Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Affiliate program pro e-commerce – co to je?

mapa myśli w marketingu i e-commerce

Tomasz Woźniak |

V dnešní době hraje e-commerce stále důležitější roli v maloobchodě. Internetové obchody se snaží pomocí různých marketingových nástrojů a strategií přilákat zákazníky a zvýšit jejich zisky. Jedním z účinných způsobů propagace je partnerský program, tedy affiliate systém . V tomto článku se dozvíte, co je e-commerce affiliate program, jaké jsou jeho výhody a jak jej efektivně implementovat.

Co je to affiliate systém pro e-commerce?

Affiliate systém, nazývaný také affiliate marketing, je forma propagace, při které internetový obchod spolupracuje s vydavateli, jako jsou blogeři, influenceři nebo tematické weby. Cílem této spolupráce je generovat efekty, tedy zvýšení tržeb pro internetový obchod a výdělky pro vydavatele. Internetový obchod platí vydavateli provizi za každou transakci, která byla dokončena díky jeho doporučení. Affiliate program je založen na affiliate odkazech, které vydavatelé umísťují na své webové stránky a které vedou do internetového obchodu.

Jak funguje affiliate program?

Affiliate program je založen na třech základních entitách: inzerent (internetový obchod), vydavatel (např. blogger) a affiliate síť. Affiliate síť poskytuje technologie a nástroje, které umožňují spolupráci mezi inzerentem a vydavatelem. Je to affiliate síť, která sleduje transakce a na tomto základě provádí platby provizí.

Inzerent je internetový obchod, který chce propagovat své produkty a zvýšit prodej. Na druhé straně má vydavatel informační kanál, kde může zveřejňovat informace o produktech inzerenta. Vydavatelem může být blogger, influencer, majitel tematického webu nebo uživatel sociálních sítí. Uživatel, tedy potenciální zákazník, po kliknutí na affiliate odkaz přejde do internetového obchodu, nakoupí tam a vydavatel obdrží za tuto transakci provizi.

Výhody affiliate programu

E-commerce affiliate systém má mnoho výhod jak pro inzerenta, tak pro vydavatele. Pro inzerenta je to účinný propagační nástroj, který vám umožní zvýšit prodej a oslovit nové zákazníky. Internetový obchod vyplácí provizi pouze za skutečné transakce, což minimalizuje riziko spojené s investováním do reklamy. Affiliate program navíc umožňuje inzerentovi oslovit různé cílové skupiny prostřednictvím různých vydavatelů.

Pro vydavatele je affiliate program příležitostí, jak vydělat peníze propagací produktů nebo služeb, které jsou v souladu s jeho tématem nebo zájmy. Vydavatel získává provizi za každou transakci, která byla díky jeho doporučení dokončena. Partnerský program poskytuje vydavatelům flexibilitu při výběru produktů k propagaci a umístění přidružených odkazů na jejich stránky.

Modely vypořádání v affiliate programu

V affiliate programu existuje několik platebních modelů, které lze vybrat v závislosti na cílech inzerenta a preferencích vydavatele. Nejoblíbenějším modelem vypořádání je CPS (Cost Per Sale), tedy cena za dokončenou transakci. Inzerent platí provizi vydavatelství až v případě, že zákazník provede nákup v internetovém obchodě a zboží ve stanovené lhůtě nevrátí.

Dalším modelem vypořádání je CPL (Cost Per Lead), tedy cena za získaného potenciálního zákazníka. V tomto modelu vydavatel dostává provizi za provedení nějaké akce, například přihlášení k odběru newsletteru, vyplnění ankety nebo registraci na webu. Model CPL se často používá v affiliate programech, které neprodávají fyzické produkty, ale služby.

Jak efektivně implementovat affiliate program?

Aby byl affiliate program v internetovém obchodě efektivní, vyplatí se dodržovat pár pravidel. Nejprve si musíte vybrat správnou affiliate síť, která bude poskytovat nástroje a technickou podporu. Přidružená síť by měla být spolehlivá a dobře integrovaná s platformou internetového obchodu. Měli byste také správně vybrat vydavatele, kteří mají vztah k tématu obchodu a mohou oslovit příslušnou skupinu zákazníků.

Dalším krokem je vybudování sítě vydavatelů v affiliate programu. Inzerent by měl aktivně vyhledávat potenciální vydavatele, navazovat s nimi kontakt a podporovat spolupráci. Je také dobré nabízet atraktivní provize a speciální akce, které vydavatele přilákají do affiliate programu.

Důležitým prvkem efektivního affiliate programu je sledování a analýza výsledků. Inzerent by měl pravidelně kontrolovat, jaké transakce vydavatelé generují a jaké jsou provize. Na základě těchto údajů můžete upravit svou strategii a optimalizovat svůj affiliate program.

Příklady affiliate programů ze Západu

V západních zemích jsou affiliate programy hojně využívány a přinášejí vynikající výsledky. Jedním z příkladů je affiliate program Michaela Hyatta, který je slavným blogerem a autorem knih o osobním rozvoji. Hyatt nabízí svým vydavatelům atraktivní provize a marketingovou podporu. Díky tomuto affiliate programu Hyatt získává nové zákazníky a zvyšuje své příjmy.

Dalším příkladem jsou weby pro srovnávání cen po celém světě, které mají rozsáhlé affiliate programy. Díky tomu, že srovnávače prezentují různé nabídky internetových obchodů, mohou vydavatelé generovat provize za každou uskutečněnou transakci díky jejich affiliate odkazům. Tento model spolupráce je výhodný jak pro srovnávače, tak pro internetové obchody.

Zanechat komentář