Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Recyklace papíru - krok za krokem

Recykling papieru- krok po kroku

Adrian Koźlik |

V době rostoucího ekologického povědomí už téměř každý z nás slyšel o recyklaci . Nicméně asi málokdo z nás se chtěl do tohoto tématu pouštět sám. Skrovné informace, které kolují v médiích, rozhodně nepředstavují jeho mimořádný význam. Naše znalosti se často omezují na bezmyšlenkovité třídění odpadu do jednotlivých barev pytlů. Přesto se zkusme na tento problém podívat z jiného úhlu. Věděli jste, že recyklace znamená nejen výrazné snížení znečištění životního prostředí, ale také obrovské úspory energie? Opětovné zpracování odpadového papíru umožňuje ušetřit až 65 % energie ve srovnání s výrobou papíru od začátku. Navíc recyklace pouhé jedné tuny papíru se rovná 20 zachráněným stromům , které by jinak byly zničeny.

Fakta mluví sama za sebe. Proces získávání látek z odpadů je řešením budoucnosti a nepochybně bude i nadále nabývat na významu. Stojí za to si položit otázku, jak se to vlastně dělá? Proč je recyklace tak důležitá? Doufáme, že náš příspěvek vnese trochu světla do této složité problematiky.

Recyklace šetří naši planetu.

Produkce odpadů as tím související problematika skladování odpadů je palčivým problémem lidstva. Hory odpadků zaplavující životní prostředí vedou k jeho degradaci a narušení celých ekosystémů. V extrémních případech vznikají obří ostrovy odpadků, jako například v Tichém oceánu. Podívejme se na některá čísla. Průměrný člověk ročně spotřebuje 50 kilogramů papíru a tato surovina tvoří třetinu komunálního odpadu. Navíc téměř polovina kácení stromů na světě se provádí kvůli jeho výrobě. Průměrná domácnost ročně vyhodí do odpadu ekvivalent 3 stromů.

Naše planeta si takové nezodpovědné chování nemůže dovolit. Tím, že budeme i nadále jednat tímto způsobem, přispíváme k jeho stále rychlejšímu poklesu. Odpovědí lidstva na tento problém by mělo být promyšlené hospodaření se zdroji a rozsáhlá recyklace . Přepracování odpadu má nepopiratelné výhody. Tímto způsobem můžeme do určité míry chránit naši planetu před další degradací. Proto se vyplatí podívat se blíže na to, jak vypadá recyklace v zákulisí.

Recyklace papíru krok za krokem.

Ne vždy si to uvědomujeme, ale proces recyklace papíru začíná v našich domovech. Jeho první fáze, tedy třídění odpadu, je z velké části naše zodpovědnost. Vhozením papírového obalu do příslušného sáčku začínáme komplikovaný sled událostí. Po svozu se odpad ukládá a sdružuje. Dále jdou řádně připravené balíky sběrového papíru do zpracovatelského závodu, kde se papír skartuje a rozvlákní. V této podobě se čistí od zbytků jídla a dalších odpadních příměsí. Výsledná hmota se zhutní a uloží. Recykling papieru

Další fází je odbarvování, jehož cílem je oddělit hmotu od tiskové barvy a lepidel. Tento proces probíhá ve speciálních komorách, kde je to možné pod vlivem vzduchu a chemikálií. Produktem těchto přeměn je celulózová buničina, která svou hnědou barvou zatím nepřipomíná papír, který známe. Aby se stal surovinou pro výrobu papíru do kopírek nebo svatebních oznámení, musí proběhnout proces bělení. Probíhá v kádích za použití chemikálií, jako jsou peroxidy, ozón a kyslík. Důležité také je, že tyto látky lze v čističkách bez větších problémů neutralizovat. Po vysušení je papír vhodný k dalšímu zpracování a opětovnému použití.

Papírové tašky a další recyklovatelné produkty.

V procesu recyklace lze zpracovat několik tisíc různých typů produktů. Spojujeme je především s plechovkami nebo lahvemi. Papírový odpad, který lze recyklovat, zahrnuje:

Zanechat komentář