Blíží se čas dovolených, krásné počasí a slunce jsou tím, co přeje setkání venku. Častým nápadem pro trávení volného času je setkání na grilování s přáteli nebo rodinou. Často si ji spojujeme s masitými pokrmy, dlouze marinovanou krkovičkou, kuřecími prsy nebo samozřejmě klobásami. Vyplatí se také zajistit, aby gril obsahoval zeleninu, saláty plné aditiv, chutný chléb a občerstvení. Své hosty jistě překvapíte přípravou jiného než obvyklého masového občerstvení. Zde je několik nápadů na zdravé a rychlé grilovací menu.
Rychlé grilované občerstvení
1. Pečené nové brambory
Ingredience: - nové brambory -česnek -bylinky a koření -máslo
Postup přípravy : Brambory důkladně omyjte, neloupejte slupku. Nakrájejte na čtvrtky, nebo pokud jsou brambory malé, nechte je vcelku. Brambory položte na alobal, přidejte lžičku másla, nasekaný česnek a posypte bylinkami a kořením. Alobal zabalte tak, aby zakrýval brambory, položte je na gril a občas je otočte, aby se propekly rovnoměrně.
|
|
2. Toasty s česnekovým máslem
|
Ingredience: -bageta -máslo -česnek -sůl a pepř -sladká paprika a provensálské bylinky
Způsob přípravy: Bagetu nakrájíme šikmo na plátky, položíme na čistý gril nebo hliníkový plech a upečeme. Mezitím do měkkého másla přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř, bylinky a papriku. Chleba vyjmeme, položíme na papírový talíř (na grilování se skvěle hodí papírové talíře, po tučných jídlech nemusíš mýt nádobí) a rozehřáté máslo potřeme připraveným máslem.
|
3.Kuřecí špízy
Ingredience: -kuřecí fileta - koření (sladká paprika, kari, sůl, pepř) -olej - špejle
Způsob přípravy: Kuřecí prsní řízek nakrájíme na dlouhé nudličky, dáme do mísy a přidáme všechno koření a olej, vše důkladně promícháme, dáme do lednice nejlépe na pár hodin. Poté proužky srolujte do tvaru šneka a propíchněte je dlouhou tyčinkou. Položte na gril a grilujte asi 10 minut z každé strany.
|
|
4. Salát s rajčaty a mozzarellou
|
Ingredience: -salátová směs - Cherry rajčata - malé kuličky mozzarelly -olivy -olej -hořčice -Miláček - pepř, sůl -Červená cibule - pražená slunečnicová semínka
Způsob přípravy: Hlávkový salát dáme do mísy, přidáme omytá rajčata, okapanou mozzarellu a olivy a nakrájenou cibuli. V malé misce smícháme olivový olej, hořčici a malou lžičku medu, přidáme koření. Zeleninu přelijeme připravenou omáčkou a posypeme opraženými slunečnicovými semínky. Lehce promícháme lžící.
|
5.Grilovaná cuketa s česnekovou omáčkou
Ingredience: -cuketa -Řecký jogurt -česnek -sůl -pepř
Způsob přípravy: Cuketu důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Posypte solí a nechte 30 minut stát. Poté pečeme na grilu nebo hliníkových plechách z každé strany do měkka. Mezitím si připravíme omáčku, do misky přidáme řecký jogurt, prolisujeme česnek, osolíme a opepříme. Připravenou cuketu nebo nožem nakrájené kousky namáčíme do omáčky.
|
|
6. Zeleninové špízy
|
Ingredience: - žlutá nebo červená cibule -cuketa - červené, žluté nebo zelené papriky -žampiony - dlouhé dřevěné tyče
Způsob přípravy: Papriku nakrájíme na větší kostky. Cibuli a houby rozčtvrtíme. Cuketa na silné plátky. Zeleninu střídavě navlékejte na tyčinky. Posypte solí a pepřem. Pečte na grilu nebo hliníkových plechách, dokud zelenina nezměkne. Pokud chcete udělat masové špízy, přidejte kousky klobásy, slaninu nebo kuřecí prsa.
|
7. Tzatziki omáčka
Ingredience: -Řecký jogurt -2-3 polní okurky -stroužek česneku - lžíce olivového oleje -sůl -čerstvý kopr
Způsob přípravy: Řecký jogurt dejte do misky, přidejte olivový olej, sůl, prolisovaný česnek a nadrobno nasekaný kopr. Okurky důkladně omyjeme a nastrouháme i se slupkou na velkém struhadle. Přidejte do mísy a vše důkladně promíchejte.
|
|
8.Bramborový salát
|
Ingredience: - vařené brambory - nakládané okurky -Červená cibule - čerstvý kopr a petržel - přírodní jogurt -hořčice -pepř -sůl
Způsob přípravy: Uvařené brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme nakrájené nakládané okurky a drobnou cibulku. Jogurt dejte do misky, přidejte sušený nebo čerstvý česnek, hořčici, pepř a sůl. Vše důkladně promícháme a nalijeme na předem připravenou zeleninu. Posypeme čerstvým koprem a petrželkou, nemícháme, při nanášení jemně nabíráme.
|
9.Kukuřice s máslem
Ingredience: -kukuřice -máslo -sůl
Způsob přípravy: Kukuřici rozkrojte napůl. Nalepte je na dlouhé dřevěné tyčky nebo je položte na hliníkový tác. Pečeme do měkka. Po upečení dáme na talíř, dáme na něj malý kousek másla a lehce posypeme solí.
|
|
10. Pstruh s girllou
|
Ingredience: -pstruh - svazek kopru -citron -pepř -sůl -máslo
Způsob přípravy: Pstruha omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Rybu otevřete a vložte do ní plátky citronu, kousek másla a velké množství kopru. Zevnitř i zvenku posypte solí a pepřem. Připravenou rybu dejte nejlépe na 2 hodiny do lednice. Grilujte 18-20 minut.
|
Na grilu můžete připravovat i mořské plody, sýry a ovoce. Bagety, rohlíky, chléb, tortilly a lavash budou chutnat jako příloha.
Při grilování si kupte alobal – poslouží k zapékání jídla, ale také k jeho ochraně, pokud se po grilování nesní. Dřevěné příbory jsou pevné, ekologické, na takové akce jako stvořené, nemusíte je pak trávit mytím a drhnutím. Totéž s papírovým nádobím, jako jsou papírové talíře a kraftové kelímky . Aby se hosté cítili čistě a pohodlně, vyplatí se mít na stole ubrousky a párátka.
#barbecuetime #grilseasonstart