Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy začíná podzim 2024? Objevte kouzlo přechodu mezi ročními obdobími

Kiedy zaczyna się jesień 2024? Odkryj magię przejścia między porami roku

Tomasz Woźniak |

Ach, to okouzlující období roku, kdy se listy zbarví do zlata a šarlatu a vzduch se trochu ochladí a křupe. Podzim je obdobím změn, kdy se příroda připravuje na nadcházející zimu a my se můžeme kochat její krásou a jedinečnou náladou. Kdy ale toto malebné období roku 2024 vlastně začíná? Pojďme společně zjistit , kdy začíná kalendářní a astronomický podzim a jaké fascinující úkazy můžeme na podzimní obloze obdivovat.

Kalendářní podzim : pevný bod v kalendáři

Kalendářní podzim je období, které začíná vždy 23. září a trvá do 22. prosince, kdy přichází zimní období. Tento předem stanovený čas je stejný pro celou severní polokouli, bez ohledu na počasí nebo povětrnostní podmínky astronomické jevy. To znamená, že bez ohledu na to, zda venkovní teplota již výrazně klesla nebo se stále potýkáme s letními vedry, můžeme 23. září s jistotou oznámit příchod kalendářního podzimu.

Astronomický podzim : pohyblivé datum související s polohou Slunce

Kalendářní podzim má sice pevné datum, ale astronomický podzim je o něco „pohyblivější“. Jeho začátek je určen polohou Slunce vzhledem k Zemi na obloze. Konkrétně okamžik, kdy Slunce prochází bodem podzimní rovnodennosti, tedy kdy den a noc trvají stejně dlouho. V roce 2024 tato událost připadá na 23. září, což se shoduje s prvním dnem kalendářního podzimu.

Podzimní rovnodennost: když jsou den a noc stejně dlouhé

Podzimní rovnodennost je mimořádný astronomický úkaz, který pozorujeme každoročně kolem 23. září. To je, když Slunce prochází bodem rovnodennosti, umístěným na nebeském rovníku. V tuto chvíli trvá den a noc stejně dlouho, pak se dny začnou postupně zkracovat a noci prodlužovat – až do zimního slunovratu.

Meteorologický podzim : praktické časové rámce

Kromě kalendářního a astronomického podzimu rozlišujeme ještě meteorologický podzim . Toto roční období, i když o něco méně „romantické“, je z praktického hlediska nesmírně důležité. Meteorologové definují podzim meteorologické období jako období od 1. září do 30. listopadu. Díky tomu mohou snadno porovnávat data z podobných období v různých letech, což je klíčové při provádění statistik a analýz.

Termální podzim : kdy teplota klesne pod 15°C

Termální podzim je dalším pojmem souvisejícím s tímto ročním obdobím. To je okamžik, kdy průměrné denní teploty začínají klesat mezi 5 až 15 stupni Celsia. Tehdy můžeme hovořit o příchodu podzimu v meteorologickém a termickém smyslu bez ohledu na kalendářní data.

Fenologický podzim : pozorování změn v přírodě

Kromě kalendářního, astronomického a meteorologického podzimu rozlišujeme také podzim fenologický . Jde o změny probíhající v přírodě, jako jsou změny barvy listů, dozrávání plodů nebo let ptáků. Toto je fascinující období, které můžeme pozorovat a obdivovat, sledovat změny probíhající v ekosystému kolem nás.

Podzimní noci plné atrakcí

Jak se dny zkracují a noci prodlužují, máme úžasnou příležitost pozorovat různé astronomické úkazy. Podzim je obdobím, kdy můžeme obdivovat meteorické roje, jako jsou Orionidy a Drakonidy, a také pozorovat opozici planet včetně Jupiteru a Uranu. Nebudou chybět ani možnosti pozorovat souhvězdí typická pro toto roční období, jako je Cassiopeus, Andromeda a Pegas.

Galaxie, kupy a další vesmírné zázraky

Podzimní nebe skrývá mnoho fascinujících objektů, které můžeme obdivovat i pouhým okem. Patří mezi ně takové divy, jako je spirální galaxie v Andromedě, druhá nejjasnější galaxie na obloze, a kulová hvězdokupa M15 . Milovníci astronomie budou moci pozorovat také Plejády a nejjasnější hvězdu podzimní oblohy – Capellu.

Pozorování oblohy: od pouhého oka po dalekohled

Přestože je mnoho objektů na podzimní obloze viditelných pouhým okem, pro bližší pohled na ně se vyplatí použít dalekohled nebo dalekohled. I malé astronomické dalekohledy nám umožní obdivovat v jejich plné kráse takové divy, jako jsou oblačné pásy v atmosféře Jupiteru nebo galaxie v Andromedě.

Podzim v lese: malebná metamorfóza

Podzim je obdobím, kdy les prochází mimořádnou metamorfózou. Nejprve se listy stromů začnou zbarvovat dozlatova, šarlatově a hnědě a nakonec spadnou a vytvoří na lesní půdě malebný koberec. Je to krásný a kouzelný čas, který stojí za to ocenit procházkou mezi stromy a užívat si kouzla tohoto jedinečného ročního období.

Podzim a děti: čas na pozorování přírody

Podzim je fascinujícím obdobím i pro nejmenší. Děti mohou samostatně pozorovat změny probíhající v přírodě a dokonce si je zblízka prohlédnout pomocí mikroskopu. Mohou se například podívat na strukturu podzimního listu, který se výrazně liší od zeleného letního listu. Je to skvělá příležitost vysvětlit jim, jak se všechny živé organismy přizpůsobují plynutí času.

Podzimní lidé a kompozice

Podzim je také obdobím, kdy mohou děti projevit svou kreativitu tím, že si z kaštanů, žaludů či jiných přírodních materiálů vytvoří své „podzimní lidi“. Je to skvělá zábava a zároveň příležitost poznat charakteristiky letošní sezóny.

Přivítejte podzim s otevřeným srdcem

I když nás konec léta mrzí, stojí za to přivítat nadcházející podzim s otevřeným srdcem. Je to doba změn, která přináší neobyčejnou krásu a fascinující jevy. Ať už jde o pozorování proměn přírody, obdivování podzimní oblohy nebo vytváření podzimních kompozic – každý z nás si může najít způsob, jak oslavit toto výjimečné období. Stačí jen otevřít oči a nechat se okouzlit jeho kouzlem.

Zanechat komentář