Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy je první podzimní den? Koukni na to!

jesień

Adrian Koźlik |

Přemýšleli jste někdy, kdy začíná podzim ? Je to fascinující období, plné změn přírody a naší nálady. V tomto článku se dozvíte, kdy přesně tato sezóna začíná, jaké jsou rozdíly mezi kalendářním a astronomickým podzimem a odkud pochází datum prvního podzimního dne.

Kalendář a astronomický podzim

1. podzimní den Kalendářní podzim je každoročně stanoven na 23. září . Toto je konvenční datum, které se ne vždy shoduje se začátkem astronomického podzimu. Tento den si však mnoho lidí spojuje se začátkem podzimu . V Polsku kalendářní podzim trvá do 22. prosince, kdy začíná kalendářní zima.

Astronomický podzim souvisí s pohybem Země kolem Slunce. Když Země prochází bodem Vah, začíná astronomický podzim. V tuto chvíli se dny zkracují a noci prodlužují. V Polsku začíná astronomický podzim také 23. září a trvá až do zimního slunovratu, který připadá na 21. nebo 22. prosince. Jde o období, kdy Slunce osvětluje jižní polokouli Země intenzivněji než severní.

Podzimní rovnodennost je astronomický jev, který označuje začátek podzimu. To je okamžik, kdy den a noc mají stejnou délku – každý asi 12 hodin. Podzimní rovnodennost nastává na přelomu září a března, kdy Země prochází bodem rovnodennosti. To je také okamžik, kdy sluneční paprsky dopadají kolmo na rovník a rovnoměrně osvětlují obě polokoule.

Historie data prvního podzimního dne

Kde se vzalo datum 23. září jako první podzimní den? To je výsledek gregoriánského kalendáře, který byl vyvinut v 16. století. Tento kalendář byl vytvořen, aby přizpůsobil juliánský kalendář astronomickým výpočtům. Datum prvního podzimního dne bylo určeno na základě astronomických výpočtů a kulturních tradic.

Podzim je obdobím, kdy příroda prochází mnoha změnami. Stromy začnou měnit barvu svých listů, které se stávají krásnými odstíny červené, oranžové a žluté. Ptáci migrují do teplejších oblastí a zvířata se připravují na zimu ukládáním potravy. Ovocné rostliny dozrávají a vy si můžete vychutnat jejich chuť. Podzim je také časem sklizně, kdy farmáři sklízejí úrodu ze svých polí.

Zvyky spojené se začátkem podzimu

první podzimní den Začátek podzimu byl v různých kulturách oslavován různými způsoby. Příkladem jsou dávné tradice Slovanů, kteří slavili Dožínky. V tento den přinášeli oběti bohům úrody a děkovali za hojnou úrodu. V dnešní době mnoho komunit slaví dožínky, které jsou příležitostí oslavit úrodu a poděkovat za dobrou úrodu. Dožínky jsou také časem zábavy a společných oslav.

Podzim je také skvělý čas na pozorování oblohy. Za chladných a jasných večerů můžeme obdivovat hvězdy, planety a další astronomické objekty. V tomto období můžete pozorovat meteorické roje, konjunkce planet a mnoho dalších fascinujících jevů. Pro nadšence astronomie je to skvělá příležitost prozkoumat tajemství vesmíru.

Atmosférický podzim plný barev

Podzim je období plné kouzla a změn. Kalendářní i astronomický podzim začínají 23. září . Podzimní rovnodennost je spojen se začátkem podzimu a vyskytuje se na přelomu září a března. To je doba, kdy se dny zkracují a noci prodlužují. Podzim je obdobím proměn přírody, oslavy tradic a pozorování oblohy. Užijme si toto krásné roční období a využijte jeho kouzla.

Zanechat komentář