Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak vybrat pracovní rukavice? Dáme vám tip!

rękawice robocze

Adrian Koźlik |

V každém odvětví, kde zaměstnanci vykonávají různé fyzické aktivity, je vhodná ochrana rukou nesmírně důležitá. Pracovní rukavice jsou základním ochranným prostředkem, zajišťujícím bezpečnost a komfort práce. Výběr správných rukavic je zásadní pro zajištění optimální ochrany při různých typech nebezpečí. V tomto článku si představíme praktické rady pro výběr pracovních rukavic s přihlédnutím k různým faktorům, jako je typ práce, materiál a velikost.

Druhy pracovních rukavic

pracovní rukavice Než se pustíte do hledání dokonalých pracovních rukavic , stojí za to se seznámit s různými typy, které jsou na trhu k dispozici. Existuje mnoho druhů rukavic, lišících se materiálem a účelem. Níže jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších typů pracovních rukavic:

  • Kožené rukavice: Vyrobeny z přírodní kůže, jsou odolné a poskytují dobrou ochranu proti mechanickému poškození. Ideální pro pracovníky pracující s ručním nářadím.
  • Gumové rukavice: Používají se hlavně k ochraně proti chemikáliím. Jsou pružné a odolné proti proříznutí.
  • Textilní rukavice: Vyrobeny z různých textilních materiálů jako je bavlna, nylon nebo polyester. Poskytují ochranu proti oděru a střednímu mechanickému poškození.
  • Nitrilové rukavice: Velmi oblíbené v potravinářském průmyslu, protože jsou netoxické a nealergické. Poskytují ochranu proti chemickým látkám.
  • Rukavice proti pořezání: Speciálně navržené k ochraně vašich rukou před pořezáním ostrými nástroji. Používají pokročilé technologie, jako jsou vložky proti proříznutí.

Výběr vhodných pracovních rukavic by měl být dán typem práce a specifickými požadavky na ochranu. Každý typ rukavic má specifické vlastnosti, které stojí za zvážení. Zde jsou některé důležité vlastnosti pracovních rukavic, kterým stojí za to věnovat pozornost:

  • Odolnost proti mechanickému poškození: Rukavice by měla poskytovat ochranu proti pořezání, poškrábání a jinému mechanickému poškození. Vyplatí se zkontrolovat označení v souladu s normami, které informují o úrovni ochrany.
  • Chemická odolnost: Pokud práce vyžaduje kontakt s chemickými látkami, rukavice by měly být těmto látkám odolné. Zkontrolujte štítky nebo informace výrobce, abyste zajistili rukavice jsou vhodné pro daný úkol.
  • Teplotní odolnost: Pokud vaše práce vyžaduje vystavení vysokým nebo nízkým teplotám, vyplatí se zvolit rukavice s vhodnou tepelnou izolací. Některé rukavice jsou speciálně navrženy tak, aby poskytovaly ochranu před extrémními teplotami.
  • Flexibilita a obratnost: Dobře zvolené rukavice by měly poskytovat pohodlí a volnost pohybu. Flexibilní materiály a správný střih jsou klíčem k zachování plné obratnosti při provádění různých činností.

Výběr pracovních rukavic pro vykonávanou práci

pracovní rukavice Výběr správné velikosti rukavic je nesmírně důležitý pro zajištění optimální ochrany a pohodlí. Pokud jsou rukavice příliš velké , uživatel může ztratit přilnavost a přesnost pohybů, což může vést k dalším rizikům. Příliš malé rukavice mohou omezit krevní oběh a způsobit nepohodlí. Zde je několik tipů pro výběr správné velikosti rukavic:

  • Změřte si obvod ruky: Chcete-li vybrat správnou velikost pracovních rukavic , změřte si obvod ruky v jejím nejširším místě, s výjimkou palce. Můžete použít svinovací metr nebo svinovací metr.
  • Zkontrolujte tabulku velikostí : Podívejte se na tabulku velikostí, kterou získáte od výrobce nebo prodejce. Porovnejte své naměřené rozměry s hodnotami v tabulce, abyste našli správnou velikost.
  • Vyzkoušejte si rukavice: Pokud je to možné, vyzkoušejte si rukavice před nákupem. Ujistěte se, že rukavice dobře padnou na vaše ruce a nejsou ani příliš volné, ani příliš těsné. Zkontrolujte, zda máte plnou volnost pohybu.

Při výběru správných pracovních rukavic byste měli vzít v úvahu typ vykonávané práce, související rizika a specifické požadavky na ochranu. Při práci s ručním nářadím stojí za to zvolit kožené rukavice, které poskytují dobrou ochranu proti pořezání a poškrábání. Pokud vaše práce vyžaduje kontakt s chemickými látkami, vyplatí se zvolit gumové nebo nitrilové rukavice, které jsou těmto látkám odolné. Při práci při vysokých nebo nízkých teplotách volte rukavice s vhodnou tepelnou izolací, která poskytne ochranu před extrémními podmínkami. Preciznost a obratnost při plnění úkolu zajistí textilní rukavice, které zaručují největší obratnost a flexibilitu.

Pro zajištění dlouhodobého používání a účinné ochrany by měly být pracovní rukavice řádně udržovány a pravidelně kontrolovány, zda nejsou poškozené. Rukavice po každém použití je třeba očistit od nečistot a nečistot. K čištění pracovních rukavic můžeme použít kartáč nebo vlhký hadřík. Rukavice by měly být skladovány na suchém a čistém místě, aby se zabránilo růstu plísní a bakterií. Zásadní je také pravidelná kontrola rukavic , zda nejsou neviditelná poškození, jako jsou odřeniny nebo natržení. Pokud zjistíte jakékoli poškození nebo nesrovnalosti, vyměňte rukavice za nové.

Zanechat komentář