Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jakou zeleninu pěstovat na balkóně? Dáme vám tip!

warzywa na balkonie

Tomasz Woźniak |

Plánujete si na balkoně vytvořit vlastní malou oázu rostlin? Chcete si pochutnat na čerstvé, bio zelenině, která bude po ruce? Pěstování zeleniny na balkoně je perfektním řešením pro lidi žijící ve městě, kteří nemají přístup na tradiční zahradu. V tomto článku vám prozradíme, jak si na balkoně vytvořit vlastní minizahrádku a užít si zdravé úrody.

Výhody pěstování zeleniny na balkóně

Pěstování zeleniny na balkoně má mnoho výhod. V první řadě nám umožňuje přístup k čerstvým a zdravým produktům, které si můžeme sami vypěstovat. Díky tomu máme kontrolu nad tím, čím sebe a svou rodinu krmíme. Pěstování zeleniny na balkoně je navíc výbornou formou relaxace a relaxace. Práce mezi rostlinami a pozorování jejich růstu nám přináší uspokojení a pozitivní emoce. Zahrádka na balkoně může být navíc ozdobou našeho bytu a dodává mu jedinečný charakter.

Výběr správné zeleniny

Než se pustíte do pěstování zeleniny na balkoně, vyplatí se pečlivě zvážit výběr vhodného druhu. Malá plocha balkonu vyžaduje přizpůsobení podmínkám a omezením. Proto se vyplatí vybírat zeleninu s krátkou vegetační dobou a ty, které jsou malé velikosti. Zde je několik návrhů zeleniny, která bude ideální na balkon:

  1. Ředkvičky - rychle roste a snadno se pěstuje, ideální pro malé nádoby.
  2. Hlávkový salát - existuje mnoho odrůd salátu, které lze pěstovat na balkoně. Vybírejte ty s menšími rozměry.
  3. Rukola - jeho kořenitá chuť a rychlý růst z něj činí vynikající volbu pro pěstování na balkóně.
  4. Listová petržel - nejen že chutná, ale také krásně vypadá v nádobách na balkoně.
  5. Bazalka - aromatická bylina, která skvěle roste na balkóně. Jeho čerstvost si můžeme užívat po celou sezónu.
  6. Papriky - vybírejte mini odrůdy, které nedosahují velkých velikostí.
  7. Popínavé fazole - pokud máte větší balkon, vyplatí se vyzkoušet pěstování popínavých fazolí. Můžete jej řídit na speciálních podpěrách.

Jak připravit balkon na pěstování zeleniny?

Než se pustíte do pěstování zeleniny na balkoně, vyplatí se zajistit, aby byl prostor řádně připraven. Zde je několik kroků, které stojí za to podniknout:

1. Vyberte vhodnou kapacitu

Vybírejte nádoby s odpovídající kapacitou, které budou vhodné pro vybraný druh zeleniny. Nádoby je dobré volit alespoň 20 cm hluboké, aby měly kořeny dostatek prostoru pro růst. Můžete použít tradiční květináče, balkonové truhlíky a dokonce i speciální balkonové nádoby.

2. Vyberte správnou půdu

Dobře vybraná půda je základem úspěchu při pěstování zeleniny na balkoně. Pro zeleninu zvolte speciální substrát, který bude bohatý na živiny. Můžete si také připravit vlastní půdní směs kombinací zahradní zeminy s kompostem a pískem.

3. Zajistěte dostatečné sluneční světlo

Zelenina potřebuje hodně slunečního světla, proto je důležité, aby byl váš balkon dobře osluněný. Vyberte místo na balkoně, kde budou mít rostliny přístup alespoň 6-8 hodin denně ke světlu. Pokud máte balkon na severní straně, vybírejte druhy rostlin, které lépe snášejí stín.

4. Dbejte na pravidelné zalévání

Pro zdravý růst zeleniny na balkoně je zásadní pravidelná zálivka. Pamatujte, že nádoby na balkoně rychle vysychají, proto je nutná pravidelná zálivka. Nedovolte, aby půda vyschla, ale také se vyhněte nadměrné zálivce, která může vést k uhnívání kořenů.

5. Hnojení rostlin

Balkonová zelenina potřebuje pro udržení zdravého růstu pravidelné hnojení. Můžete použít organická hnojiva jako kompost nebo speciální rostlinná hnojiva dostupná na trhu. Pamatujte, že přebytečná hnojiva mohou být škodlivá, proto je používejte s mírou a v souladu s doporučeními výrobce.

Zajímavá fakta a tipy

Kromě základních tipů pro pěstování zeleniny na balkoně se také vyplatí znát některá zajímavá fakta a tipy, které mohou pomoci při vašem zahradnickém projektu:

  1. Přilákat opylující hmyz - pro zajištění efektivního opylení rostlin na balkoně vysaďte květiny, které budou přitahovat opylující hmyz, jako jsou včely a motýli. Výbornou volbou budou květy měsíčku, chrpy nebo levandule.

  2. Postarejte se o střídání plodin - pro zamezení výskytu chorob a škůdců se vyplatí každoročně na balkóně měnit místo, kde se zelenina pěstuje. Využít můžete i principu tří polí, tedy každý rok obměňovat druhy zeleniny na daném místě.

  3. Nezapomínejte na hnojení - pro zdravý růst zeleniny na balkoně je klíčové pravidelné hnojení. Můžete použít přírodní hnojiva, jako je kompost nebo kopřivový odvar. Pamatujte, že některé druhy zeleniny, jako jsou rajčata, potřebují více živin.

  4. Pozor na škůdce - na balkoně se může objevit mnoho škůdců, jako jsou mšice, svilušky a slimáci. Pravidelně své rostliny sledujte a pokud si všimnete jejich přítomnosti, podnikněte příslušná opatření.

Zanechat komentář