20. března. Tato událost nejen symbolicky, ale i doslova bilancuje naše prožívání dne a noci a předznamenává teplejší dny.

  • Jarní rovnodennost : Toto je čas, kdy Slunce překročí nebeský rovník, což znamená, že den a noc jsou na celém světě stejně dlouhé. V Polsku je jarní rovnodennost také obdobím, kdy se loučíme se zimou oslavou tradice utopení madderu, který symbolizuje znovuzrození a nový život.
  • Změny délky dne: Po rovnodennosti se dny prodlužují a noci zkracují. Tento jev trvá až do letního slunovratu, který připadá na nejdelší noc v roce. V roce 2024 oslavíme začátek astronomického jara 20. března.
  • Variabilní data: Stojí za zmínku, že přesný čas začátku astronomického jara se může rok od roku lišit. To je způsobeno nesrovnalostmi mezi tradičním kalendářem a skutečným pohybem Země kolem Slunce.

Při čekání na první jarní den můžete sledovat, jak se příroda kolem vás mění. Sledujte, jak se dny prodlužují, a užívejte si každý sluneční paprsek, který nás přibližuje k teplejším měsícům. Je to ideální příležitost začít plánovat jarní aktivity a oslavit nadcházející znovuzrození přírody.

Meteorologické a fenologické aspekty jara

první jarní den Meteorologické jaro je obdobím určeným meteorology pro účely měření a porovnávání, které začíná 1. března a končí 31. května. To je doba, kdy příroda po zimním klidu ožívá a my, netrpělivě očekáváme první náznaky teplejších dnů, začínáme vnímat změny ve světě kolem nás.

  • Pevná data: Meteorologické jaro má vždy pevný časový rámec, což usnadňuje analýzu počasí a klimatických změn v průběhu let. Vždy začíná 1. března a končí 31. května, což umožňuje sběr srovnatelných údajů rok od roku.
  • Pozorování přírody: V tomto období si můžete všimnout, jak se stromy pomalu začínají zelenat a květiny prostrkují poslední sníh. Právě teď můžete sledovat, jak se příroda probouzí a začíná kvést, což vám dává znamení, že první jarní den je blízko.
  • Příprava na jaro: Když víte, kdy začíná meteorologické jaro, můžete se na něj náležitě připravit plánováním jarního úklidu nebo zahájením zahradnické sezóny. Je to také ideální čas začít trávit více času venku a užívat si každý teplejší den.

Pamatujte, že ačkoli první den kalendářního jara může připadnout na různá data, meteorologické jaro začíná vždy 1. března. To je čas, kdy můžete začít odpočítávat do delších dnů plných slunce a nových příležitostí.

Zvyky a tradice spojené se začátkem jara

V Polsku je první jarní den nejen změnou kalendáře, ale také časem plným pestrých tradic:

  • Utopení Marzanny: Můžete se přidat k lidem, kteří zahánějí zimu vytvořením slaměné loutky - Marzanny. Je oblečena do bílých šatů, ozdobena stuhami a korálky a poté spuštěna do vody, která má symbolizovat rozloučení se zimou. Jedná se o starý polský zvyk, který je stále živý v mnoha regionech země. Pamatujte však, že Marzanna byla známá pod různými jmény, jako Morena nebo Śmiercicha, a představovala vše zlé – zimu, nemoc, neštěstí.
  • Procházka lesíkem: Den poté, co se Marzanna utopí, můžete pozorovat nebo se zúčastnit procházky s lesíkem. Je to tradice, při které lidé nosí bohatě zdobenou větev - gaik nebo maik, která je symbolem příchodu jara . Pokud máte zájem o ekologičtější přístup, vytvořte si Eco-Marzanna z recyklovatelných materiálů, abyste se vyhnuli spálení nebo znečištění vody.
  • Den záškoláků: Zajímavostí je, že v některých regionech Polska je první jarní den také dnem záškoláků, kdy studenti mohou vynechat školu a užít si různé aktivity související s příchodem jara. Je to ideální příležitost k odpočinku a načerpání sil na nadcházející měsíce plné slunce a nových příležitostí.

Jaro je časem obnovy a oslav a tyto tradice jsou způsobem, jak vyjádřit radost z jeho příchodu. Ať už se rozhodnete zúčastnit se těchto zvyků nebo si najít vlastní způsob, jak přivítat jaro, stojí za to připomenout jejich bohatou historii a význam.

Změna času - zimní na letní

Změna zimního na letní čas je další důležitou událostí, která je součástí rytmu kalendářního jara . I když se to může zdát jen jako malá úprava našeho každodenního života, má významný dopad na naši pohodu a každodenní rutiny. Zde je to, co potřebujete vědět o této změně:

  • Datum změny: V Polsku, stejně jako ve většině evropských zemí, přecházíme na letní čas poslední březnovou neděli. To znamená, že v noci ze soboty na neděli si posuneme ručičky o hodinu dopředu – ze 2:00 na 3:00.
  • Delší dny, kratší noci: Letní čas má za cíl lépe využít denní světlo. Díky tomu se večery prodlužují a po práci či škole máme více času na venkovní aktivity. Je to ideální příležitost, jak začít realizovat své plány na první jarní den a užít si delší dny.
  • Dopad na organismus: I když má změna času své kladné stránky, pro mnoho lidí může být i zdrojem krátkodobých adaptačních problémů. Poruchy spánku, pocit únavy nebo potíže se soustředěním jsou běžné účinky mini jet-lag, které se mohou objevit po změně času. Proto se ve dnech předcházejících změně času vyplatí zajistit pravidelný denní rytmus a postupně připravovat tělo na nový denní režim.

Jaro, to jsi ty!

Jak se blíží první jarní den , naše komunity a tradice odrážejí hlubokou radost z nadcházející obnovy. Ať už pozorováním ožívající přírody nebo praktikováním starých polských zvyků, všichni si užíváme vyhlídky na teplejší dny a delší večery. Ve snaze využít těchto okamžiků se připravujeme na změny, přirozené i ty, které přináší přechod na letní čas.

Zatímco čekáme na tuto symbolickou změnu ročních období, pamatujeme si, že toto je ideální čas pro vnitřní i vnější obnovu. Změna zimního na letní čas nás zavádí do fáze délky dne, která upřednostňuje aktivity a nové zážitky. První jarní den nás vybízí k plnému využití nadcházejících příležitostí, které přinášejí svěží rána a teplá odpoledne a otevírají novou kapitolu našeho života.

Zanechat komentář