Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy jsou parlamentní volby v roce 2023? Podívejte se, co potřebujete vědět o volbách!

Kiedy są wybory parlamentarne 2023? Sprawdź, co musisz wiedzieć o wyborach!

Adrian Koźlik |

Parlamentní volby se v Polsku budou konat 15. října. Tehdy se všichni sejdeme u volební urny a budeme volit konkrétní politickou stranu. V dnešním článku se pokusíme upozornit na to, co by informovaní občané měli vědět.

Jak se určuje termín parlamentních voleb?

Kdy volby 2023 Termín parlamentních voleb je stanoven na základě volebního zákona. Pokud jde o podrobnosti tohoto dne, vše je upraveno na základě důležitých postupů:

  • Funkční období Sejmu : Podle polské ústavy je Sejm volen na funkční období čtyř let. Funkční období začíná dnem prvního zasedání nově zvoleného Sejmu.
  • Iniciativa prezidenta : Termín parlamentních voleb stanoví prezident Polské republiky. Prezident může vyhlásit parlamentní volby do 90 dnů před koncem funkčního období Sejmu.
  • Konzultace s předsedou Sejmu : Před vyhlášením oficiálního termínu parlamentních voleb se prezident obvykle poradí s předsedou Sejmu, tedy předsedou dolní komory parlamentu. Maršál Sejmu může předložit návrh na datum voleb.
  • Oznámení rozhodnutí : Konečné rozhodnutí o datu parlamentních voleb vyhlašuje veřejně prezident. Toto datum musí být oznámeno formou samostatného aktu.
  • Příprava na volby : Po oznámení data voleb učiní instituce odpovědné za organizaci voleb (jako je Národní volební komise) kroky k přípravě a vedení volebního procesu.
  • Průběh volební kampaně : Konečně je čas jednat! Po vyhlášení termínu voleb mohou politické strany, kandidáti a další subjekty zahájit volební kampaň.

Je také vhodné vědět, že v Polsku může datum parlamentních voleb záviset také na určitých politických, ekonomických nebo sociálních podmínkách. Tyto postupy vyplývají z ústavy a zákona o volbách do Sejmu a Senátu. Termín voleb mohou ovlivnit i konzultace mezi politickými stranami, i když konečné rozhodnutí je na prezidentovi.

Parlamentní volby každé 4 roky – proč?

Parlamentní volby se u nás konají každé 4 roky . To je dáno naší ústavou. Toto je standardní cyklus funkčních období Sejmu a Senátu.

Pravidelné pořádání voleb má mnoho výhod. Stanovený termín dává pocit stability, která je velmi důležitá pro správné fungování demokratického systému. Je to také čas pro poslance, aby prokázali své dovednosti a znalosti při provádění různých aktivit ke zlepšení situace státu.

V mnoha demokratických zemích se volby konají každé 4 roky. Tentokrát zavádí rovnováhu, která umožňuje efektivní práci a zároveň pravidelně kontroluje podporu občanů.

Co dělat po příchodu do volební místnosti?

Celý postup hlasování je předem daný a musíme pamatovat na některé důležité kroky.

Jakmile se dostavíte do volební místnosti, před hlasováním předložíte oprávněné osobě u volební komise občanský průkaz .

Poté obdržíme od pracovníka komise příslušné voličské průkazy, které mají pečeť. Po jejím obdržení musíme podepsat, že potvrzujeme převzetí karty.

Nezapomeňte, že volební místnosti budou otevřeny od 7:00 do 21:00.

Jak volit ve volbách do Sejmu a Senátu?

Jakmile se prokážete průkazem totožnosti a podepíšete se, obdržíte 2 hlasovací lístky. Jedna z nich se týká voleb do Sejmu a druhá do Senátu.

Pokud jde o volby do Sejmu, je povoleno volit pouze pro jednu kandidátní listinu. Můžete to udělat tak, že do příslušného pole vlevo vedle konkrétního kandidáta dáte „x“.

Existuje mnoho důvodů , proč může být váš hlas považován za neplatný , například:

  • hlasovat pro více než jednoho kandidáta
  • neuvedení „x“ vedle žádného kandidáta
  • použití jiného znaku než "x" (tj. dvou protínajících se čar)
  • hlasovací lístky, které nejsou opatřeny razítkem, rovněž znehodnocují hlasování.

volby 2023

Je možné se referenda v roce 2023 nezúčastnit?

Kromě voleb do Sejmu a Senátu bude 15. října také možnost zúčastnit se referenda. Je to dobrovolné a žádný občan není nucen sbírat žádný hlasovací lístek.

Pokud vás zajímá, jak se nezúčastnit referenda v roce 2023, přečtěte si pokyny níže :

  • Nejprve jděte do své volební místnosti
  • Jakmile si voličské průkazy vyzvednete, sdělte příslušné osobě u volební komise, že si nechcete vyzvednout hlasovací lístek k referendu. Díky tomuto odmítnutí zaznamenává výbor do zápisu vaše rozhodnutí neúčastnit se tohoto hlasování.
  • Poznámka o vašem odmítnutí je v případě referenda velmi důležitá, protože pak nebudete zařazeni do volební účasti . To je důležité, protože referendum je platné, když je účast nad 50 %.
  • Pokud jste zvolili způsob volby poštou, zašlete prosím hlasovací lístky, kterých se chcete zúčastnit.

Zanechat komentář