Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak vyrobit banánový chléb - recept krok za krokem

Jak zrobić chleb bananowy - przepis krok po kroku

Tomasz Woźniak |

Banánový chléb je jedním z těch klasických koláčů, které jsou vždy vynikající a těší se neutuchající oblibě. Ať už k snídani, odpolednímu čaji nebo dezertu – tento vlhký, nadýchaný dort s nádechem sladkých banánů osloví každého. Navíc je to skvělý způsob, jak využít přezrálé ovoce, které by jinak skončilo v koši. Příprava banánového chleba je opravdovým potěšením – stačí jen pár jednoduchých kroků a efekt uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Nasaďte si zástěru , upečte a vychutnejte si domácí aromatický banánový chléb !

Proč stojí za to vyzkoušet recept na banánový chléb ?

Banánový chléb je skutečnou klasikou mezi domácím pečivem. Zde je několik důvodů, proč byste to měli zkusit:

Jednoduchá a rychlá příprava

Příprava banánového chleba je opravdu jednoduchý úkol. Potřebujete jen pár ingrediencí a celý proces vám nezabere více než 15-20 minut. Není potřeba používat mixér ani jiné pokročilé nástroje – stačí miska, lžíce a trouba.

Používá přezrálé banány

Banánový chléb je skvělý způsob, jak spotřebovat přezrálé hnědé banány, které by jinak mohly skončit v koši. Díky tomu neplýtváte jídlem a vaše pečivo získá jedinečnou intenzivní chuť.

Vlhký a nadýchaný dort

Díky velkému množství banánů je banánový chléb extrémně vlhký a načechraný. Nevysychá rychle a jeho textura zůstává perfektní i po několika dnech.

Všestrannost aplikací

Banánový chléb je univerzální koláč, který se skvěle hodí ke snídani, odpolední svačině i dezertu. Můžete ho jíst na sladko, namazat arašídovým máslem či marmeládou nebo podávat se zmrzlinou či oblíbenou omáčkou.

Ingredience potřebné k přípravě banánového chleba

Zde je seznam potřebných ingrediencí pro přípravu lahodného banánového chleba :

  • 4 velké, velmi zralé banány (cca 350 g dužiny)
  • 240 g víceúčelové pšeničné mouky
  • 130 g jemného cukru
  • 70 g rozpuštěného másla (nebo stejné množství rostlinného oleje)
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli

Volitelně můžete také přidat:

  • 1 šálek nasekaných vlašských ořechů nebo jiného oblíbeného sušeného ovoce
  • 1 šálek kokosových vloček

Krok za krokem: Jak připravit banánový chléb

Zde je podrobný recept na domácí banánový chléb krok za krokem:

  1. Předehřejte troubu a připravte formu : Předehřejte troubu na 170°C. Připravte si formu na pečení - nejlépe dortovou o rozměrech 9x25 cm a výšce 7 cm. Lehce ho dochutíme máslem nebo olejem a posypeme strouhankou.
  2. Rozmixujte banány: Oloupejte a rozmačkejte 4 velmi zralé banány, dokud nebudou hladké. Pokud nemáte mixér, můžete to udělat vidličkou. Měli byste získat asi 1,5 šálku (350 g) banánové dužiny.
  3. Rozpusťte máslo: 70 g másla rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Chvíli počkejte, až mírně vychladne.
  4. Smíchejte mokré ingredience: Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo a rozmačkané banány. Přidejte jedno velké vejce a důkladně promíchejte vznikne jednotná hmota.
  5. Přidejte suché ingredience: V samostatné misce smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a špetku soli. Tyto ingredience postupně přidávejte do banánové směsi a důkladně promíchejte.
  6. Obohaťte těsto (volitelné): Pokud chcete, můžete nyní do těsta přimíchat 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů nebo jiného oblíbeného sušeného ovoce a také 1 hrnek strouhaného kokosu.
  7. Nalijte do formy a upečte: Těsto jemně přesuňte do předem připravené formy. Pokud máte banán navíc, můžete ho podélně rozříznout a položit na dort. Vložte do trouby a pečte 55–60 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde suché.
  8. Chlazení a podávání: Po upečení vyndejte chléb z trouby a dejte na 10 minut stranou. Poté vyjměte z formy a nechte na mřížce zcela vychladnout. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, případně posypané moučkovým cukrem nebo polité čokoládovou polevou.

Tipy a rady

Zde je několik dalších tipů, které vám pomohou dosáhnout dokonalého banánového chleba :

  • Použijte přezrálé banány: Čím jsou vaše banány zralejší, tím intenzivnější a sladší bude chuť chleba. Hledejte ty, které mají hnědou, téměř černou kůži.
  • Nahraďte máslo olejem: Pokud dáváte přednost lehčí a méně tučné verzi koláče, můžete máslo nahradit stejným množstvím rostlinného oleje.
  • Ozdobte banánem: Pokud máte banán navíc, můžete ho podélně rozříznout a před pečením položit na vršek koláče. To dá chlebu pěkný vzhled.
  • Přidejte své oblíbené sušené ovoce: Banánový chléb se skvěle hodí k ořechům, sušenému ovoci nebo kokosovým vločkám. Pokud máte rádi takové přísady, přidejte tyto přísady.
  • Kontrolujte dobu pečení: Doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě. Zda je koláč upečený, zkontrolujeme nejlépe každých 50 minut tak, že do něj zapíchneme párátko.

Jak skladovat banánový chléb ?

Banánový chléb se velmi dobře skladuje. Jakmile vychladne, zabalte jej volně do pergamenu a poté jej vložte do průhledného plastového sáčku nebo sáčku na zip. Uchovávejte při pokojové teplotě, chraňte před přímým slunečním zářením. Mělo by zůstat čerstvé až 3-4 dny.

Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, můžete upečený chléb i zmrazit. Pevně ​​jej zabalte do hliníkové fólie nebo plastového sáčku a vložte do mrazničky. Před podáváním rozmrazte při pokojové teplotě.

Jak zpestřit banánový chléb ?

Banánový chléb je skvělým základem pro mnoho zajímavých kulinářských experimentů. Zde je několik nápadů, jak toto klasické pečení zpestřit:

Banán a dýňový chléb

Část banánů vyměňte za pyré z pečené dýně Hokkaido. To dodá dortu podzimní nótu a krásnou oranžovou barvu.

Chleba s čokoládou

Do těsta vmícháme kousky hořké čokolády nebo upečený chléb polijeme čokoládovou polevou.

Chleba s ořechy a sušeným ovocem

Do směsi přidejte nasekané lískové ořechy, mandle nebo sušené švestky. Dortu dodají zajímavý charakter.

Banánovo-skořicový chléb

Kromě banánů přidejte do těsta lžičku mleté ​​skořice. To dá pečení aromatickou, podzimní chuť.

souhrn

Banánový chléb je skutečnou klasikou mezi domácím pečivem, která je vždy vynikající a těší se neutuchající oblibě. Příprava tohoto vlhkého nadýchaného dortu je opravdovým potěšením – stačí jen pár jednoduchých kroků a efekt uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Banánový chléb je skvělý způsob, jak využít přezrálé ovoce, stejně jako univerzální dezert, který se skvěle hodí na snídani, odpolední svačinu nebo párty. Nasaďte si zástěru , upečte a vychutnejte si domácí aromatický banánový chléb !

Zanechat komentář