Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak zapálit gril? Praktický průvodce

Jak rozpalić grilla? Praktyczny poradnik

Adrian Koźlik |

Grilovací sezóna začala s příchodem květnového víkendu. Pozdní jaro a léto jsou ideální dobou na grilování. Mnoho lidí miluje trávit čas venku a není nic lepšího než vůně smaženého jídla stoupajícího z rozpáleného grilu.

Grilování je nejen způsob, jak připravit chutná jídla, ale také velký požitek. Je to také příležitost strávit čas s rodinou a přáteli.

Každý z nás má asi někoho, kdo za nás grilování vždy zapálí, že? Co když tam ten člověk není? Stojíte před grilem a přemýšlíte, jak ho zapálit? Pokud ano, nejste sami. Mnoho nadšenců do grilování naráží na určité potíže, když se snaží dosáhnout správné teploty a dokonce i zapálení uhlí nebo briket.

V dnešním článku si představíme spolehlivé techniky a osvědčené tipy, které vám pomohou stát se mistry v zapalování grilu!

Historie grilování

Nelze popřít, že grilování je jedním z nejstarších způsobů přípravy pokrmů. Málokdo ví, že způsob grilování pokrmů sahá až do pravěku.

grill Již v době kamenné používali lidé k přípravě jídla otevřený oheň a jedním z přirozených způsobů bylo pokládání masa nebo ryb na rošt nad ohněm.

Ve starověkém Řecku a Římě se nad ohněm používaly otevřené rošty. V Indii se používaly tradiční pece, ve kterých se na vyhřívaných keramických stěnách peklo maso a chléb.

V průběhu 19. a 20. století se grilování vyvíjelo s rozvojem technologie. Začaly se objevovat grily na dřevěné uhlí, elektrické i plynové. To zpřístupnilo tuto techniku ​​vaření mnoha lidem.

Dnes je grilování populární po celém světě a hraje důležitou roli v různých kuchyních a kulturách. Lidé grilují na vlastních zahradách a dokonce i na různých festivalech a veletrzích.

Jak správně zapálit gril?

Pokud se chystáte tuto sezónu grilovat, musíte o postupu vědět vše. Níže uvádíme celý manuál, který vás provede krok za krokem.

Krok 1. Správné palivo

Hned na začátku byste si měli ověřit, jaký máte gril . Můžete použít dřevěné uhlí, brikety, plyn nebo dřevo, v závislosti na vašich preferencích a dostupnosti. Každý druh paliva má své vlastnosti, které ovlivňují chuť jídla a způsob svícení.

Krok 2. Připravte stojan

Před umístěním masa a zeleniny na gril se ujistěte, že je čistý a připravený k použití. Zkontrolujte, zda nezůstaly nějaké zbytky z předchozího grilování, protože mohou způsobit přichycení jídla.

Krok 3. Zajistěte proudění vzduchu

Pokud můžete nastavit proudění vzduchu ve vašem grilu , ujistěte se, že je otevřený.

Krok 4. Způsob zapalování

Existuje mnoho způsobů, jak zapálit gril , jedním z nejoblíbenějších je pyramidový způsob, při kterém naskládáte uhlí nebo dřevo do kupy, na dno umístíte hořlavý materiál (např. papír) a zapálíte. Mezi další metody patří použití speciálního příslušenství pro osvětlení, jako jsou plynové zapalovače. Zvolte způsob, který nejlépe vyhovuje typu grilu a použitému palivu.

Krok 5. Počkejte, až se vznítí

Jakmile zapálíte dřevo nebo uhlí, věnujte tomu chvilku. Nechte je dobře vyhořet. Uhlí nebo brikety potřebují několik minut, aby se rozsvítily a pokryly vrstvou šedého popela. U plynových grilů počkejte, až se palivo zahřeje na vhodnou teplotu.

Krok 6. Připraveno ke grilování

Když je váš gril správně zapálený a dosáhne vysoké teploty, můžete začít grilovat. Umístěte jídlo na rošt a sledujte celý proces a pravidelně ho otáčejte, abyste zajistili rovnoměrné zhnědnutí.

A to je vše! Nyní víte, že zapálení grilu je opravdu snadné a zábavné! Příště pojedete mnohem rychleji a budete jako opravdový gril mistr.

Nápady na grilované občerstvení

grill Už víte, jak rychle a efektivně zapálit gril, ale máte nápady na občerstvení? Pokud ne, představujeme vám naše chutné návrhy.

  • Špízy – připravte si barevné špízy a propíchejte je různou zeleninou, jako je paprika, cuketa, žampiony, cibule nebo cherry rajčata. Pokapeme je trochou olivového oleje, osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku a poté grilujeme, dokud nezměknou a lehce zhnědnou.
  • Hermelínová niva - otevřete obal se sýrem a potřete ho bylinkami, uzenou paprikou, sójovou omáčkou a zabalte do alobalu. Vložíme na rozpálený gril a grilujeme do lehkého zhnědnutí.
  • Salát Caprese - skvělý doplněk k těžkým pokrmům. Stačí nakrájet mozzarellu a rajčata na plátky. Uspořádejte je střídavě a přidejte lístky čerstvé bazalky. Vše zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
  • Grilovaný lilek – lilek nakrájíme na plátky a dochutíme solí. Chvíli odstavte, dokud nepustí šťávu. Poté plátky opláchněte a osušte. Grilujte je na středním plameni několik minut z každé strany, dokud nebudou měkké a lehce opečené.
  • Grilovaný chřest ve slanině - chřest uvařený v aromatickém kuřecím vývaru obalíme v plátcích slaniny, přidáme kousky jemného sýra Brie a poté grilujeme na rozpáleném grilu, dokud slanina nezkřupne a chutná.

Pokud se chcete dozvědět více chutných receptů na grilované občerstvení, klikněte sem !

Jak podávat grilované občerstvení?

Připravené pokrmy můžete podávat na papírových talířích . Jsou jak ekologické, tak hygienické. Nelze jim upřít, že šetří čas, protože je stačí vyhodit do příslušného odpadkového koše. Pamatujte také na dřevěné příbory, které se budou perfektně hodit ke zbytku jednorázového nádobí. Papírové kelímky můžete využít i k podávání různých nápojů (i horkých!).

Zanechat komentář