Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Proč jíme koblihy na tučný čtvrtek? Tradice pojídání koblih

Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek? Tradycja jedzenia pączków

Tomasz Woźniak |

Tučný čtvrtek je jedním z nejočekávanějších a nejradostnějších svátků v Polsku. V roce 2024 připadne na 8. února. V tento den se lidé z celé země scházejí v pekárnách a cukrárnách, aby jedli chutné a vydatné koblihy. Kde se ale tato tradice vzala? Proč je konzumace koblih na Tučný čtvrtek tak důležitá? Zveme vás na kulinářskou cestu historií tohoto výjimečného dne.

Počátky tradice

Tučné čtvrtkové koblihy Tradice pojídání koblih na tučný čtvrtek sahá až do starověku. Ve středověku se na soudech před začátkem postní doby konzumovalo obrovské množství jídla. Bylo to velké obžerství, které mělo před obdobím půstu a abstinence vyčistit spíž od tučných výrobků.

Proč jsou koblihy symbolem tučného čtvrtku?

Koblihy se pro svůj obsah tuku a cukru staly symbolem tučného čtvrtku. V minulosti se pro zamezení plýtvání používalo tučné sádlo, které bylo běžně dostupné a levné. Koblihy se navíc snadno připravovaly a skladovaly, což z nich dělá perfektní jídlo pro letošní sezónu.

Zvyk jíst koblihy na tučný čtvrtek

Na Tučný čtvrtek jedí Poláci koblihy k snídani, obědu, odpolední svačině a večeři. Je to den, kdy každý chce jíst lahodné dobroty bez pocitu viny. Koblihy se smaží na oleji a poté se posypou moučkovým cukrem nebo polevou polevou. Tradičně se plní růžovým džemem nebo růžovým džemem, ale setkat se můžete i s mnoha dalšími příchutěmi, jako je vanilka, čokoláda nebo káva.

Tučný čtvrtek – pověry a zábava

Tučné čtvrtkové koblihy Tučný čtvrtek je nejen příležitostí k pochutnání si na lahodných koblihách, ale také časem plným pověr a zábavy. Jednou z nejoblíbenějších pověr je víra, že člověk, který si dá na Tučný čtvrtek koblihu, bude mít štěstí po celý rok. V některých regionech Polska je také zvyk obdarovávat sousedy a blízké koblihami, což má přinést blahobyt a vzájemné vztahy.

Co jíst místo koblih na tučný čtvrtek?

Přestože koblihy neodmyslitelně patří k tučnému čtvrtku , existují i ​​​​další dobroty, o které se v tento den dá podělit. Faworki, lupínky a koblihy jsou oblíbené občerstvení, které najdete vedle koblih. Často se smaží na oleji a sypou moučkovým cukrem. Milovníci dezertů mohou ochutnat také tvarohové koláče, babky nebo sušenky, které se také skvěle hodí k tučnému čtvrtku.

Jak si připravit vlastní donuty? Tipy

Pokud si chcete vyzkoušet pečení koblih doma, zde je několik tipů, které vám pomohou dosáhnout perfektních výsledků:

  1. Vyberte si správný recept na koblihy. V kuchařkách, kuchařských časopisech nebo na webových stránkách najdete mnoho různých receptů.

  2. Shromážděte potřebné ingredience, jako je mouka, droždí, cukr, mléko, vejce, máslo a vanilková příchuť.

  3. Těsto připravíme smícháním všech surovin ve vhodném poměru. Těsto hněteme, dokud nebude pružné a hladké.

  4. Těsto necháme stát a kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  5. Koblihy smažte na rozpáleném oleji, dokud nezezlátnou a nezezlátnou.

  6. Po usmažení můžeme koblihy posypat moučkovým cukrem nebo zalít polevou.

    Pokud se chcete dozvědět více receptů na dezerty, klikněte sem !

Moderování je důležité!

Přestože je tučný čtvrtek skvělou příležitostí k pojídání pochoutek, je důležité pamatovat na střídmost. Koblihy a další vysoce kalorické svačiny by se měly jíst opatrně a jako součást vyvážené stravy. Rovněž stojí za to pamatovat na fyzickou aktivitu, která pomůže spálit přebytečné kalorie.

Zanechat komentář