Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak strávit Den žen 2024? Zajímavé nápady

Jak spędzić Dzień Kobiet 2024? Ciekawe pomysły

Magda Gwaj |

Den žen , který slavíme 8. března , je nejen časem oslavy úspěchů žen po celém světě, ale také připomínkou práce, která nás v oblasti genderové rovnosti ještě čeká. Historie tohoto výjimečného dne sahá až do počátku 20. století a úzce souvisí s hnutími za práva pracujících a za volební práva žen, přičemž první oslavy se konaly v roce 1911 v Rakousku, Dánsku, Švýcarsku a Německu.

Nesporná role žen

den žen 2024 I když se ženy dnes zapsaly do dějin medicíny, vědy, literatury, politiky, občanských práv, práv LGBTQ+ a pracovních práv, stále tvoří 70 % z 1,3 miliardy lidí žijících na světě v chudobě. Den žen je vynikající příležitostí, jak podpořit organizace bojující za rovnost žen a mužů a práva žen, a také se podívat na to, jak společnosti provádějí své závazky vůči právům žen.

Den žen je také připomínkou toho, že pokrok se neděje náhodou. Musíme mít na paměti, že boj za rovná práva je proces, který vyžaduje neustálou práci a odhodlání. V minulosti byl tento den využíván k prosazování důležitých témat, jako je právo žen volit, rovné odměňování, rovný přístup k ekonomickým příležitostem, rovná práva, reprodukční práva, dotovaná péče o děti a prevence násilí na ženách. Dnes, i když se tento svátek může v některých západních zemích komercializovat, stále se slaví ve více než 100 zemích, často za účasti OSN a vlád, které využívají příležitosti ke zdůraznění konkrétních problémů nebo kampaní souvisejících s právy žen.

Nezapomínejme, že Den žen není jen příležitostí k oslavě, ale také okamžikem k zamyšlení a akci. Nechť je historie Dne žen inspirací ke každodenní práci za rovnost a spravedlnost pro všechny ženy.

Původ Dne žen a zvyky s ním související

První Národní den žen byl organizován ve Spojených státech v roce 1909 po stávce 15 000 dělníků v oděvním průmyslu v Dolním Manhattanu. Tato akce byla reakcí na obtížné pracovní podmínky a byla důležitým krokem ke zlepšení práv žen na pracovišti.

V roce 1910 navrhla Clara Zetkin každoroční oslavu Mezinárodního dne žen , což se setkalo s jednomyslným přijetím. Jen o rok později, v roce 1911, se v Německu, Rakousku, Dánsku a Švýcarsku konaly první oslavy tohoto dne, během kterých požadovaly práva pro ženy a přístup k odbornému vzdělávání.

Datum Mezinárodního dne žen bylo později přesunuto na 8. března, pravděpodobně v souvislosti s protestem žen pracujících v oděvním a textilním průmyslu v New Yorku v roce 1857. V roce 1917 ruské ženy slavily první Mezinárodní den žen 23. února (8. března podle západního kalendáře), což mělo významný dopad na ruskou revoluci a udělení volebního práva ženám (Zdroj).

Dnes se Mezinárodní den žen slaví ve více než 100 zemích, včetně Spojených států amerických, a je oficiálním svátkem ve více než 25 zemích. Tento den je příležitostí k protestu, volání po radikální změně a oslavě ženství s cílem zvýšit povědomí o rovnosti žen a inspirovat ženy po celém světě.

Nápady, jak strávit Den žen 2024

den žen 2024 Když slavíte Den žen 2024 s tématem „#InspireInclusion , můžete se zapojit do různých aktivit, které zdůrazňují práva žen, rovnost a úspěchy. Zde je několik nápadů, které můžete použít k oslavě tohoto zvláštního dne:

  • Pozvěte inspirativní řečníky: Zvažte možnost pozvat motivační řečníky, jako jsou úspěšné podnikatelky, průkopnické vědkyně a zastánce genderové rovnosti, aby inspirovali váš tým. Poslech jejich příběhů a zkušeností může být silným zdrojem inspirace.
  • Online panel: Zúčastněte se online panelů, kde ženy sdílejí své zkušenosti, znalosti a odborné rady. Takové akce mohou být neocenitelným zdrojem znalostí a motivace a také příležitostí k networkingu.
  • Ranní kávová setkání: Pořádejte nebo se zúčastněte virtuálních ranních kávových setkání, abyste ocenili zaměstnankyně a sdíleli zkušenosti s inspirativními ženami. Je to skvělá příležitost, jak zdůraznit přínos žen v různých oblastech života.
  • Využijte bezplatné zdroje: Využijte bezplatné zdroje dostupné na webových stránkách IWD, které vám pomohou plánovat události, hledat nápady a provozovat kampaně na sociálních sítích.
  • Podpora podniků řízených ženami: V tento den se obzvláště vyplatí podporovat podniky vlastněné ženami tím, že u nich nakupují nebo využívají jejich služeb.

Nezapomeňte se navzájem ovlivňovat a inspirovat tím, že budete nosit fialovou barvu na znamení solidarity s duchem Dne žen. Nechť je tento den připomínkou síly společného jednání a vzájemné podpory.

Rovnost a uznání

Když se blíží konec našich oslav Dne žen , stojí za to zdůraznit, jak zásadní je i nadále usilovat o rovnost žen a mužů. Připomínáním nejdůležitějších myšlenek k oslavě tohoto dne vám připomínáme důležitost vzájemné podpory a ocenění přínosu žen ve všech aspektech společenského, profesního i soukromého života.

Den žen je připomínkou toho, že každá z nás může přispět k lepší budoucnosti, kde je rovnost základem společenského pokroku. Nechť se inspirace a činy učiněné v tento den stanou jiskrou pro změny, které budeme realizovat v průběhu roku, pamatujme na neustálou potřebu usilovat o skutečnou rovnost.

Zanechat komentář