Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Francouzská vláda zakazuje prodej ovoce a zeleniny v plastových sáčcích!

Rząd Francji wprowadza zakaz sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych torebkach!

Adrian Koźlik |

Vláda v Paříži původně zařadila 30 druhů zeleniny a ovoce, jejichž prodej v jednorázových plastových sáčcích je kategoricky zakázán. První omezení platí od 1. ledna! Seznam se bude postupně rozšiřovat o vydavatelský průmysl a rychlé občerstvení!

Francouzské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že množství každodenního používání plastových obalů na jedno použití je nehorázné. Zákon má omezit jejich používání a nahradit je biologicky rozložitelnými nebo opakovaně použitelnými.

„Každý den používáme ohromné ​​množství jednorázových plastových obalů. Zákon o oběhovém hospodářství má za cíl snížit jejich spotřebu a nahradit je opakovaně použitelnými nebo recyklovatelnými obaly,“ čteme v prohlášení ministerstva životního prostředí.

Jaké produkty budou zakázány?

Na seznamu je již 30 produktů včetně jablek, banánů, pomerančů a lilků. Výzkum ukazuje, že 37 procent zeleniny a ovoce se prodává v plastových obalech . To má opravdu špatný dopad na životní prostředí, protože plastům trvá 100 až 1000 let, než se rozloží. V počáteční fázi svého rozkladu přechází v tzv mikroplasty. Tu pak požírá zvířata a účinně otravuje vodní nádrže. Je přítomen doslova všude, od Arktidy po Antarktidu. Vědci uvádějí, že našli stopy mikroplastů v nejhlubších místech oceánu a na vrcholu Mount Everestu. Byl také detekován ve zvířecích žaludcích, rostlinných tkáních a co je zvláště pozoruhodné, v dešti! Doba rozkladu papírových obalů však trvá několik týdnů až maximálně několik měsíců

Francouzští poslanci, kteří nová nařízení představili, ujišťují, že je to jen začátek změn. Chtějí co nejvíce odstranit plasty z každodenního života. Do června 2023 mají být na seznam přidána cherry rajčata, broskve a hrášek a do konce roku 2024 také salát, chřest, houby a třešně. Do konce roku 2026 však vláda plánuje přidat na seznam maliny, jahody a další jemné bobule. Kromě toho se plánuje vybudování více kohoutků s pitnou vodou, aby se minimalizovalo používání balené vody. Již v roce 2021 zavedla Francie zákaz používání plastových kelímků, brček, příborů a polystyrenových obalů s sebou.

Jaká je situace s fóliovým balením v Polsku?

V září 2019 byl zaveden příplatek na tradiční „igelitové tašky“. Všechny igelitové sáčky kromě smykových jsou zakryté. Polské ministerstvo životního prostředí se chlubí, že používání jednorázových tašek během měsíce kleslo v průměru z 300 na 9 na hlavu. Zdůrazňuje také, že je viditelný ekologický trend, v jehož světle společnost přechází na opakovaně použitelné tašky . V současnosti se plánuje zavedení podobných zákazů jako Francie


zmiany klimatyczne kraje

Zanechat komentář