Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Proč je hliníková fólie na jedné straně matná?

folia aluminiowa

Adrian Koźlik |

Hliníková fólie je mimořádně všestranný produkt, který má široké využití jak v kuchyni, tak i v jiných oblastech každodenního života. Jeho jedinečné vlastnosti z něj dělají nepostradatelný prvek mnoha domácností a firem. V tomto článku se dozvíte více o vlastnostech hliníková fólie a jak nejlépe využít jeho potenciál.

Matná strana vs. Lesklá strana hliníkové fólie

folia aluminiowaAbychom pochopili proč hliníková fólie má dvě různé stránky, musíme se podívat na jeho výrobní proces. Hliníková fólie se vyrábí válcováním hliníkových plátů mezi válečky. Díky tomuto procesu je fólie extrémně tenká a jemná. Aby nedošlo k jejímu roztržení, je fólie vyrobena ve dvou vrstvách. Strana, která se přímo dotýká válečku, se stává lesklou, zatímco strana, která přichází do styku s druhou vrstvou fólie, zůstává matná. Každá strana fólie má jiný účel. Pokud chceme využít plný potenciál alobalu, měli bychom vědět, kterou stranu v různých situacích použít.

Matná strana hliníkové fólie má schopnost propouštět teplo. Pokud tedy chceme pokrm uchovat teplý, měli bychom jej zabalit matnou stranou dovnitř. Matná strana umožňuje teplu z trouby proniknout do jídla a udržovat ho na správné teplotě. Je to ideální řešení, pokud chcete zachovat šťavnatost a chuť připravovaného pokrmu.

Lesklá strana hliníkové fólie má schopnost izolovat teplo. Pokud tedy chceme uchovat teplo pokrmu a oddálit jeho vychladnutí, měli bychom ho zabalit lesklou stranou dovnitř. Lesklá strana odráží teplo od fólie a zabraňuje tak jeho úniku ven. Díky tomu zůstane jídlo déle teplé.

Hliníková fólie - mnohostranné použití

Hliníková fólie je jedním z nejoblíbenějších materiálů používaných v kuchyni. Obvykle si ji spojujeme s pečením, grilováním a uchováváním potravin, ale má mnoho dalších využití. Jeho jedinečné vlastnosti ho činí nenahraditelným v mnoha situacích.

Mezi výhody hliníková fólie musíme rozlišovat:

  • Odolnost vůči teplu - Jedna z nejdůležitějších funkcí hliníková fólie je jeho vysoká tepelná odolnost. Díky tomu tento materiál dokonale izoluje potraviny a chrání je před tepelnými ztrátami. Můžeme ji tedy s jistotou používat hliníková fólie pro balení potravin před i po přípravě. Pokud chceme při přepravě uchovat pokrm teplý, stačí jej zabalit hliníková fólie, lesklá strana směřující dovnitř. Pokud však chceme jídlo rychle zchladit, můžeme použít matnou stranu fólie, která propouští teplo.
  • Ochrana před světlem a kyslíkem - Hliníková fólie Dokonale blokuje světlo a kyslík, díky čemuž je ideální pro skladování potravin. UV záření a kyslík mohou urychlit oxidační procesy a zhoršit kvalitu potravinářských výrobků. Proto se ho vyplatí používat hliníková fólie pro balení potravin, zejména potravin citlivých na světlo a kyslík. Díky tomu si potraviny déle zachovají chuť, vůni a nutriční hodnoty.
  • Flexibilita a snadné tvarování - Hliníková fólie je extrémně flexibilní a snadno se tvaruje. Snadno jej přizpůsobíme různým tvarům a velikostem. Proto je ideální pro balení různých produktů v kuchyni i mimo ni. Můžeme jím zabalit chlebíčky, ochránit misku se zbytky jídla nebo vytvořit kapsu na grilované kuře. Možnosti jsou prakticky nekonečné!
  • Nepropouští pachy, vlhkost a bakterie - Hliníková fólie je také nepropustná pro pachy, vlhkost a bakterie. Díky tomu ji lze použít k hygienickému skladování potravin. Chrání potravinářské výrobky před rozvojem nežádoucích mikroorganismů a uchovává je déle čerstvé. Můžeme v ní tedy bezpečně skladovat ovoce, zeleninu, maso nebo sýry.

Využijte potenciál hliníkové fólie v kuchyni

folia aluminiowaHliníková fólie lze použít mnoha různými způsoby. Zde je několik praktických aplikací hliníková fólie, které stojí za vyzkoušení:

  1. Pečení

Hliníková fólie ideální na pečení. Můžeme jím vyložit pekáč nebo formu, aby se jídlo nepřilepilo. Pokud chceme péct rybu nebo maso, můžeme zabalit hliníková fólie, lesklá strana směřující dovnitř. Díky tomu se pokrm propeče rovnoměrně a zachová si šťavnatost.

  1. BBQ

Při grilování hliníková fólie může být naším spojencem. Můžeme s ním obalovat zeleninu, ryby nebo kuře, abychom je ochránili před vysušením a zůstali šťavnaté. Můžeme také vytvořit „pytel“ z alobalu a grilovat v něm potraviny, které vyžadují delší dobu vaření. Hliníková fólie zabrání připálení pokrmu a usnadní udržení vhodné teploty.

  1. Sklad potravin

Hliníková fólie je dokonalým nástrojem pro uchovávání potravin. Můžeme jím zabalit zbytky jídla do misek nebo talířů. Zabráníte tak šíření pachů a udržíte produkty čerstvé. Můžeme také použít hliníkovou fólii k vytvoření těsné obálky, ve které lze uložit sendviče s sebou. Alobal zabrání vysychání chlebíčků a ztrátě jejich čerstvosti.

  1. Tvarování a řezání

Hliníková fólie je extrémně flexibilní, což umožňuje jeho tvarování a řezání do různých tvarů. Můžeme z něj vytvořit formičky na muffiny, cupcaky nebo mini dortíky. Stačí vytvarovat kus fólie do příslušného tvaru a těsto do něj umístit. Alobal můžeme použít i na vykrajování ozdob nebo ozdob na dorty či dorty. Je to skvělý způsob, jak dodat našemu pečivu originalitu a atraktivní povrchovou úpravu.

  1. Ochrana proti stříkající vodě

Při přípravě pokrmů, zejména těch, které vyžadují smažení na vysoké teplotě, hliníková fólie může být naším spojencem. Můžeme se jím chránit před potřísněním tuku nebo omáčky. Stačí zakrýt pánev nebo misku hliníkovou fólií a poté na ni položit jídlo. Hliníková fólie zabrání rozstřikování mastnoty a usnadní pozdější čištění.

  1. Ochrana proti mrazu

Hliníková fólie lze použít i jako ochranu proti mrazu. Pokud máme na zahradě rostliny, které nemají rády nízké teploty, můžeme je zabalit do alobalu, abychom je ochránili před chladem. Hliníková fólie bude odrážet část studeného vzduchu a udržovat vyšší teplotu kolem rostlin. Jedná se o jednoduché řešení, které může naše rostliny zachránit před zničením.

  1. Čištění a leštění

Hliníková fólie lze také použít k čištění a leštění různých předmětů. Můžeme jej použít k odstranění rzi z kovových povrchů nebo k čištění stříbrných předmětů. Stačí zmačkat kousek fólie a přetřít jím povrch a rez nebo špína zmizí. Hliníkovou fólii můžeme použít i na leštění stříbrných nebo kovových předmětů pro obnovení jejich lesku.

Dobré strany hliníkové fólie

Hliníková fólie je nenahraditelným produktem v kuchyni i mimo ni. Jeho jedinečné vlastnosti nám umožňují používat jej různými způsoby, které nám usnadňují každodenní činnosti. Ať už jde o pečení, grilování, skladování nebo čištění, alobal je spolehlivý nástroj. Připomeňme si však rozdíl mezi matnou a lesklou stranou hliníkové fólie a používejte ji ve vhodných situacích. Nezapomínejme také, že hliníková fólie je šetrná k životnímu prostředí, protože ji lze recyklovat. Využijme tedy potenciál alobalu a užijme si jeho praktické aplikace!

Zanechat komentář