Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

DPH balíček pro e-shop. Vše, co potřebujete vědět!

pakiet VAT dla e-commerce

Tomasz Woźniak |

V dnešní době je e-commerce stále populárnější. S rozvojem tohoto odvětví vznikají i nové daňové předpisy, které mají za cíl zpřísnit systém DPH. Jedním z takových řešení je balíček DPH pro e-commerce. Co přesně tento balíček je a na koho se vztahuje? V tomto článku se pokusíme na tyto otázky odpovědět a poskytnout vám nejdůležitější informace k tomuto tématu.

Co je balíček DPH pro elektronický obchod?

kreditní karta elektronického obchodu pro notebook

Balíček DPH pro elektronický obchod je soubor předpisů zavedených v Evropské unii, jejichž cílem je zpřísnění systému DPH při prodeji zboží dovezeného ze zemí mimo EU a zjednodušení vypořádání DPH plátci z EU za služby poskytované spotřebitelům v zemích EU. EU. Zavedení těchto předpisů má za cíl zvýšit transparentnost a efektivitu daňového systému a zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž na trhu e-commerce.

Kde jsou předpisy upravující balíček DPH pro elektronický obchod?

Ustanovení týkající se balíčku DPH pro elektronický obchod byla implementována do práva Evropské unie. Patří mezi ně směrnice Rady (EU) 2017/2455, směrnice Rady (EU) 2019/1995 a prováděcí nařízení Rady (EU) 2019/2026. Tyto směrnice zavádějí změny směrnice o DPH, která je určena členským státům EU a ukládá jim povinnost zavést příslušné národní předpisy. Prováděcí nařízení však zavádí změny prováděcího nařízení 282/2011. Tyto předpisy se vztahují na plátce daně spolu s ustanoveními polského zákona o DPH.

Kdy změny vstoupí v platnost?

Změny vyplývající z balíčku DPH pro elektronický obchod vstoupily v platnost 1. července 2021. To znamená, že od té doby musí daňoví poplatníci dodržovat nové předpisy o elektronickém obchodování.

Koho se změny týkají?

Ustanovení balíčku DPH pro elektronický obchod se nevztahují na všechny poplatníky působící v odvětví elektronického obchodu. Týkají se především plátců DPH se sídlem v Polsku, kteří nemají trvalé místo podnikání v jiné zemi EU. Je však vhodné připomenout, že každý poplatník by si měl pečlivě ověřit, zda se ho změny týkají, aby se vyhnul případným právním následkům.

Zkontrolujte, zda se vás změny týkají

Chcete-li zjistit, zda se vás změny vyplývající z balíčku DPH pro elektronický obchod týkají, musíte si odpovědět na několik otázek:

  1. Poskytujete služby neplátcům DPH, například spotřebitelům žijícím v jiných zemích EU?
  2. Prodáváte zboží spotřebitelům s bydlištěm v EU nebo subjektům, které nevyřizují transakce uvnitř EU a zboží je přepravováno mezi dvěma zeměmi EU?
  3. Prodáváte zboží spotřebitelům s bydlištěm v EU nebo subjektům, které nevyřizují intrakomunitární transakce a zboží je přepravováno do EU ze třetí země?
  4. Jste subjekt provozující elektronické rozhraní, jako je obchodní platforma nebo portál?

Pokud jste na některou z výše uvedených otázek odpověděli ANO, je vysoká pravděpodobnost, že se vás změny vyplývající z balíčku DPH pro elektronický obchod týkají.

Jaké důsledky má balíček DPH pro elektronický obchod?

bílý telefon na modrém pozadí

Balíček DPH pro elektronický obchod má za cíl zpřísnit systém DPH a usnadnit vyúčtování DPH plátci. Zavádí řadu změn, které mohou ovlivnit způsob provádění činností elektronického obchodování. Zde jsou některé z nejdůležitějších důsledků, které mohou z tohoto balíčku vyplývat:

  1. Povinnost registrace k DPH v zemi určení – pokud prodáváte zboží nebo služby spotřebitelům v jiných zemích EU, můžete být povinni se v těchto zemích registrovat k DPH. To znamená, že musíte vypořádat DPH v různých jurisdikcích.

  2. Nová pravidla týkající se místa zdanění - balíček DPH pro elektronický obchod zavádí nová pravidla určující místo zdanění transakcí. V závislosti na typu transakce mohou platit různé sazby DPH a další předpisy.

  3. Povinnost poskytnout údaje - plátci daně, na které se vztahuje balíček DPH pro elektronický obchod, budou povinni poskytnout příslušné údaje o svých transakcích. To má zvýšit transparentnost daňového systému a usnadnit kontroly ze strany finančních úřadů.

  4. Nové povinnosti týkající se dokumentace - balíček DPH pro elektronický obchod zavádí také nové povinnosti týkající se vedení daňové dokumentace. Poplatníci budou muset uchovávat příslušné dokumenty, které finančním úřadům umožní ověřit dodržování pravidel DPH.

Zanechat komentář