Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak se ve světě slaví Den žen? Tradice a zvyky

dzień kobiet 2024

Magda Gwaj |

Den žen 2024 se nezadržitelně blíží a s ním i příležitost podívat se na výzvy a úspěchy dnešního bytí ženou. V tomto článku vám představíme historii Dne žen , tradice spojené s tímto svátkem v Polsku a rozmanitost oslav po celém světě, abyste lépe porozuměli modernímu významu Mezinárodního dne žen . Dozvíte se také o zajímavých iniciativách, které dodávají tomuto dni zvláštní charakter. Ukážeme vám, proč se vyplatí tento svátek slavit.

Bohatá historie Dne žen

den žen 2024 Při snaze pochopit, proč má Den žen , zejména 8. března , tak významné místo v historii, je důležité podívat se na jeho kořeny. Již v roce 1857 se v New Yorku ženy pracující v textilním průmyslu rozhodly protestovat proti nespravedlivým pracovním podmínkám a nerovným právům, čímž připravily půdu pro budoucí snahy o rovnost pohlaví.

  • V roce 1910 navrhla německá aktivistka Clara Zetkin každoroční oslavu Dne žen na Mezinárodní konferenci pracujících žen v Kodani. Jeho iniciativu schválilo přes 100 žen ze 17 zemí.
  • První oficiální oslavy Dne žen se konaly 19. března 1911 v Rakousku, Dánsku, Německu a Švýcarsku a na shromážděních požadujících práva žen se sešlo přes milion lidí.
  • Klíčovým bodem v historii byla role žen v ruské revoluci v roce 1917, kdy ženská stávka v Petrohradě nabrala na síle a požadovala mimo jiné ukončení první světové války a zlepšení životních podmínek. Jejich činy přispěly ke svržení carismu.

Je důležité si uvědomit, jaký dopad měl tento den v průběhu let. Organizace spojených národů začala oficiálně slavit Mezinárodní den žen v roce 1975 ao dva roky později Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, která vyhlásila Den žen za „Den ženských práv a mezinárodního míru“.

Den žen , který vznikl v socialistickém a dělnickém hnutí, se vyvinul tak, aby v některých částech světa přijal širší kulturní oslavu ženskosti:

  • Tento den je oficiálním svátkem ve více než 25 zemích, včetně Afghánistánu, Ruska a Vietnamu, což zdůrazňuje jeho univerzální povahu.
  • Od roku 2014 se Den žen slaví ve více než 100 zemích.
  • Mezinárodní den žen také vzbudil četné kontroverze - například v Íránu se setkal s násilím a na Západě byl kritizován za komercializaci a bagatelizaci.

Den žen v Polsku

V Polsku sahají kořeny oslav Dne žen do meziválečného období. Tradičně byl tento den spojován s archetypem „polské matky“, oslavující roli ženy při výchově dětí, vedení domácnosti a patriotismu.

Právě v Polsku díky úsilí polských feministek získaly ženy mezi prvními v Evropě volební právo.

Během Polské lidové republiky byl Den žen oficiálním státním svátkem, kdy muži ženám přáli, dávali jim drobné dárky a projevy uznání.

I když už to není oficiální státní svátek, v Polsku se stále slaví Den žen . V současné době byly červené karafiáty, které byly oficiální květinou Dne žen za Polské lidové republiky, nahrazeny tulipány a růžemi kvůli jejich socialistickým a komunistickým spolkům. Aktuální oslava je příležitostí pro speciální akce, výprodeje a slevy zaměřené na ženy.

Den žen 8. března může sloužit jako platforma pro další diskuse o právech žen a být katalyzátorem změn. Toto je ideální čas zamyslet se nad současným významem Mezinárodního dne žen a zvážit, co může každá z nás udělat pro podporu rovnosti a uznání úspěchů žen.

Oslava Dne žen po celém světě

den žen 2024 Fialové, zelené a bílé barvy použité během oslav Mezinárodního dne žen jsou symboly spravedlnosti, naděje a čistoty, které představují hodnoty, které stojí za tímto jedinečným svátkem. OSN každoročně vybírá téma Dne žen , aby upozornila na konkrétní problémy a výzvy, kterým ženy čelí, a zdůrazňuje, že Den žen není jen příležitostí k oslavě, ale také k práci na rovnosti žen a mužů.

V různých částech světa se Den žen slaví jedinečným způsobem s důrazem na místní zvyky a tradice, jejichž cílem je ctít a ocenit ženy:

  • V Itálii muži na znamení úcty a lásky dávají ženám ratolesti mimózy, která je slavnostně oslavována jako symbol přátelství a solidarity mezi ženami. Tyto květiny jsou vyjádřením uznání za ženskou sílu a nezávislost a Den žen je ideální čas vyjádřit díky důležitým ženám v našich životech.
  • V Číně některé společnosti uznávají obrovský přínos žen pro společnost a nabízejí ženám 8. března půl dne volna. Pro ženy je to příležitost k relaxaci a oslavě své identity mimo pracovní a domácí povinnosti.
  • V Rusku je Mezinárodní den žen očekávaným a oficiálním dnem pracovního volna. Rusové tento čas využívají k návštěvě rodiny, společnému jídlu a rozdávání dárků, přičemž Den žen považují za příležitost vyjádřit úctu a lásku ženám ve všech sférách života.
  • Ve Spojených státech se Den žen slaví jako součást Měsíce historie žen, jehož cílem je propagovat úspěchy žen a jejich roli ve společnosti. Tento měsíc je časem k zamyšlení nad pokrokem, kterého bylo dosaženo v boji za rovná práva, a je také příležitostí vzdělávat a inspirovat budoucí generace.
  • Zajímavé je, že v Bulharsku je Den žen považován nejen za svátek žen, ale také jako poctu matkám, která poskytuje příležitost ocenit je a poděkovat za jejich neocenitelný přínos pro rodinný život a výchovu dětí.

Současný význam Dne žen

Tváří v tvář moderní době nabývá Den žen , který připadá na 8. března, na významu jako celosvětová oslava věnovaná úspěchům žen a výzva k urychlení opatření pro rovnost žen a mužů.

Mezinárodní den žen zdůrazňuje důležitost problémů, jako je rovnost pohlaví, reprodukční práva a také násilí a zneužívání žen. Je to příležitost vzdělávat společnost a propojovat lidi z celého světa ve snaze o větší zastoupení žen v politice a na vedoucích pozicích.

Navzdory pokroku dosaženému od roku 2019 mnoho žen stále čelí překážkám v přístupu ke stejným pracovním příležitostem jako muži. Skutečnost, že méně než 25 % poslanců jsou ženy a každý třetí zažil násilí, ukazuje, jak je potřeba pokračovat v činnosti směrem k rovnosti.

Rozmanitost témat Dne žen 2024 , jako je #InspireInclusion, zdůrazňuje potřebu porozumět rozdílům ve zkušenostech žen v závislosti na různých faktorech a zajistit rovné příležitosti pro všechny.

Den žen v Polsku a na celém světě se slaví mnoha způsoby, odrážejí kulturní rozdíly, ale také je spojují v otázkách, které jsou celosvětově důležité:

  • Ve Spojených státech se březen slaví jako měsíc ženské historie, přičemž 8. března se konají četné pochody, konference a obchodní akce. V Austrálii je Den žen časem panelových diskusí, snídaní a akcí s předními ženami ve svých oborech požadujících větší zastoupení, rovnost a rozmanitost.
  • V zemích jako Chile a Argentina se Den žen slaví pochody, jejichž účastníci často nosí zelené kapesníčky jako symbol podpory sexuálních a reprodukčních práv žen.

Ve světle pandemie COVID-19 ženy po celém světě zaznamenaly zvýšený počet propouštění a větší pracovní nestabilitu. Výhled pro globální rovnost pohlaví při současném tempu změn je následující:

  • Očekává se, že dosažení rovnosti mezi muži a ženami na celém světě bude trvat 135,6 let.
  • Rozdíly v rovnosti jsou viditelné v mnoha oblastech: 181 milionů dívek a mladých žen se neúčastní vzdělávání, zaměstnání nebo odborné přípravy a polovina všech dívek-uprchlíků zapsaných na střední školu před pandemií se do školy nevrátí.
  • 72 zemí neumožňuje ženám otevřít si bankovní účet bez souhlasu opatrovníka a pouze 65 % žen má bankovní účty ve srovnání se 72 % mužů.

Den žen 2024 a další nadcházející oslavy jsou příležitostí nejen k oslavě, ale také k osvětě o právech žen a rovnosti pohlaví, jakož i k vytváření vazeb mezi lidmi a výzvou k dalšímu boji za ještě větší zastoupení žen ve veřejném životě a v vedoucí pozice..

Zajímavé iniciativy související s Dnem žen

8. března se ve vaší organizaci můžete zapojit do iniciativ, které zvýší úsilí o rovnost žen a mužů, s využitím zdrojů, které jsou k dispozici zdarma:

  • #InspireInclusion Challenge : Vyfoťte se a zúčastněte se fotografické výzvy na sociálních sítích, která ukazuje, jak vy a vaši kolegové slavíte Den žen.
  • Online setkání: Pořádejte panelové diskuze nebo virtuální kávová dopoledne, kde můžete oslavit úspěchy žen a diskutovat o způsobech, jak prosadit rovnost na pracovišti.
  • Děkujeme ženám: Vyjádřete svou vděčnost svým zaměstnancům vytvořením děkovných videí nebo osobních projevů uznání.

Kromě toho můžete podpořit úsilí o prosazování rovnosti žen a mužů mimo pracoviště zapojením se do různých aktivit:

  • Podporujte podniky vlastněné ženami : Hledejte příležitosti k využívání služeb a produktů vytvořených ženami.
  • Vzdělávání a mentoring: Spusťte mentorské programy na podporu žen v jejich profesním a osobním rozvoji.
  • Charitativní aktivity: Podpořte organizace, které se zasazují o ženy, jako jsou Women for Women International nebo Dress for Success, darováním nebo pořádáním sbírek.

Den žen 2024 je skvělou příležitostí oslavit a inspirovat další akce zaměřené na rovné zacházení se ženami v každé oblasti života. Dbejte na to, aby vaše jednání bylo vidět a oslava tohoto významného svátku měla také dlouhodobý dopad na společenskou realitu.

Neustálý boj o budoucnost žen

Den žen je jedinečnou příležitostí ocenit úspěchy žen a zamyslet se nad výzvami, kterým čelí v Polsku i ve světě. Připomněli jsme si tradice a rozmanitost oslav po celém světě a zdůraznili jsme, jak důležité je pokračovat v aktivitách pro rovná práva a podporu rovnosti žen a mužů. Dopad, který má Den žen v celosvětovém měřítku, je připomínkou toho, že i když bylo dosaženo velkého pokroku, máme před sebou ještě dlouhou cestu k úplnému odstranění diskriminace a nerovnosti.

Den žen 2024 může sloužit jako připomínka důležitosti kolektivní akce a individuálního závazku budovat svět, ve kterém gender nebude překážkou v přístupu ke vzdělání, práci nebo účasti na společenském životě. Vybízíme k zamyšlení a jednání, jak na osobní, tak společenské úrovni, a doufáme, že oslava Dne žen bude ještě uvědomělejší a plodnější ve změnách k lepšímu. Kéž tento den pokračuje v našem úsilí o spravedlnost a rovnost pro všechny ženy, dnes i v budoucnu.

Zanechat komentář