Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy kvetou krokusy? Kde je sledovat?

Kiedy kwitną krokusy? Gdzie je oglądać?

Tomasz Woźniak |

Krokusy , také známé jako světlice barvířské, jsou rodem asi 100 druhů vytrvalých rostlin, které vyrůstají z oddenků ve tvaru cibule. Tyto nízké rostliny mají květy na stoncích ukrytých pod zemí, které jsou poměrně velké a v noci a za zamračených dnů jsou blízko. Nejznámějším druhem krokusů je Crocus sativus, ze kterého se získává jedno z nejdražších koření na světě – šafrán. Šafrán je ceněný nejen jako koření, ale také jako barvivo. Centrum produkce šafránu je v Íránu, ale krokusy pocházejí ze Středomoří, severní Afriky, střední a jižní Evropy, Středního východu a střední a jihozápadní Asie. Jsou také široce zaváděny v jiných oblastech a lze je množit ze semen nebo z cibulovin tvořících se na oddenku.

Charakteristika jarních krokusů

Krokusy jsou známé v celé zaznamenané historii, především jako zdroj šafránu. Jejich životní cyklus začíná semeny, která vyklíčí do sazenice, a zralá rostlina se vyvine během 3-5 let. Podzimní krokusy kvetou mezi zářím a listopadem, zatímco doba květu jarních krokusů závisí na klimatu a stanovišti, ale obvykle je od poloviny zimy do jara. Pěstované rostliny mohou být vystaveny konzumaci myší a jinými hlodavci a také mohou být napadány různými chorobami a škůdci. Ekonomický význam krokusů závisí především na jediném druhu, C. sativus, používaném k pěstování šafránu.

Krokusy byly popsány v tureckých zahradách na počátku 16. století a do Evropy je přivezli různí cestovatelé. Široce se pěstují v Kašmíru, Íránu, Turecku, Afghánistánu, Středomoří a v řeckém Krokosu, kde je šafrán cenným produktem s bohatou historií.

Když kvetou krokusy

Krokusy jsou jednou z prvních květin, které se objevují na jaře, často na konci zimy. V Polsku, v závislosti na vaší oblasti, můžete začít hledat tyto barevné předzvěsti jara obvykle v únoru nebo březnu. Za pozornost stojí dva hlavní typy jarních krokusů: sněžné krokusy, které kvetou jako první, a holandské krokusy , které kvetou o něco později, ale mají větší květy. Některé druhy se objevují i ​​na podzim a v zimě.

Chcete-li si užít krásu krokusů ve své zahradě nebo pozemku, nezapomeňte na několik důležitých tipů pro jejich výsadbu a péči o ně:

Výsadba krokusů:

  • Vyberte místo s dobře odvodněnou půdou, které je slunné nebo mírně zastíněné.
  • Cibulky krokusů zasaďte 3-4 palce (asi 7-10 cm) hluboko a rozmístěné asi 3 palce (asi 7 cm) od sebe, špičatou stranou nahoru.
  • Seskupte žárovky do malých shluků nebo větších skupin pro lepší vizuální efekt.

Péče o krokusy:

  • Během vegetačního období potřebují krokusy asi 1/2 palce až 1 palec (1-3 cm) vody za týden.
  • Vyhněte se zalévání v létě nebo v době vegetačního klidu, abyste zabránili hnilobě cibulovin.
  • Poté, co květy odkvetou a listy zežloutnou, můžete trávník bezpečně posekat, protože rostlina již nashromáždila energii na další jarní sezónu.
  • Hnojení krokusů na začátku podzimu podporuje jejich růst a kvetení, zejména v oblastech s krátkým nebo dlouhým jarem.

Pokud si všimnete, že jsou vaše krokusy po pár letech příliš přeplněné, po odkvětu je vykopejte a rozdělte do menších skupin. Krokusy lze také donutit kvést v zimních měsících uvnitř, a to tak, že je zasadíte kolem poloviny října, dva až tři měsíce je zchladíte a poté je necháte vytemperovat na pokojovou teplotu. Pamatujte však, že takto pěstované rostliny nelze přesazovat venku.

Šafrán, nejdražší koření na světě, pochází z krokusu C. sativus. Červená stigmata se suší a používají se v různých pokrmech a asi 90 procent šafránu použitého při výrobě pochází z Íránu. K získání jednoho gramu šafránu potřebujete až 150 květů krokusu . Je až s podivem, kolik práce a péče je věnováno získávání tohoto cenného koření.

Kde vidět krokusy v Polsku

Pokud hledáte nejlepší místo k obdivování krokusů v Polsku, nemůžete minout Tatry. Především Chochołowská dolina, která se může v období květu pochlubit až 14 miliony kvetoucích květin. Tato velkolepá přírodní událost každoročně přitahuje davy turistů, kteří touží vidět tyto jemné květiny v celé jejich kráse.

Stojí za to vyrazit do Chochołowské doliny, kde můžete zažít tento mimořádný úkaz. Krokusy se rozprostírají po obrovských prostorech a vytvářejí fialový koberec, který je skutečnou pastvou pro oči.

Nejlepší dobou pro pozorování krokusů v Tatrách je jaro, zejména březen a duben, kdy příroda po zimě ožívá.

Kromě Chochołowské doliny se krokusy vyskytují na loukách a lesních pasekách až do nadmořské výšky 1 600 m n. m. Je to skvělá příležitost, jak na tyto rozkvetlé divy narazit při procházce nebo pěší turistice.

Když plánujete návštěvu Tater za krokusy , nezapomeňte na několik důležitých bodů. Respektujte především přírodní prostředí a neničte květiny. Krokusy jsou nejen krásné, ale také důležité pro ekosystém, proto se vyplatí je chránit. Při pozorování se navíc ujistěte, že máte na sobě vhodné oblečení a obuv, protože počasí na horách může být proměnlivé. Nezapomeňte si fotoaparát, abyste zachytili tyto nezapomenutelné pohledy.

Budete-li mít na paměti tyto tipy, budete si moci naplno vychutnat krásu krokusů a zažít jeden z nejmimořádnějších přírodních úkazů v Polsku.

Krokusy v Tatrách

Zatímco první jarní paprsky slunce rozpouštějí sníh, krokusy v Tatrách začínají vytvářet podmanivou krajinu.

Při návštěvě Tater za krokusy nezapomeňte na některá důležitá pravidla:

  • Respektování přírody: Dodržujte pravidla národního parku a dávejte pozor, abyste nepoškodili jemné krokusy.
  • Vyhýbání se davům: Chcete-li se vyhnout davům, je nejlepší navštívit Zakopane ve všední dny a začít svou prohlídku brzy ráno.
  • Rezervace ubytování: Ubytování v Zakopaném se doporučuje rezervovat předem, protože v tomto období je ubytování oblíbené a často plné.

Až budete plánovat cestu za tímto nevšedním pohledem, mějte s sebou fotoaparát a pohodlné boty a vaše krokusové dobrodružství v Tatrách bude jistě nezapomenutelné.

Krokusy mimo Tatry

Přestože je Tatranský národní park známý svými nádhernými krokusy , tyto květiny můžete obdivovat nejen v Tatrách. V celém regionu Malopolska, zejména ve městech jako Kościelisko, Witów a Dzianisz, vytvářejí krokusy úžasné výhledy, které přitahují milovníky přírody. Zde je několik míst, kde můžete vidět "fialový koberec" mimo Tatranský národní park:

  • Kościeliska Dolina : Známá pro svou krásnou krajinu, je domovem mnoha druhů krokusů , které zde na jaře hojně kvetou.
  • Kalatówki a Kopieniec: Jsou to místa, kde lze krokusy obdivovat v přírodním prostředí, obklopeném malebnými výhledy na hory.
  • Droga pod Reglami a Toporowa Cyrhla: Tyto oblasti nabízejí nejen krásné výhledy na krokusy , ale také možnost procházek a turistiky v okolí.

Zde je to, co můžete udělat, abyste pomohli chránit krokusy a zároveň si užili jejich krásu:

  • Netrhejte květiny: Pamatujte, že trhání krokusů je v Polsku zakázáno.
  • Sdílejte znalosti: Informujte ostatní o nutnosti chránit krokusy a podporovat udržitelný cestovní ruch.
  • Buďte opatrní při chůzi: Při návštěvě míst, kde kvetou krokusy , se snažte nešlápnout na květiny a cestičky, po kterých kráčíte.

Pokud nemáte možnost navštívit Tatry, krokusy najdete i v městských parcích, např. Park im. Jana Kasprowicze ve Štětíně. Je to skvělá příležitost zažít jarní probouzení přírody, aniž byste opustili město.

Doporučujeme vám všechna tato místa navštívit, abyste na vlastní oči viděli, jak jarní krokusy obohacují polskou krajinu svými barevnými květy. Za připomenutí stojí, že krokusy se objevují především na loukách, kde se pasou ovce a jsou v Polsku chráněny.

Jedinečná místa plná krokusů

Mimo naši republiku se můžeme pokochat i pohledem na rozkvetlé krokusy. Mezi nejzajímavější místa v zahraničí můžeme jmenovat:

  • Inkpen Crocus Field v Anglii: Pokud se ocitnete v Anglii, určitě navštivte Inkpen Crocus Field v Berkshire. Jedná se o 3hektarovou přírodní rezervaci, která každé jaro potěší mimořádným pohledem na divoké krokusy . Rezervace je otevřena po celý rok a nejlepší doba k návštěvě je od konce února do začátku dubna.
    Kromě krokusů se rezervace může pochlubit pramenitým potokem, loukami bohatými na divoké květiny a motýly a starou stezkou ze živých plotů, kde žijí různé druhy ptáků, jako jsou pěnkavy, pěnkavy a sýkory.
    Rezervace je označena jako lokalita zvláštního vědeckého zájmu (SSSI) kvůli svým nížinným loukám a pastvinám.
  • Apuseni v Rumunsku: Krokusy zde obvykle kvetou koncem dubna nebo začátkem května, v závislosti na délce zimy toho roku. Plošina Padiș je vynikajícím výchozím bodem pro pozorování krokusových polí v pohoří Apuseni. Buďte připraveni na potenciálně nízké teploty a sněhové podmínky, a to i během období kvetení krokusů .
  • Jižní Tyrolsko: Rozkvět krokusů od poloviny dubna do června na vysokohorských pastvinách znamená začátek jara v horské oblasti. Při návštěvě Jižního Tyrolska v období kvetení krokusů si můžete užít procházky po pastvinách a téměř výhradně obdivovat horskou krajinu a Dolomity. Některá z nejkrásnějších míst jsou louky Armentara, Prato Piazza, Val Casies Valley Almweg 2000, Salten v San Genesio/Jenesien a pastvina Seiser Alm.

Při pěší turistice nezapomeňte využít místní hostince a horské přístřešky, které nabízejí regionální kuchyni. Je to skvělá příležitost, jak spojit obdivování krokusů s ochutnávkou místních specialit.

Význam krokusů v přírodě

Krokusy hrají v přírodě klíčovou roli, jsou jedním z prvních zdrojů potravy pro včely na začátku jara. Jejich přítomnost je pro včely signálem, že je čas ukončit zimní klid a začít shánět potravu. Krokusy jsou navíc odolné vůči mnoha zvířatům, jako jsou jeleni, veverky a králíci, což z nich dělá odolné a bezpečné rostliny v našich zahradách.

Krokusy jsou nejen krásné, ale mají také velký význam pro ekosystém, zejména v Tatrách, kde jsou významnou jarní událostí. V Polaně Chochołowské a dalších tatranských pasekách kvete podle odhadů 120 až 130 milionů krokusů , včetně dutých. Jejich populace závisí do značné míry na aktivním pastevectví, protože krokusy dobře rostou v půdě hnojené dusíkem ovcemi. Pokud by pastevectví bylo opuštěno na 30-50 let, populace krokusů by zmizela z Polany Chochołowské a dalších tatranských pasek.

Nezapomeňte, že krokusy jsou důležitou součástí naší historie, především jako zdroj šafránu, který je jedním z nejdražších koření na světě. K získání jednoho kilogramu sušeného šafránu je potřeba přibližně 160 000 květů krokusů. Krokus šafránový, kvetoucí na podzim, je zakořeněný v lidské kultuře již více než 3500 let, používá se jako koření, pigment, vůně a bylinný lék.

Vzácná horská květina

Krokusy se svým barevným kouzlem a jedinečným významem v ekosystému hrají důležitou roli nejen v přírodě, ale i v kultuře. Jsou jednou z prvních předzvěstí jara, poskytují potravu včelám a jsou také symbolem krásy a znovuzrození, který každoročně přitahuje mnoho milovníků přírody. Ochrana těchto jemných květin je zásadní pro zajištění jejich jedinečného pohledu na ně i budoucí generace.

Nezapomenutelné dojmy, které doprovázejí pozorování rozkvetlých krokusů , zdůrazňují nutnost péče o přírodní prostředí. Každý z nás může přispět k ochraně těchto rostlin tím, že při jejich obdivu nezapomene na vhodné chování. Podporuje se také sdílení znalostí a podpora udržitelného cestovního ruchu, který pomůže předat ekologické hodnoty dalším generacím a zachovat cenná místa, jako je Tatranský národní park, plná života a přírodních krás.

Zanechat komentář