Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak uspořádat prostor na zahradě? Podívejte se na naše tipy!

strefa relaksu w ogrodzie z krzesłem i książką na stoliku

Tomasz Woźniak |

Plánování a organizace prostoru v zahradě je klíčovým prvkem při vytváření krásného a funkčního místa k odpočinku. Ať už máte velkou nebo malou zahradu, existuje mnoho způsobů, jak maximálně využít dostupný prostor a vytvořit si oázu klidu a kouzla. V tomto článku vám představíme praktické tipy a nápady, jak si uspořádat prostor na zahradě, abyste vytvořili dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci.

1. Prostorové plánování

1.1. Definujte své cíle

Než začnete organizovat svůj zahradní prostor, je důležité definovat své cíle a potřeby. Chcete si vytvořit místo k relaxaci a odpočinku, nebo vás spíše zajímá prostor pro grilování a setkávání s přáteli? Stanovení cílů vám pomůže při rozhodování o uspořádání vaší zahrady.

1.2. Měření a analýza

Než začnete organizovat prostor na zahradě, pečlivě změřte dostupnou plochu a proveďte plošnou analýzu. Určete nejlepší místo pro vytvoření relaxační zóny s ohledem na faktory, jako je vystavení slunci, vítr a soukromí.

1.3. Funkční zóny

Rozdělte svůj zahradní prostor na funkční zóny, jako je relaxační zóna, grilovací zóna a herní a zábavná zóna pro děti. To vám umožní lépe využít dostupný prostor a usnadní pohyb po zahradě.

2. Relaxační zóna

2.1. Výběr zahradního nábytku

Výběr správného zahradního nábytku je zásadní pro vytvoření pohodlné relaxační zóny. Oblíbenou volbou je dřevěné zahradní lehátko . Dřevěná lehátka jsou nejen pohodlná, ale dodávají zahradě kouzlo a přírodní krásu. Můžete také zvážit pořízení zahradního pouffe nebo houpacího křesla, abyste vytvořili útulné místo k odpočinku.

2.2. Doplňky a dekorace

Pro vytvoření útulné atmosféry v relaxační zóně se vyplatí přidat pár doplňků a dekorací. Můžete si dát malý konferenční stolek, na který můžete umístit květiny nebo svíčky. Přidání polštářů a přehozů na pohovky nebo poufy poskytne další pohodlí a přidá barvu do prostoru.

2.3. Osvětlení

Nezapomeňte na osvětlení v relaxační části. Dobře zvolené osvětlení vytváří kouzelnou atmosféru a umožňuje využívat zahradu i ve večerních hodinách. Můžete nainstalovat lucerny, zahradní lampy nebo solární světelné dekorace, které nevyžadují připojení k elektrické síti.

3. Grilovací plocha

3.1. Výběr grilu

Pokud sníte o grilovací ploše na vaší zahradě, vyplatí se investovat do kvalitního grilu. Výběr správného grilu záleží na vašich preferencích – vybrat si můžete gril na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický gril. Nezapomeňte přizpůsobit velikost grilu dostupnému prostoru na zahradě.

3.2. Stůl a židle

Stojí za to umístit stůl a židle do grilovacího prostoru, aby bylo zajištěno pohodlné místo k jídlu venku. Vyberte si venkovní nábytek, který je odolný vůči povětrnostním vlivům, jako je dřevo nebo kov.

3.3. Skladování příslušenství

Aby grilovací prostor zůstal uklizený, vyplatí se mít kam uložit grilovací příslušenství. Můžete nainstalovat skříňky nebo police na grilovací náčiní, láhve na uhlí nebo plyn.

4. Herní a zábavní zóna

4.1. Dětská hřiště

Pokud máte děti, vyplatí se vytvořit na zahradě místo, kde si mohou hrát a trávit čas venku. Můžete nainstalovat houpačky, skluzavky, trampolínu nebo pískoviště. Ujistěte se, že hřiště je bezpečné a odpovídá věku dětí.

4.2. Herní stůl

Pokud rádi hrajete stolní hry nebo karty venku, vyplatí se postavit herní stůl. Můžete si vybrat venkovní stůl s odpovídajícími rozměry a povrchem, na kterém se bude pohodlně hrát.

4.3. Zahrada v zenovém stylu

Pokud hledáte klid a relaxaci, můžete si na své zahradě vytvořit malou zahrádku v zenovém stylu. Nainstalujte fontánu, kameny a rostliny jemných tvarů, které vnesou do prostoru harmonii a rovnováhu.

5. Zahradní osvětlení

5.1. Solární světla

Zahradní osvětlení nejen dodává kouzlo, ale také zajišťuje bezpečnost a pohodlí při pohybu po zahradě po setmění. Solární světla jsou ideálním řešením, protože nevyžadují připojení k elektrické síti. Můžete je umístit podél zahradních cest, na terasu nebo k rostlinám.

5.2. Lucerny a svíčky

Lucerny a svíčky jsou další prvky, které dokážou dodat romantickou atmosféru a navodit na zahradě kouzelnou atmosféru. Lucerny můžete zavěsit na stromy nebo altány, svíčky umístit na stoly nebo do luceren.

5.3. Bodová a nástěnná svítidla

Pokud chcete zdůraznit krásu vaší zahrady, nainstalujte si bodová světla nebo nástěnná svítidla. Nasměrujte světlo na důležité zahradní prvky, jako jsou okrasné rostliny, fontány nebo sochy. To vám umožní obdivovat jejich kouzlo i ve večerních hodinách.

6. Rostliny a květiny

6.1. Výběr rostlin

Výběr správných rostlin je důležitý nejen pro estetiku zahrady, ale také pro funkčnost. Podle vašich preferencí si můžete vybrat okrasné rostliny, bylinky nebo zeleninu. Pamatujte však, že ne všechny rostliny vám na zahradě dobře porostou – dbejte na požadavky na půdu, světlo a vlhkost.

6.2. Řezané květiny

Řezané květiny jsou krásným doplňkem zahrady, dodávají barvu a svěžest. Řezané květiny můžete zasadit do květináčů nebo na zahradní záhon, abyste měli vždy čerstvé kytice na ozdobu vašich stolů.

6.3. Květinové záhony a květináče

Květinové záhony a květináče jsou ideálním řešením pro lidi, kteří mají na zahradě omezený prostor. Květinové záhony můžete zavěsit na balkon nebo terasu, květináče umístit na schody nebo u vchodu do zahrady.

7. Zahradní altán

7.1. Výběr altánu

Pokud sníte o dalším místě k odpočinku na zahradě, stojí za zvážení vybudování altánu. Vyberte si altán správné velikosti a stylu, který bude odpovídat charakteru vaší zahrady.

7.2. Vybavení altánů

Altán lze vybavit různými prvky, které zajistí pohodlí a komfort. Můžete do něj umístit stůl a židle, abyste měli venku místo k jídlu. Přidáním polštářů a dek k zahradnímu nábytku bude altán ještě útulnější.

7.3. Popínavé rostliny

Aby byl altán ještě krásnější, můžete vysadit popínavé rostliny, jako je břečťan, liána nebo růže. Popínavé rostliny vytvoří přírodní závěs a dodají altánu kouzlo.

8. Zahradní dlažba

8.1. Dřevěný povrch

Dřevěný povrch je krásným a přirozeným řešením zahrady. Vybrat si můžete dřevěná prkna nebo terasu z exotického dřeva. Dřevěný povrch dodá zahradě teplo a kouzlo.

8.2. Kamenné desky

Pokud dáváte přednost trvanlivějšímu řešení odolnému vůči povětrnostním vlivům, zvažte položení kamenů nebo desek na příjezdovou cestu, zahradní cesty nebo terasu. Kamenné desky jsou elegantní a snadno se udržují v čistotě.

8.3. Zahrada v japonském stylu

Pokud máte zájem o zahradu v japonském stylu, můžete se rozhodnout pro pokládku štěrku nebo kamenů. Tento typ povrchu dodává zahradě harmonický ráz a vnáší prvky přírody.

9. Fontány a jezírka

9.1. Zahradní fontány

Zahradní fontány jsou skvělým způsobem, jak dodat vaší zahradě nádech luxusu a relaxace. Můžete nainstalovat fontánu různých tvarů a velikostí, které dodají kouzlo a uklidňující zvuk vody.

9.2. Rybníky a rybníky

Pokud máte větší zahradu, měli byste zvážit vytvoření jezírka nebo jezírka. Jezírko může být ozdobou zahrady a místem pro vodní rostliny a ryby. Nezapomínejte však na správnou filtraci a udržování čistoty jezírka.

9.3. Vodní osvětlení

Vodní osvětlení je doplňkovým prvkem, který podtrhne krásu fontány nebo jezírka. Můžete si nainstalovat podvodní osvětlení, které v noci oživí vodu a vytvoří kouzelnou atmosféru.

10. Zeleninová zahrada

10.1. Výběr zeleninových rostlin

Pokud máte zájem pěstovat si vlastní zeleninu, vyplatí se vytvořit na zahradě místo pro zeleninovou zahrádku. Vyberte rostliny, které nejlépe rostou ve vaší klimatické zóně, a přizpůsobte výsadbu období růstu.

10.2. Kompostování

Kompostování je klíčem k udržení zdravé zeleninové zahrady. Vytvořte si kompostér, kam budete ukládat organický odpad a vytvoříte přírodní hnojiva pro rostliny.

10.3. Ochrana proti škůdcům

Pro ochranu vašich rostlin před škůdci se vyplatí používat přírodní metody ochrany. Můžete zasadit květiny, které odpuzují škůdce, jako jsou měsíčky, nebo použít přírodní insekticidy, jako jsou bylinné roztoky.

11. Zahrada v romantickém stylu

11.1. Popínavé rostliny

Zahrada v romantickém stylu se vyznačuje množstvím popínavých rostlin, které vytvářejí zelené závěsy a romantickou atmosférou. Můžete zasadit růžovou révu, vinnou révu nebo břečťan.

11.2. Řezané květiny

Řezané květiny jsou neodmyslitelným prvkem zahrady v romantickém stylu. Zasaďte květiny s jemnými květy a intenzivní vůní, jako je levandule, růže nebo pivoňky.

11.3. Terrazzo a pergoly

Teraco a pergoly jsou prvky, které dodají vaší zahradě romantický ráz. Můžete položit teraco na cestičky nebo postavit pergolu, kde se budou krásně rozvíjet popínavé rostliny.

12. Péče o zahradu

12.1. Pravidelné zavlažování

Pravidelné zavlažování je zásadní pro udržení zdravé zahrady. Udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou, aby nedošlo k zamokření rostlin.

12.2. Oplodnění

Pravidelné hnojení je důležité, aby rostliny měly potřebné živiny. Můžete použít přírodní hnojiva, jako je kompost, nebo umělá hnojiva dostupná v zahradnických obchodech.

12.3. Prořezávání a péče

Prořezávání rostlin a údržba zahrady jsou klíčové úkoly, které vám pomohou udržet rostliny uklizené a zdravé. Pravidelně prořezávejte odumřelé větve a odstraňujte plevel, abyste zajistili zdravý růst rostlin.

Zanechat komentář