Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak vyrobit pískadlo z brčka? Dáme vám tip!

Jak zrobić piszczałkę ze słomki? Podpowiadamy!

Adrian Koźlik |

Víš, že…

Papírová brčka jsou 100% biologicky odbouratelná a mohou se rozložit během několika týdnů, díky čemuž jsou šetrnější k životnímu prostředí než tradiční plastová brčka, jejichž rozklad může trvat až několik století.

Papírová brčka, známá také jako brčka na pití, jsou běžně používaným produktem, který lze nalézt ve většině restaurací, barů a obchodů s potravinami po celém světě. Málokoho však zajímá, odkud tyto oblíbené produkty pocházejí.

Papírová brčka: Fascinující historie oblíbeného potravinového doplňku

Historie papírových brček sahá až do počátku 19. století, kdy se první brčka vyráběla z ručně svinutého papíru. Nebyly to však ještě brčka na pití, ale spíše hadičky, které se používaly k jídlu. Byly dlouhé asi 20 centimetrů a používaly se v klášterních nemocnicích, aby se zabránilo přenosu nemocí pitím vody z jedné sklenice.

słomka papierowa V 60. letech 19. století se brčka začala objevovat v kavárnách a restauracích v Evropě a brzy i ve Spojených státech. Tehdy se však ještě vyráběly z papíru, který nebyl příliš odolný a nasycením tekutinou ztrácel svou formu.

V roce 1888 vyvinul Marvin Stone, americký vynálezce a spisovatel, první papírové brčko, které bylo vyrobeno z odolného papíru potaženého voskem, aby po ponoření do kapaliny neztratil svůj tvar. Stone byl nespokojený s tradičními brčky z cukrové třtiny, které byly v té době populární, protože měly tendenci se rozpadat při pití koktejlů.

První papírová brčka byla prodána v roce 1888 pod názvem „Kamenná sláma“. Jejich obliba rychle rostla a papírová brčka se stala standardním produktem v restauračním a barovém průmyslu. Jak se produkt stal populárním, vznikaly různé verze brček, jako jsou brčka s ohebným koncem, v barvách a vzorech, a dokonce i ekologická brčka z biologicky rozložitelných materiálů.

I když jsou papírová brčka relativně novým vynálezem, rozhodně se stala nedílnou součástí naší kultury a životního stylu. Mají široké využití nejen v potravinářství, ale také v lékařství, umění a kosmetickém průmyslu.

Návod na výrobu dýmka z papírové slámy

Škrabadlo slámy je jednou z nejjednodušších hraček, které lze doma vyrobit ze snadno dostupných materiálů. Je to také skvělá příležitost, jak zapojit děti do společné hry a kreativním způsobem se dobře pobavit. V tomto článku vám krok za krokem ukážeme, jak si vyrobit slámku.

Krok 1: Připravte si materiály

K výrobě pískače potřebujete pouze brčko a nůžky. Můžete použít libovolnou délku brčka, ale doporučujeme nepřesahovat délku 15 cm.

Krok 2: Ořízněte slámu

Začněte řezáním jednoho konce brčka pod úhlem. Druhý konec pak seřízněte šikmo tak, aby byl delší než první konec. To vytvoří uvnitř brčka nerovný povrch, který umožní produkovat zvuk.

Krok 3: Vytvořte zvuk

Chcete-li vydat zvuk, sevřete rty kolem krátkého konce brčka a foukejte vzduch. Měli byste slyšet zvuk dýmky! Výšku tónu můžete upravit změnou napětí rtů.

Krok 4: Experimentujte se zvukem

Nyní, když víte, jak vyrobit slaměnou dýmku, je čas experimentovat se zvukem. Můžete vyzkoušet různé délky slámy a úhly řezu, abyste získali různé zvuky. Můžete také experimentovat s různými způsoby foukání, abyste změnili výšku zvuku.

Chcete se dozvědět více o papírových brčkách? Klikněte zde !

Zanechat komentář