Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Co lze házet do černých pytlů na odpadky? Koukni na to!

czarne worki na śmieci

Tomasz Woźniak |

Jedním z klíčových prvků péče o naši planetu je správné třídění odpadu. Díky němu můžeme přispět k minimalizaci negativního dopadu na životní prostředí a umožnit zhodnocení druhotných surovin. Pro některé odpady, které nelze recyklovat, jsou vhodné černé pytle na odpadky . V tomto článku se dozvíte, jak efektivně třídit odpad a jaký odpad lze umístit do černých pytlů.

Proč je třídění odpadu důležité?

Správnou separací odpadu umožňujeme využití druhotných surovin, což minimalizuje negativní dopad na naši planetu. Správným tříděním odpadu pomáháme šetřit přírodní zdroje, snižujeme emise skleníkových plynů a snižujeme množství odpadu odváženého na skládky.

Jak efektivně třídit odpad?

Pro efektivní třídění odpadu stojí za to pochopit základní principy třídění. Ve většině případů se odpad dělí na pět hlavních frakcí: papír, plast a kov, sklo, bioodpad a směsný odpad. Každá z těchto frakcí má svou barvu sáčku , což usnadňuje jejich správnou segregaci.

  • Papír je jednou z nejdůležitějších odpadních frakcí a lze jej umístit do samostatného modrého kontejneru. Do něj by se měly vhazovat různé druhy čistého papíru, jako jsou noviny, časopisy, sešity nebo papírové a kartonové obaly. Je však třeba připomenout, že do modrých sáčků byste neměli vkládat znečištěný papír, jako je mastný, mokrý papír nebo papír pokrytý fólií či voskem.
  • Plast a kov - plastový a kovový odpad odhazujte do žlutých kontejnerů. Do kategorie plast patří plastové lahve, obaly na potraviny, plastové sáčky a fólie. Kovový odpad zahrnuje plechovky od nápojů a potravin, víčka a víčka od lahví. Stojí za to připomenout, že ne všechny plasty jsou recyklovatelné, proto se před vhozením do žlutého pytle vyplatí zkontrolovat označení na obalu.
  • Sklo – skleněné obaly, jako jsou lahve a zavařovací sklenice, by měly být umístěny v zelených nádobách. Je důležité, aby byla sklenice prázdná a bez kontaminace. Měli byste také pamatovat na odstranění víček a víček, které by měly být umístěny do žlutého pytle na odpadky.
  • Bioodpad – bioodpad, jako jsou zbytky jídla, skořápky od vajec, kávová sedlina nebo slupky ze zeleniny, dávejte do hnědých nádob. Důležité je nevhazovat do nich další odpad jako igelitové sáčky nebo papír.
  • Směsný odpad - směsný odpad, který se nevejde do žádné z výše uvedených frakcí, ukládejte do černých pytlů . Vyhodit do nich můžete mimo jiné zbytky z výroby masa, olej na smažení, nedopalky, obsah sáčků do vysavače, poškozené skleněné či porcelánové nádobí, použité plenky, staré ručníky nebo papírové kapesníky.

Kam odevzdat směsný odpad?

Směsný odpad se ukládá do černých pytlů , které se následně umístí do kontejnerů označených stejnou barvou. V každé domácnosti by měl být černý pytel na odpadky na odkládání směsného odpadu. Veškerý odpad, který nemá místo v jiných popelnicích, se vhazuje do černého pytle .

Odpad, který házíme do černých pytlů:

  • zbytky potravin živočišného původu
  • jednorázové plenky, ubrousky a hygienické vložky
  • žáruvzdorné sklo a porcelán
  • balení potravin
  • poškozené oblečení
  • polystyrenu
  • odpad se silikonovými prvky
  • příjmy

Jakmile jsou černé pytle plné, měly by být umístěny na určené místo, v souladu s pravidly platnými v daném místě.

popelnice na třídění odpadu

Segregace je prvním krokem k lepšímu světu

Třídění odpadu je klíčovým prvkem péče o naše životní prostředí. Díky správné segregaci umožňujeme využití druhotných surovin a minimalizujeme negativní dopad na planetu. Směsný odpad, který nelze recyklovat, vkládejte do černých pytlů . Nezapomeňte správně umístit odpad do vhodných nádob, aby byla zajištěna účinná segregace a ochrana životního prostředí.

Zanechat komentář