Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy je první letní den 2024? Šek!

Kiedy wypada pierwszy dzień lata 2024? Sprawdź!

Tomasz Woźniak |

Každý rok netrpělivě očekáváme okamžik, kdy budeme moci oficiálně říci, že přišlo léto. Zejména první letní den roku 2024 je tématem, které již mnoho z nás zajímá. To je nejen signál pro začátek prázdnin, ale také okamžik, který přináší změnu rytmu dne a noci, předznamenává teplejší a delší dny. Pochopení , kdy přesně začne léto 2024, vám umožní lépe plánovat aktivity, dovolené a překvapení pro vaše blízké, proto se vyplatí mít tyto informace na paměti již nyní.

Kdy je první letní den 2024?

Připadá první letní den roku 2024 20. června , tedy čtvrtek. Toto je zvláštní okamžik, protože v tento den máme co do činění letní slunovrat - okamžik, kdy je rotační osa Země maximálně nakloněna ke Slunci. To znamená, že bude víc než jen 20. června nejdelší den v roce , ale také začne astronomické léto .

Za zmínku stojí, že datum prvního dne astronomického léta se rok od roku mění. Obvykle spadá mezi 20. a 22. červnem a v přestupných letech i o den dříve – mezi 20. a 21. červnem. V roce 2024 připadne letní slunovrat a první letní den na 20. června.

Jak dlouhý je nejdelší den v roce 2024?

Nejdelší den v roce 2024, 20. června, potrvá přibližně 16 hodin a 46 minut . To je o celých 9 hodin a 7 minut déle než nejkratší den v roce, který se konal 22. prosince 2023.

Délka nejdelšího dne v roce se samozřejmě může mírně lišit v závislosti na regionu Polska. Například:

  • V Jastrzębia Góra (severní Polsko) slunce vyjde ve 4:07 a zapadne ve 21:28, což znamená, že nejdelší den trvá 17 hodin a 21 minut.
  • V Ustrzyki Górne (jižní Polsko) slunce vyjde ve 4:23 a zapadne ve 20:36, což znamená, že nejdelší den bude trvat 16 hodin a 13 minut.

Bez ohledu na lokalitu bude 20. červen 2024 dnem, kdy si budeme užívat nejdéle slunečního světla.

Nejkratší noc v roce 2024

Jak přichází nejdelší den v roce, tak přichází nejkratší noc . V roce 2024 připadá nejkratší noc na 20. až 21. června a bude trvat pouze 7 hodin a 14 minut .

Tato speciální noc má také své jméno Kupala noc nebo Svatojánská noc . Jedná se o slovanský svátek spojený s letním slunovratem Slunce, kterému se v angličtině říká „Midsummer“. Tradičně se kupalská noc slavila jako součást vody, slunce a měsíce a Slované v této době oslavovali sklizeň, plodnost, radost a lásku.

Křesťané sice tento svátek převzali a dali mu náboženský rozměr jako sv. Jana, v Polsku Kupala Night se prosadila především v Mazovsku a Podlasí. Dodnes se v mnoha regionech země pořádají rituály, jako je sběr květin a bylin, výroba věnců, vstup do vody nebo tanec u ohně.

Astronomické a kalendářní léto - rozdíly

Stojí za to si to připomenout astronomické léto a kalendářní léto jsou dva samostatné pojmy, i když se často používají zaměnitelně.

Astronomické léto začíná letním slunovratem, tedy 20. nebo 21. června, kdy Slunce dosáhne svého nejvyššího bodu na obloze nad severní polokoulí. To je doba, kdy je den nejdelší a noc nejkratší z celého roku.

Na druhou stranu kalendářní léto začíná vždy 22. června bez ohledu na polohu Slunce. Toto je konvenční datum stanovené lidmi pro účely kalendáře.

Abych to shrnul, první letní den roku 2024 připadá na 20. června , kdy začne astronomické léto a zároveň si užijeme nejdelší den v roce. Kalendářní léto začne o dva dny později, 22. června.

Letní slunovrat - kouzelný okamžik roku

Letní slunovrat je zvláštní okamžik v kalendáři, který po staletí fascinuje lidi na celém světě. Pro naše předky byl nesmírně důležitý, protože určoval životní rytmus a roční období. Slované tehdy slavili kupalskou noc, oslavovali přírodní síly a věřili, že v tento den je svět nejblíže posvátnu.

Přestože dnes již letní slunovrat nehraje v našem životě tak klíčovou roli, stále je to magický okamžik, který stojí za to oslavit. Nic nenahradí radost z nejdelšího dne v roce, kdy si můžeme déle užívat slunce, trávit čas venku a užívat si kouzlo léta.

Proto stojí za to si již nyní naplánovat, jak tento zvláštní čas strávit. Třeba společný rodinný piknik? Nebo snad výlet k jezeru nebo do lesa hledat květiny a plést věnce? Nebo jen tak relaxovat na terase při západu slunce? Bez ohledu na to, co si vybereme, bude 20. červen 2024 dnem plným radosti a oslav příchodu dlouho očekávaného léta.

Tradice související s letním slunovratem

Letní slunovrat je nejen nejdelším dnem v roce, ale také časem plným kouzel a tradic. Rituály a zvyky související s tímto svátkem sahají hluboko do slovanské kultury a mnohé z nich přežily dodnes.

Jedním z nejznámějších je Kupala Night , která připadá na předvečer letního slunovratu. Slované tehdy uctívali úrodu, plodnost, radost a lásku a rituály jim měly zajistit zdraví a štěstí na příští rok.

Tradičně v tuto noc Slované sbírali květiny a byliny, věnce věnce, vstupovali do vody a tančili a zpívali u ohně. Věřilo se, že v tento den je příroda nejblíže posvátným a magické síly jsou nejsilnější.

I když se dnes některé z těchto zvyků mohou zdát poněkud exotické, přesto stojí za to si je připomenout a pěstovat mezi svými blízkými. Společná oslava letního slunovratu je ideální příležitostí se na chvíli zastavit, ocenit krásu přírody a pocítit kouzlo nadcházejícího léta.

Jak oslavit první letní den 2024?

Bez ohledu na to, zda dáváte přednost tradičním rituálům nebo moderním způsobům trávení času, první letní den 2024 je to ideální příležitost oslavit příchod dlouho očekávané sezóny.

Můžete uspořádat rodinný nebo společenský piknik, kde si můžete vychutnat letní pochoutky, hrát venkovní hry a obdivovat krásy přírody. Nebo možná raději vyrazíte na výlet do lesa či k jezeru hledat květiny a plést věnce? To je perfektní způsob, jak cítit atmosféru Kupala Night.

Pokud vám však více vyhovuje městský životní styl, můžete tento výjimečný den strávit v kavárně nebo restauraci s terasou, odkud můžete obdivovat západ slunce. Nebo uspořádejte párty na střeše nebo na zahradě, abyste s přáteli oslavili nejdelší den v roce.

Ať už se rozhodnete jakkoli, nezapomeňte tento magický okamžik využít na maximum. Chopte se okamžiků, užívejte si krásy přírody a nechte radost z léta ovládnout vaše srdce. Potvrďte nový začátek, oslavte hojnost a nechte si tento výjimečný den navždy zapamatovat.

Astronomické léto 2024 – kdy končí?

Přestože první letní den roku 2024 připadá na 20. června, astronomické léto trvá až do 22. září . To je okamžik, kdy nastává podzimní rovnodennost a Slunce překračuje rovník a začíná svou cestu na jižní polokouli.

Od 22. září se budou dny zkracovat a noci prodlužovat. Bude to poslední den, kdy si budeme moci naplno užívat letních radovánek, jako jsou dlouhé procházky, večery na terase nebo koupání v jezerech a řekách.

Proto se vyplatí tento čas dobře naplánovat a využít ho na maximum. Třeba společný výlet do hor nebo k moři? Nebo snad konečně budeme moci uspořádat ten dlouho očekávaný rodinný piknik? Bez ohledu na to, jak se rozhodnete, nezapomeňte se plně ponořit do kouzla léta a oslavit tento výjimečný čas.

Vítejte v létě 2024 - tipy

Přestože první letní den roku 2024 připadá na čtvrtek 20. června, stojí za zvážení, jak jej chcete oslavit. Zde je několik inspirativních nápadů:

  • Uspořádejte rodinný nebo společenský piknik - je to perfektní způsob, jak společně přivítat léto. Připravte si letní pochoutky, hry a outdoorové aktivity.
  • Vydejte se na výlet do lesa nebo k jezeru - hledat květiny, plést věnce a cítit kouzlo Kupala Night.
  • Rezervujte si stůl v restauraci nebo kavárně s terasou - vychutnejte si letní jídla a obdivujte západ slunce.
  • Uspořádejte párty na střeše nebo na zahradě - pozvěte své přátele a užijte si nejdelší den v roce se svými blízkými.
  • Jděte na koncert nebo venkovní akci - hudba a umění jsou perfektní způsob, jak oslavit příchod léta.

Ať už se rozhodnete jakkoli, nezapomeňte si svůj výjimečný den užít na maximum. Oslavte příchod léta, kochejte se krásou přírody a nechte radost a energii tohoto dne přenést i na vás a vaše blízké.

Zanechat komentář