Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Proč je Den učitelů 14. října? Koukni na to!

Dlaczego dzień nauczyciela jest 14 października? Sprawdź to!

Adrian Koźlik |

Den učitelů , který se každoročně slaví 14. října , je jedním z nejdůležitějších svátků v polském vzdělávacím systému. Je to den, kdy jsou všichni pracovníci ve školství včetně učitelů, pedagogů a vychovatelů poctěni za svou nelehkou a důležitou práci. Tento svátek je také příležitostí k připomenutí vzniku Národní komise pro vzdělávání (KEN) v roce 1773, jejíž činnost vedla k reformě polského školství a zavedení moderní vzdělávací struktury.

Ustavení Národní komise pro vzdělávání

den učitelů 2023 14. říjen 1773 je datum, které zůstane navždy v paměti polského školství. Právě v tento den se Partition Sejm rozhodl zřídit Národní komisi pro vzdělávání – první ministerstvo školství v Evropě. Iniciátorem vzniku KEN byl kněz Hugo Kołłątaj a tuto myšlenku podpořil král Stanisław August Poniatowski.

Národní školská komise byla pověřena důkladnou reformou polského školství. Jeho cílem bylo zkvalitnění výuky, rozvoj národního uvědomění a podpora vlasteneckých hodnot. Díky svým aktivitám hrál KEN klíčovou roli při utváření polského vzdělávacího systému.

Moderní struktura vzdělávání

Jedním z hlavních úspěchů Národní komise pro vzdělávání bylo zavedení moderní vzdělávací struktury. KEN reorganizoval vzdělávání a vytvořil třístupňový vzdělávací model. Na nejnižším stupni byly základní školy, na středním podfakultní a oborové školy a na nejvyšším stupni vysoké školy.

V rámci reformy KEN převzal majetek zlikvidovaného jezuitského řádu, který mu zajistil finanční nezávislost. Díky tomu se mohla věnovat rozvoji vzdělávacího systému na všech úrovních. Komise vytvořila speciální výukové programy, které kladly důraz na polský jazyk, historii, zeměpis, přírodní vědy a etiku.

Univerzity v Krakově a Vilniusu

Důležitým počinem Národní komise pro vzdělávání byla reforma univerzit v Krakově a Vilniusu. Na univerzitách byla zavedena polština jako vyučovací jazyk, modernizovaly se učební plány a zvýšil se dohled nad základními a středními školami. Díky tomu Komise přispěla k rozvoji polského vysokého školství.

Jagellonská univerzita v Krakově, přejmenovaná na Hlavní korunní školu, se stala moderní univerzitou a Univerzita ve Vilniusu, přejmenovaná na Hlavní školu litevského velkovévodství, získala uznání jako výzkumné centrum. Existovaly také plány na založení Královské univerzity ve Varšavě, ale realizaci tohoto projektu zbrzdila ztráta nezávislosti Polska.

Národní den vzdělávání - Den učitelů

den učitelů 2023 Oslava Dne učitelů 2023 je příležitostí k ocenění všech pracovníků ve školství. Je to den, kdy se učitelům, vychovatelům, vychovatelům a dalším zaměstnancům školy dostává uznání za jejich nelehkou a zodpovědnou práci. Řada škol pořádá ceremoniály, při kterých se udělují poděkování, diplomy s čestným titulem profesor pedagogiky a státní vyznamenání.

Národní den vzdělávání 2023 je také příležitostí k zamyšlení nad rolí učitele a významem vzdělávání ve společnosti. Toto je okamžik, kdy školní komunita může poděkovat všem zaměstnancům školství za jejich snahu, obětavost a nasazení při každodenní práci s mládeží. Učitelům se při této příležitosti často dávají dárky v podobě květin nebo dárkových tašek s různými drobnostmi.

Svým oblíbeným učitelům můžete také darovat speciálně sestavené sady s hrnky, bavlněnými taštičkami nebo dokonce zástěrami .

Vzdělávání je něco, co vyžaduje vlastní oslavu

Den učitelů, který se slaví 14. října , je pro polský vzdělávací systém významným svátkem. Připomíná vznik Národní komise pro vzdělávání, prvního ministerstva školství v Evropě, která sehrála klíčovou roli v reformě polského školství. Je to také příležitost ocenit pedagogické pracovníky za jejich snahu a obětavost při práci s mládeží. Národní den vzdělávání je časem k zamyšlení nad rolí učitele a významem vzdělávání ve společnosti. Je to také příležitost ke společné oslavě a poděkování všem pracovníkům ve školství za jejich cenný přínos k rozvoji školní komunity.

2 komentářů

A dlaczego nie ?

Lekarz Magister ,

Za moich czasów edukacja nie była tak powszechna, dobrze, że czasy się zmieniły

Skład Budowlany Żuczek ,

Zanechat komentář