Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Velikonoční dorty: 12 receptů na lahodné pečivo

babka wielkanocna z polewą czekoladową

Tomasz Woźniak |

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších a nejradostnějších svátků slavených po celém světě. Je to čas, kdy se rodiny scházejí u okázalého stolu, aby oslavily znovuzrození a naději. Na velikonočním stole nesmí chybět kromě tradičních jídel ani chutné pečivo. Proto jsme pro vás připravili 12 receptů na jedinečné velikonoční dorty , které vaše hosty jistě potěší.

 

1. Velikonoční dort - tradice a chuť v jednom

Velikonoční dort je jedním z nejklasičtějších dortů, který nesmí chybět na velikonočním stole. Jeho charakteristický tvar ve tvaru mohyly symbolizuje znovuzrození života. Příprava babky vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale konečný výsledek vaši snahu jistě odmění. Můžete si vybrat klasický pískový dort s citronovou polevou nebo se rozhodnout pro kynutý dort s rozinkami a drobenkou. Obě varianty jsou výjimečně chutné a skvěle ladí s velikonoční atmosférou.

Recept na klasický pískový dort:

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 300 g pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Šťáva vymačkaná z půlky citronu
  • Poleva na ozdobu

Příprava:

  1. Máslo s cukrem vymícháme mixérem do nadýchané hmoty.
  2. Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání důkladně promíchejte.
  3. V samostatné misce smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  4. Suchou směs postupně za stálého míchání přidávejte k vaječné směsi.
  5. Nakonec přidáme citronovou kůru a šťávu a důkladně promícháme.
  6. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 50-60 minut, dokud koláč nezezlátne a nezpruží.
  8. Po vychladnutí potřeme dort polevou a ozdobíme dle vlastní představy.

Recept na kynutý koláč:

Ingredience:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička instantního droždí
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 100 g rozinek
  • Drobenka na posypání

Příprava:

  1. V hrnci zahřejte mléko s máslem, cukrem a vanilkovým cukrem, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Ve velké míse smícháme mouku, kvásek a citronovou kůru.
  3. Do mouky za stálého míchání přidejte vejce a teplou směs mléka a másla.
  4. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud nebude pružné a hladké.
  5. Přidejte rozinky a chvíli hněťte.
  6. Těsto dejte do máslem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte asi 1-2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  7. Když těsto vykyne, dejte ho do dortové formy, posypte drobenkou a nechte dalších 30 minut kynout.
  8. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne a nezpruží.

2. Velikonoční tvarohové koláče - sametové a chuťové v jednom

Dalším nepostradatelným dortem na Velikonoce jsou tvarohové koláče . Díky jejich jemné a sametové struktuře se rozplývají v ústech. Můžete se rozhodnout pro tradiční kýblový cheesecake, který je velmi oblíbený a miluje většina lidí. Pokud však chcete zkusit něco sofistikovanějšího, můžete zvolit cheesecake s broskví, který mu dodává svěžest a lehkost. Dalším zajímavým nápadem je cheesecake s crumble, který jemné tvarohové hmotě dodává křupavost a kontrast.

Recept na tradiční kýblový cheesecake:

Ingredience:

  • 500 g homogenizovaného sýra
  • 200 g sýra ricotta
  • 200 g tvarohu
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Čokoládová poleva na ozdobu

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience (kromě čokoládové polevy) pomocí mixéru, dokud nebudou jednotné.
  2. Směs nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy na cheesecake.
  3. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 60-70 minut, dokud cheesecake nezezlátne a není nahoře pevný.
  4. Po vychladnutí potřeme cheesecake čokoládovou polevou a ozdobíme dle vlastní představy.

Recept na tvarohový koláč s broskví:

Ingredience:

  • 500 g sýra mascarpone
  • 200 g homogenizovaného sýra
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 plechovka broskví
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce broskvové šťávy

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru sýr mascarpone, homogenizovaný sýr, cukr, vejce, mouku a nastrouhanou citronovou kůru, dokud nebude jednotná.
  2. Směs nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy na cheesecake.
  3. Nahoru položíme broskve nakrájené na kousky.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 60-70 minut, dokud cheesecake nezezlátne a není nahoře pevný.
  5. Po vychladnutí cheesecake polijeme směsí moučkového cukru a broskvové šťávy a ozdobíme dle vlastní představy.

3. Mazurky - tradice a sladkost v jednom

Mazurky jsou dalším nepostradatelným dortem na velikonočním stole. Jejich charakteristické tvary a dekorace z nich dělají nejen chutné, ale také skutečnou ozdobu vánočního stolu. Můžete se rozhodnout pro tradiční mazurek s pudinkovým krémem a bílou čokoládou, který se rozpouští v ústech a chutná úžasně. Pokud však chcete zkusit něco modernějšího, můžete zvolit čokoládový mazurek s lahodným krémem na bázi čokoládového pudinku bez cukru. Přidejte k tomu čokoládová vajíčka a efekt bude slastný.

Recept na tradiční mazurek s pudinkovým krémem a bílou čokoládou:

Ingredience:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • WINIARY pudinkový krém bez cukru
  • bílá čokoláda
  • Potravinářské barvy na ozdobu

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a vanilkový cukr, dokud nevznikne jednotné těsto.
  2. Těsto rozdělte na dvě části – jednu větší a jednu menší.
  3. Většinu těsta rozválejte a dejte do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
  4. Malou část těsta rozválejte a nakrájejte na proužky, poté na těsto položte mřížku.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne.
  6. Po vychladnutí na dno dortu naneseme pudinkový krém, ozdobíme bílou čokoládou a potravinářským barvivem dle vlastního výběru.

Recept na čokoládovou mazurku s pudinkovým krémem bez cukru:

Ingredience:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • WINIARY pudinkový krém bez cukru s čokoládovou příchutí
  • Čokoládová vajíčka
  • Potravinářské barvy na ozdobu

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a vanilkový cukr, dokud nevznikne jednotné těsto.
  2. Těsto rozdělte na dvě části – jednu větší a jednu menší.
  3. Většinu těsta rozválejte a dejte do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
  4. Malou část těsta rozválejte a nakrájejte na proužky, poté na těsto položte mřížku.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne.
  6. Po vychladnutí na dno dortu naneseme pudinkový krém bez cukru, ozdobíme čokoládovými vejci a potravinářským barvivem dle vlastního výběru.

4. Čokoládový dortík – radostná kombinace chutí

Pokud hledáte něco méně tradičního, ale stejně lahodného, ​​čokoládový dort je skvělou volbou. Jeho intenzivní a hluboká čokoládová chuť z něj dělá skutečnou lahůdku pro patra. Můžete ozdobit čerstvým ovocem, šlehačkou nebo rozpuštěnou čokoládou. Čokoládový dortík je perfektní volbou pro velikonoční dezert, který jistě potěší všechny vaše hosty.

Recept na čokoládový koláč:

Ingredience:

  • 200 g pšeničné mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml husté smetany
  • 2 lžíce medu
  • Ovoce na ozdobu

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru mouku, máslo, moučkový cukr a vejce, dokud nevznikne jednotné těsto.
  2. Těsto zabalíme do fólie a dáme na cca 30 minut do lednice.
  3. Těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu.
  4. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 15-20 minut, dokud nezezlátne.
  5. V hrnci zahřejte hustou smetanu, přidejte čokoládu a med, za stálého míchání, dokud se čokoláda nerozpustí.
  6. Čokoládovou hmotu nalijeme na upečený koláč a dáme na cca 2-3 hodiny do lednice, dokud hmota neztuhne.
  7. Před podáváním dort ozdobte čerstvým ovocem dle vlastního výběru.

5. Velikonoce Pesach - tradice a hojnost

Velikonoční Pesach je další tradiční pečení, které se často objevuje na velikonočním stole. Jedná se o typ nepečeného tvarohového koláče, připravovaného s tvarohem, vejci, cukrem a sušeným ovocem. Pesach je symbolem hojnosti a života, proto stojí za to jej ozdobit čerstvým ovocem a barevnými stuhami. Toto sladké pečení jistě potěší všechny gurmány.

Recept na Velikonoce Pesach:

Ingredience:

  • 500 g tvarohu
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 g sušeného ovoce (rozinky, sušené ovoce)
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Ovoce na ozdobu

Příprava:

  1. Tvaroh protřete přes sítko, abyste získali jednotnou hmotu.
  2. V samostatné misce smíchejte vejce, cukr, med a vanilkový cukr.
  3. Vaječnou směs přidáme k tvarohu a důkladně promícháme.
  4. Přidejte sušené ovoce a jemně promíchejte.
  5. Směs nalijte do speciální Pesachové formy (pokud ji nemáte, můžete použít cedník nebo noviny vyložené utěrkou).
  6. Hmotu přikryjeme utěrkou a necháme asi 12 hodin na chladném místě okapat.
  7. Po scezení těstoviny vyjmeme z formy a ozdobíme čerstvým ovocem dle vlastního výběru.

6. Velikonoční koláčky - sladký, radostný přízvuk

Velikonoční košíčky jsou perfektním zpestřením vašeho velikonočního stolu. Mohou být ozdobou a sladkým akcentem, který potěší nejen děti, ale i dospělé gurmány. Vybrat si můžete cupcakes s krémovou náplní, lahodný pudink nebo ovocné želé. Navíc je můžete ozdobit barevnou polevou, cukrovými velikonočními vajíčky nebo sušeným ovocem. Cupcakes jsou perfektní velikonoční cukroví, které jistě udělají svátky ještě radostnější.

Recept na cupcakes se smetanou:

Ingredience:

  • 200 g pšeničné mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 ml husté smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Potravinářské barvy na ozdobu

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru mouku, máslo, cukr, vejce a prášek do pečiva, dokud nevznikne jednotné těsto.
  2. Těsto nalijte do formiček na košíčky a naplňte je asi do 3/4.
  3. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15–20 minut, dokud muffiny nezezlátnou a nezpruží.
  4. V hrnci rozehřejeme smetanu ke šlehání, přidáme moučkový cukr a vanilkový cukr, mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Krém dejte stranou vychladnout.
  6. Po vychladnutí cupcakes vydlabeme střed a naplníme je připraveným krémem.
  7. Košíčky ozdobte potravinářskými barvami a dalšími sladkými doplňky podle vlastních představ.

7. Velikonoční mazurka - tradice v nové verzi

Mazurek je jedním z nejtradičnějších velikonočních koláčů, které se o svátcích často objevují na stolech. Dá se připravit mnoha různými způsoby, nabývá různých podob a chutí. Vybrat si můžete mazurek s pudinkovým krémem a crumble, který je jemný a křupavý zároveň. Další zajímavou variantou je mazurek s ovocem, který je perfektní volbou pro jarní prázdniny. Bez ohledu na verzi, kterou si vyberete, mazurek je dort, který jistě potěší vaše mlsné jazýčky a okouzlí vaše hosty.

Recept na mazurek s pudinkovým krémem a drobenkou:

Ingredience:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • WINIARY pudinkový krém
  • Drobenka na posypání

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a vanilkový cukr, dokud nevznikne jednotné těsto.
  2. Těsto rozdělte na dvě části – jednu větší a jednu menší.
  3. Většinu těsta rozválejte a dejte do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
  4. Malou část těsta rozválejte a nakrájejte na proužky, poté na těsto položte mřížku.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne.
  6. Po vychladnutí na dno dortu naneseme pudinkový krém, posypeme drobenkou a ozdobíme dle vlastní představy.

Recept na mazurek s ovocem:

Ingredience:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 plechovka ovoce (např. ananas, broskve)
  • Ovocné želé na ozdobu

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a vanilkový cukr, dokud nevznikne jednotné těsto.
  2. Těsto rozdělte na dvě části – jednu větší a jednu menší.
  3. Většinu těsta rozválejte a dejte do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
  4. Malou část těsta rozválejte a nakrájejte na proužky, poté na těsto položte mřížku.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne.
  6. Po vychladnutí přidejte na dno dortu scezené ovoce z konzervy.
  7. Ovocné želé připravíme podle návodu na obalu a zalijeme jím ovoce.
  8. Ozdobte mazurku podle vlastního nápadu.

8. Citronový koláč - osvěžující chuť na Velikonoce

Pokud hledáte něco osvěžujícího a osvěžujícího, citronový dort je skvělou volbou. Jeho intenzivní citronová chuť je ideální pro jarní a letní dovolenou. Citronový koláč je vlhký, měkký a rozpouští se v ústech. Můžete je ozdobit citronovým krémem, nastrouhanou citronovou kůrou nebo je zalít citronovou polevou. S tímto dortem budou vaše velikonoční oslavy rozhodně ještě radostnější.

Recept na citronový koláč:

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 300 g pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Šťáva vymačkaná z půlky citronu
  • Poleva na ozdobu

Příprava:

  1. Máslo s cukrem vymícháme mixérem do nadýchané hmoty.
  2. Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání důkladně promíchejte.
  3. V samostatné misce smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  4. Suchou směs postupně za stálého míchání přidávejte k vaječné směsi.
  5. Nakonec přidáme citronovou kůru a šťávu a důkladně promícháme.
  6. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 50–60 minut, dokud těsto nezezlátne a nebude pružné.
  8. Po vychladnutí potřeme dort polevou a ozdobíme dle vlastní představy.

9. Velikonoční dorty - elegance a vkus v jednom

Velikonoční dorty jsou perfektní volbou pro milovníky elegance a vytříbeného vkusu. Jejich křupavé a jemné základy v kombinaci s různými náplněmi z nich dělají skutečnou pastvu pro jazýčky. Můžete si vybrat dorty na bázi ovoce, čokolády, smetany nebo sýra. Dorty můžete navíc ozdobit čerstvým ovocem, šlehačkou nebo čokoládovou polevou. Dorty jsou perfektní velikonoční dorty, které jistě potěší vaše hosty.

Recept na čokoládový koláč:

Ingredience:

  • 200 g pšeničné mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml husté smetany
  • 2 lžíce medu
  • Ovoce na ozdobu

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte pomocí mixéru mouku, máslo, moučkový cukr a vejce, dokud nevznikne jednotné těsto.
  2. Těsto nalijte do formy na koláč, vyložte dno a boky.
  3. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 15-20 minut, dokud koláč nezezlátne.
  4. V hrnci zahřejte hustou smetanu, přidejte čokoládu a med, za stálého míchání, dokud se čokoláda nerozpustí.
  5. Čokoládovou hmotu nalijeme na upečený dortový základ a dáme na cca 2-3 hodiny do lednice, dokud hmota neztuhne.
  6. Před podáváním dort ozdobte čerstvým ovocem dle vlastního výběru.

Velikonoční dorty - kreativita a chuť

Velikonoce jsou ideální čas dát průchod své kreativitě a připravit jedinečné dorty. Můžete si vyzkoušet pečení muffinů, tartaletek, sušenek nebo koblih. Kromě toho můžete experimentovat s různými příchutěmi a přísadami, jako jsou krémy, želé, sušené ovoce a ořechy. Bez ohledu na formu a chuť, kterou si vyberete, nejdůležitější je užít si proces přípravy dortů a sdílet je se svými blízkými. Velikonoční dorty jsou dokonalým způsobem, jak vyjádřit svou lásku a péči o druhé.

Zanechat komentář