Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jak udělat palačinky? Rychlý recept na nejlepší palačinky

Jak zrobić naleśniki? Szybki przepis na najlepsze naleśniki

Palačinky jsou jedním z těch univerzálních jídel, které zná a má rád snad každý. Ať už k snídani, svačině nebo večeři – tyto lahodné tenké palačinky jsou vždy vítány. Vytvořit dokonalou, tenkou a elastickou placku je však docela výzva. Příliš tlusté nebo suché palačinky mohou odradit i ty největší labužníky. Jak udělat palačinky? Naštěstí se po letech zkušeností můžeme podělit o osvědčený recept na ty nejlepší palačinky , které uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky.

Recept na palačinky - krok za krokem

Ingredience na palačinkové těsto

K přípravě dokonalých palačinek potřebujeme jen pár základních surovin:

  • 2 hrnky mléka,
  • 1 šálek vody,
2 vejce, 2 hrnky pšeničné mouky,
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje,
  • špetka soli,

Poměry těchto ingrediencí jsou klíčové pro získání lahodných, elastických palačinek. Nezapomeňte použít přísady pokojové teploty, protože to ovlivňuje konzistenci těsta.

Příprava těsta

  1. Všechny ingredience - mléko, vodu, vejce, mouku, olej a sůl - důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladkou, krémovou konzistenci. Abyste se vyhnuli hrudkám, můžete použít síto na mouku .
  2. Těsto dejte na cca 30 minut stranou, aby „vyzrálo“. Během této doby bude mít dokonalou hustou konzistenci připomínající krém.

Smažení palačinek

  1. Rozpálíme pánev (nejlépe takovou, která je určena na smažení palačinek) a lehce ji pomažeme trochou oleje nebo rozškvařenou slaninou.
  2. Na pánev přidejte tenkou vrstvu těsta a pohybujte s ním, aby se rovnoměrně rozprostřelo.
  3. Smažte palačinku asi 40-50 sekund, dokud dno lehce nezhnědne.
  4. Jemně palačinku otočte na druhou stranu a smažte dalších 20-30 sekund.
  5. Hotovou palačinku dejte na talíř a smažte další.

Proč nevycházejí palačinky ?

Existuje několik důvodů, proč mohou palačinky selhat:

  1. Nezralé těsto – Pokud nebude těsto dostatečně dlouho odpočinout, bude mít špatnou konzistenci a těžko se bude na pánvi rovnoměrně roztírat.
  2. Nesprávná teplota pánve – příliš nízká teplota způsobí, že palačinky budou tlusté a gumové, a příliš vysoká teplota způsobí, že budou palačinky tenké a děravé.
  3. Nevhodný poměr surovin – příliš mnoho mouky nebo vajec může způsobit, že těsto bude příliš husté a palačinky nepružné.

Jak získat nadýchanou?

Chcete, aby vaše palačinky byly lehké a nadýchané? Zde je jednoduchý trik:

Místo vody přidejte do těsta sycenou vodu. Bublinky v něm obsažené uvolňují těsto a dodávají palačinkám jedinečnou lehkost.

Na slané palačinky využijete pivo, na sladké pak oranžádu. Obě tyto úpravy nejen zlepší konzistenci, ale dodají i zajímavou chuť.

Nejlepší náplně do palačinek

Palačinky jsou skvělým základem mnoha lahodných náplní. Zde jsou naše oblíbené návrhy:

Sladké náplně

  • džemy nebo ovocné zavařeniny,
  • nutella nebo čokoláda
  • sýr mascarpone s ovocem,
  • sladký tvaroh,
  • zmrzlina a ovoce.

Slané náplně

  • šunka a sýr,
  • Mleté maso se zeleninou,
  • houby a cibule,
  • špenát a ricotta,
  • smetana z lososa a sýra.

Bez ohledu na to, jakou náplň zvolíte, nezapomeňte palačinky plnit až po usmažení. Díky tomu si zachovají dokonalou tenkou strukturu.

Dietní palačinky

Pro lidi na dietě nebo těm, kteří se starají o své zdraví, nabízíme také lehké, dietní palačinky:

  • Místo pšeničné mouky použijte kokosovou nebo mandlovou mouku. Díky tomu bude dort bezlepkový.
  • Místo vajec můžete použít bílky nebo náhražku vajec na bázi tofu.
  • Místo oleje smažte na rozpuštěném, vychladlém přepuštěném másle nebo kokosovém oleji.
  • Jako náplň zvolte např. tvaroh s ovocem, řecký jogurt s ovocem nebo arašídové máslo.

Takové palačinky budou nejen lahodné, ale také zdravější a lehčí.

souhrn

Palačinky jsou skutečnou klasikou polské kuchyně, která nikdy neomrzí. Díky rozmanitosti možných náplní je lze podávat k snídani, obědu, večeři i jako svačina na večírku.

Klíčem k dokonalým palačinkám je správně připravit těsto a správně nadávkovat a rozetřít na pánev. S ohledem na tyto základy můžete s jistotou experimentovat s novými, originálními kombinacemi chutí. Oblečte si svou oblíbenou zástěru a vychutnejte si lahodné palačinky!

Bez ohledu na příležitost nebo dietu budou palačinky vždy skvělou volbou. Vše, co potřebujete, je trochu kreativity, abyste vytvořili skutečné kulinářské umělecké dílo!

Zanechat komentář