Věděli jste, že... Největší dosud nalezený houbový exemplář měří 10 m na výšku, 80 cm na šířku a váží téměř půl tuny a jeho stáří se odhaduje na 20 let! Houbařská sezóna pomalu končí, takže stojí za to využít posledních chvil bez mrazu a zkusit to.své síly v houbaření. Zde je tedy několik tipů, jak své dobrodružství začít.
Vhodné oblečení - ochrana proti pokousání
Les je místem, kde žijí nejrůznější tvorové a u některých bychom měli být obzvláště opatrní, abychom se vyhnuli nepříjemnostem. Proto se vyplatí vybavit se ochranným oděvem:
- Halenka s dlouhým rukávem
- Bunda do deště
- Pohodlné boty s vyšším svrškem
- Čepice nebo klobouk
- Kromě toho bude užitečné použití repelentů proti hmyzu.
Proč a jak sbírat houby? Spojte pohodlí s kapacitou!
Proutěné košíky na houby mohou po nějaké době ztěžknout a unavují ruce a zatěžují klouby. Plastové tašky produkují látky škodlivé pro naše zdraví. Co si v takovém případě vybrat?
Nylonové sáčky jsou novinkou na houbařském trhu, jsou lehké, odolné a umožňují houbám "Dýchat". Navíc jsou relativně levné a mají různé velikosti. Doporučujeme také "pařížské" bavlněné sáčky ze síťoviny . Jsou perfektní pro větší exempláře hub a umožní vám zbavit se obsahu lesní podlahy v pytli. Houbu, kterou najdete, jemně vyšroubujte, aby se mycelium nepoškodilo a na jeho místě vyrostlo nové. Nepoužívejte nože, protože zanechaná rukojeť hnije, čímž se eliminuje možnost, že se plíseň objeví další den.
Pravidla pro sběr hub.
- 1. Pokud si houbou nejste jisti nebo ji neznáte, nesbírejte ji!
- 2. Jako začátečník sbírejte pouze trubkovité houby.
- 3. Nevytrhávejte mycelium a neokopávejte podestýlku
- 4. Nezkoušejte houby, zda jsou jedlé!
- 5. Nedávejte houby malým dětem – houby jsou těžko stravitelné a děti jsou náchylnější k otravám než dospělí.
Příprava hub – osvědčené recepty
Podařilo se vám nasbírat nějaké houby, ale co teď? Zde je několik nápadů na jednoduchá a chutná jídla s použitím lesních hub
- Houby ve smetanové omáčce
Houby omyjeme, nakrájíme na proužky a poté dusíme na rozehřáté pánvi s máslem a osmaženou cibulkou asi 20 minut. Osolíme, opepříme, osolíme, opepříme, žampiony ošleháme 18% smetanou a po uvaření můžeme podávat s bramborovými plackami.
- Krémová polévka s krutony
Připravíme si krutony, houby omyjeme a očistíme a spolu s bramborami nakrájíme na menší kousky. Česnek a cibuli nakrájíme na tenké plátky. Všechny ingredience opečte na pánvi a poté zalijeme vývarem a povaříme. Polévku stáhněte z ohně a rozmixujte do krémova. Podáváme s krutony.
- Houby v octě
Houby omyjeme a očistíme, poté je vložíme do osolené vody a vaříme 10 minut. V druhém hrnci si připravíme lák, zalijeme octem, vodou, nakrájíme cibuli a sůl, cukr, bobkový list a nové koření spolu s hořčicí. Sceďte a propláchněte houby studenou vodou. Umístěte je do sterilizovaných sklenic a zalijte je marinádou, poté je pevně uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru nebo vařte asi 15 minut.
První pomoc
Pokud se po požití hub necítíte dobře a pociťujete příznaky jako nevolnost, zvracení, bolesti břicha a horečku, okamžitě volejte 999 nebo 112. Můžete vyvolat zvracení, ale nepijte mléko ani alkohol! Nepodceňujte příznaky otravy, rychlá reakce vám může zachránit život! Houbům by se měli vyhýbat: Těhotné ženy, děti do 14 let, starší lidé nebo lidé se zažívacími potížemi. Houbaření je jedinečný zážitek, přináší spoustu radosti, také uklidňuje a uklidňuje, ale pamatujte na to, abyste na houby chodili s rozumem a nechovali se tak, abyste ničili přirozené prostředí ostatních tam žijících tvorů.