Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Třídění odpadu – barvy a pravidla, která se vyplatí dodržovat!

Segregacja śmieci - kolory i zasady, które warto przestrzegać!

Tomasz Woźniak |

Při péči o přírodní prostředí věnujeme v každodenním životě stále více pozornosti jeho ochraně. Jedním z klíčových prvků tohoto ekologického přístupu je řádné třídění odpadu. V tomto článku se blíže podíváme na systém barevných kontejnerů na odpad a naučíme se nejdůležitější pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby se odpad efektivně třídil.

Význam třídění odpadu - barvy

Jedním z nejznámějších systémů třídění odpadu v Polsku je systém založený na barvách kontejnerů. Každý z nich je určen pro jiný zlomek odpadu, což značně usnadňuje správné třídění.

Žluté kontejnery - plasty a kovy

Žluté kontejnery slouží ke sběru plastového odpadu, drobného šrotu a kovu. Měly by mimo jiné zahrnovat: plastové lahve, obaly od chemikálií pro domácnost, plastové uzávěry, uzávěry, plechovky od nápojů a konzerv a také drobné kovové prvky. Je důležité do nich nevhazovat špinavé fólie, injekční stříkačky, obaly od léků nebo polystyren.

Zelené nádoby - sklo

Zelené popelnice jsou určeny pouze na skleněný odpad – lahve, dózy, skleněné obaly od kosmetiky a rozbité nádobí. Stojí za to pamatovat, abyste do nich neumisťovali porcelán, keramiku, zrcadla, sklo nebo žárovky, protože by mohly narušit proces recyklace skla.

Modré koše - papír a lepenka

Modré kontejnery jsou místa pro sběrový papír - noviny, časopisy, knihy, sešity, kartony a papírové obaly . Segregační papír umožňuje jeho opětovné zpracování a výrobu nových produktů z této suroviny.

Hnědé kbelíky - bioodpad

Stále více obcí zavádí povinné třídění biologicky rozložitelného odpadu do hnědých kontejnerů. Patří mezi ně zbytky zeleniny a ovoce, slupky, kávová a čajová sedlina, ale i posekaná tráva a listí. Třídění biologického odpadu je důležité, protože umožňuje kompostování nebo fermentaci, která vede k produkci bioplynu.

Černé nebo šedé kontejnery - směsný odpad

Černé nebo šedé kontejnery slouží ke sběru odpadu, který nelze třídit do jiných kontejnerů. Měly by zahrnovat odpad, který nelze recyklovat, jako jsou plenky, papírové ručníky a hygienické prostředky.

Zásady správné segregace

Pro efektivní třídění odpadu stojí za to pamatovat si několik klíčových pravidel. V první řadě by se měly obaly vyprázdnit od zbytků obsahu a pokud možno zmačkat, aby v nádobách zabíraly méně místa. Je také důležité pečlivě číst etikety na výrobcích, abyste věděli, z jakého materiálu jsou vyrobeny.

Proč se vyplatí třídit odpad?

Správné třídění odpadu přináší mnoho výhod jak pro nás, tak pro naši planetu. V první řadě pomáhá snižovat množství odpadu odváženého na skládky, a tím snižuje znečištění životní prostředí. Umožňuje také znovuzískání surovin, které lze znovu použít při výrobě nových produktů. To se následně promítá do úspory cenných přírodních zdrojů.

Třídění odpadu má také pozitivní dopad na naše zdraví. Díky ní je omezeno vypouštění toxických látek do ovzduší, půdy a vody, což zlepšuje kvalitu života obyvatel.

Jak v praxi třídit odpad?

Třídění odpadu v každodenním životě se může zdát časově náročné, ale ve skutečnosti jde o velmi jednoduchý a rychlý proces. Stačí mít doma nebo na pracovišti vhodně označené nádoby na jednotlivé frakce odpadu. Poté po použití produktu zkontrolujte jeho složení a vložte obal do příslušného koše.

Jak správně připravit odpad k třídění?

Pro usnadnění a urychlení procesu třídění se vyplatí řádně připravit odpad před jeho umístěním do kontejnerů. Nejprve byste měli z obalu vyprázdnit veškerý zbývající obsah, jako jsou zbytky jídla nebo chemikálie. Poté, kdykoli je to možné, je třeba je zmačkat, aby zabíraly méně místa.

Jak skladovat odpad před tříděním?

Před umístěním odpadu do vhodných nádob se vyplatí jej řádně uložit. Nejprve byste měli zajistit, aby se zabránilo nepříjemným pachům a rozvoji škodlivých mikroorganismů. Pro tento účel se vyplatí:

  • Nádoby na odpad pravidelně vyprazdňujte, abyste zabránili jejich přetečení.
  • Nádoby udržujte v čistotě, myjte je a dezinfikujte.
  • Odpad skladujte na chladném a stinném místě, abyste omezili rozklad organických frakcí.
  • Odpad průběžně třídit, spíše než jej dlouhodobě hromadit.

Jak třídit odpad doma a v práci?

Třídění odpadu by se mělo stát zvykem v našich domovech i na pracovištích. Pro tento účel se vyplatí zajistit vhodnou infrastrukturu, tedy umístění označených nádob na jednotlivé frakce odpadu na viditelná místa.

Doma je lze umístit do kuchyně, koupelny nebo technické místnosti. V kanceláři nebo firmě se vyplatí umístit je do kuchyně, odpočívárny nebo chodeb. Díky tomu budou mít zaměstnanci stálý přístup na místa třídění a budou moci průběžně vhazovat odpad do příslušných kontejnerů.

Speciální odpad – jak jej třídit?

Bohužel nejsme schopni vše recyklovat, například použité baterie, kvůli obsahu škodlivých látek jako je olovo, rtuť nebo kadmium, shromažďovat do speciálně označených nádob a odevzdávat do autorizovaných sběren. Totéž platí pro prošlé léky, které by měly být vráceny do lékáren nebo na místa k tomu určená.

Stavební a objemný odpad, jako je starý nábytek nebo domácí spotřebiče, je třeba odevzdat na sběrná místa tříděného komunálního odpadu nebo na určené skládky.

Jak třídit odpad v místní komunitě?

Třídění odpadu není jen individuální odpovědností, ale také úkolem celé místní komunity. Orgány místní samosprávy hrají klíčovou roli při vytváření efektivního systému odpadového hospodářství, poskytují obyvatelům vhodnou infrastrukturu a informují o zásadách třídění.

Je důležité, aby obce pravidelně organizovaly svozy objemného nebo nebezpečného odpadu, jako jsou ojeté pneumatiky nebo chemikálie. Díky tomu budou mít obyvatelé snadný přístup k bezpečné likvidaci tohoto druhu odpadu.

souhrn

Třídění odpadu je důležitým prvkem péče o přírodní prostředí a mělo by se stát každodenním zvykem každého z nás. Používáním barevných nádob na různé frakce odpadu snadno přispějeme k ochraně naší planety. V Polsku je třídění odpadu povinné a je založeno na pěti základních kontejnerech: modré, zelené, žluté, hnědé a černé. Do modrého kontejneru vkládáme papír včetně novin, knih, sešitů, kartonů a papírových obalů. Do zeleného kontejneru putuje sklo, jako jsou lahve, sklenice a skleněné obaly. Žlutý kontejner je určen na kovy a plasty, proto tam dáváme plastové lahve, obaly od potravin, plechovky, nápojové kartony a kovové předměty. Hnědá nádoba se používá na bioodpad, tedy zbytky jídel, slupky ze zeleniny a ovoce, kávovou a čajovou sedlinu, ale i trávu a listí. Do černého kontejneru vhazujeme směsný odpad, tedy odpad, který nelze zařadit do jiných kategorií, například použité plenky, popel nebo odpad z hygieny.

Třídění odpadu je úkolem nejen každého z nás, ale i celých místních komunit. Společné akce pro správné nakládání s odpady přinášejí našemu životnímu prostředí hmatatelné výhody.

Zanechat komentář