Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Proč je na Štědrý den 12 jídel? Co symbolizují?

Dlaczego na Wigilii jest 12 potraw? Co symbolizują?

Tomasz Woźniak |

Štědrý den je jedním z nejdůležitějších svátků v polské tradici. To je čas, kdy se setkáváme se svými blízkými, rozdělujeme si oplatky a užíváme si jedinečnou atmosféru Vánoc. Jedním z charakteristických prvků této oslavy je přítomnost 12 jídel na štědrovečerním stole . Proč 12? Jakou symboliku nesou jednotlivá jídla? Odpovědi na tyto otázky lze nalézt v dlouhé historii a tradici, která se pěstuje po staletí.

Historie a význam 12 štědrovečerních jídel

Původ tradice 12 štědrovečerních jídel není zcela znám. Víme však, že číslo 12 má hluboký význam jak v křesťanské tradici, tak v lidové víře. V křesťanství toto číslo symbolizuje 12 apoštolů, kteří doprovázeli Ježíše při poslední večeři. Je to číslo 12 potrvá Štědrý den dokonalost a plnost, která platí pro celý roční cyklus.

V lidové víře mělo 12 jídel na štědrovečerním stole zajistit členům domácnosti blaho a štěstí po celý příští rok. Dříve mohl být počet jídel lichý, např. 7, 9 nebo 11, ale nakonec bylo dohodnuto, že jich má být 12. Toto číslo symbolizuje bohatství a hojnost a vztahuje se také na 12 měsíců v roce.

Každý pokrm, který se objeví na štědrovečerním stole, má svůj význam a symboliku. Nyní se podívejme na to, co vlastně každý štědrovečerní pokrm symbolizuje.

Symbolika jednotlivých štědrovečerních pokrmů

V závislosti na regionu a domácnosti, ve které žijete, se štědrovečerní jídla mohou lišit. Rozhodli jsme se představit seznam 10 nejoblíbenějších štědrovečerních jídel spolu s jejich jedinečnou symbolikou.

Mezi nejoblíbenější štědrovečerní jídla patří:

1. Červený boršč s knedlíkem – to je jedno z nejdůležitějších štědrovečerních jídel. Symbolika tohoto pokrmu je velmi bohatá. Červená barva symbolizuje lásku, milosrdenství a Kristovu krev. Obsah červené řepy v boršči odkazuje na krásu a dlouhověkost. Knedlíky, které se tradičně plní houbami, symbolizují hojnost a blahobyt.

2. Zelí s hráškem - další tradiční štědrovečerní jídlo. Zelí symbolizuje zdraví, hojnost a plodnost. Hrách je však díky svým semenům spojován s bohatstvím a hojností. Předpokládá se, že konzumace tohoto pokrmu zajistí hojnost po celý příští rok.

3. Ke štědrovečernímu stolu neodmyslitelně patří ryby - zejména kapr. Ryby symbolizují hojnost, prosperitu a prosperitu. V lidové víře byly ryby také symbolem plodnosti a života. Konzumace ryb na Štědrý večer má tedy rodině zajistit zdraví a blahobyt.

4. Kompot ze sušeného ovoce - jedná se o tradiční štědrovečerní pokrm, který symbolizuje hojnost a blahobyt. Plody v kompotu představují bohatství přírody a úrodu uplynulého roku. Věří se, že konzumace kompotu ze sušeného ovoce přinese příští rok zdraví a hojnost.

5.Pierogi se zelím a houbami - to je jedno z nejoblíbenějších štědrovečerních jídel. Zelí symbolizuje zdraví a prosperitu, zatímco houby odkazují na hojnost a bohatství přírody. Konzumace knedlíků má přinést štěstí a prosperitu po celý příští rok.

6. Makový koláč - tradiční štědrovečerní jídlo, které symbolizuje zdraví, plodnost a hojnost. Mák je jako olejnatá rostlina spojován s životem a silou. Konzumace máku má rodině dodat sílu a pevné zdraví.

7.Zeleninový salát - i když není tradičním štědrovečerním jídlem ve všech regionech Polska, často se podává na štědrovečerní stůl. Symbolika tohoto salátu souvisí s hojností zemské úrody. Zelenina v salátu představuje hojnost a zdraví.

8. Sleď - v různých podobách nechybí na štědrovečerním stole v mnoha domácnostech. Symbolika sledě je spojena s pokorou, jednoduchostí a střídmostí, což jsou důležité hodnoty v předvánočním období. Konzumace sledě má přinést do rodiny klid a harmonii.

9.Kulebiak - pečeně plněná masem a houbami, je v některých oblastech Polska tradičním štědrovečerním jídlem. Symbolika tohoto pokrmu je spojena s hojností a bohatstvím. Kulebiak je také symbolem společenství a rodinné jednoty, protože se připravuje společně.

10.Kutia - tradiční štědrovečerní jídlo, které má hluboký náboženský význam. Složky kutia jsou zrna, med a ořechy, které symbolizují plodnost a hojnost. Konzumace kutie má v nadcházejícím roce přinést rodině prosperitu a štěstí.

Těchto 10 jídel jsou jen některé z jídel, která mohou být na štědrovečerním stole. V závislosti na regionu Polska se může seznam jídel lišit, ale je důležité, aby každé jídlo mělo svůj vlastní význam a symboliku. Příprava těchto pokrmů a jejich konzumace se svými blízkými je nejen tradicí, ale také příležitostí ke sdílení radosti a lásky v tomto výjimečném období Vánoc.

Zanechat komentář