Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Valentýn 2024: Proč slavíme tento svátek? odkud se to vzalo?

czemu obchodzimy walentynki

Tomasz Woźniak |

Jaký kouzelný den, plný srdcí, květin, sladkých gest a romantických chvil? Samozřejmě, mluvíme o Valentýnu ! Každý rok, 14. února, páry po celém světě oslaví lásku a stráví tento výjimečný den společně. Kde se ale tento svátek vzal? Proč slavíme Valentýna? V tomto článku prozkoumáme historii a tradice tohoto výjimečného dne.

Původ Valentýna: Svatý Valentýn a jeho legenda

proč slavíme Valentýna Abychom pochopili původ Valentýna , musíme se vrátit v čase do starověkého Říma, kde vládl císař Claudius II. Gótský. Tento vládce, který se obával, že mladí muži nebudou chtít vstoupit do armády, protože mají rodiny, jim zakázal se ženit. Římský kněz, známý jako svatý Valentýn, však s tímto zákazem nesouhlasil a tajně oddával zamilované páry.

Legenda praví, že svatý Valentýn byl skutečným hrdinou lásky. Konal svatby proti císařským nařízením, aby sjednotil srdce milenců. Císař se bohužel o jeho počínání dozvěděl a odsoudil ho k smrti. Svatý Valentýn zemřel jako mučedník za lásku a svobodu se oženit.

Valentýn: Od starověku až po současnost

Po smrti svatého Valentýna se jeho jméno stalo symbolem lásky a oddanosti. V roce 469 ustanovil papež Gelasius I. 14. únor jako den na jeho památku, který nyní slavíme jako Valentýn. Počátky slavení tohoto svátku však sahají až do středověku.

Ve středověku si šlechta u dvorů posílala 14. února krátké milostné dopisy. Bylo zvykem dávat si navzájem drobné dárky a poselství lásky. Teprve v 18. století se začal slavit Valentýn v moderním slova smyslu. Páry si začaly dávat květiny, pohlednice a další romantické dárky.

V Polsku historie Valentýna sahá až do 90. let minulého století, ale Sobótka – pohanský svátek lásky, ohně, vody a vášně – se slavila již dříve. Při Sobótce se tančilo, skákalo přes oheň a házelo věnce do vody.

Valentýnské zvyky a tradice

proč slavíme Valentýna Valentýn je plný různých zvyků a tradic, které se dodnes praktikují po celém světě. Zde jsou některé oblíbené zvyky na Valentýna:

Valentýna přání

Valentýnské přání je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších zvyků doprovázejících svátek zamilovaných. Mnoho lidí si v tento výjimečný den stále posílá pohlednice s přáním lásky. Tyto karty jsou často ručně vyráběné a zdobené, aby vyjadřovaly pocity jedinečným způsobem.

Dárky pro milovanou osobu

Valentýn je také časem, kdy můžete své blízké obdarovat malými dárky. Květiny, čokolády, šperky a parfémy jsou jen některé z oblíbených dárků, které lze v tento den darovat. Je důležité, aby byl dárek dobře promyšlený a odrážel naše pocity.

Trávit čas společně

Valentýn je ideální čas pro strávení času se svým milovaným. Můžete se rozhodnout pro romantickou večeři v restauraci, zajít do kina, projít se pod hvězdami nebo jen strávit večer doma, přituleni k sobě. Myšlenka je, abyste si užívali jeden druhého a vytvářeli společné vzpomínky.

Malá gesta lásky

Valentýn je také ideální čas ukázat svým blízkým, jak moc je milujeme. Maličkosti jako psaní romantického dopisu, příprava snídaně do postele nebo nečekaná gesta lásky dokážou udělat tento den ještě výjimečnějším.

Zanechat komentář