Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy se změní čas 2024? Známe datum přechodu na zimní čas!

Kiedy zmiana czasu 2024? Znamy datę zmiany czasu na zimowy!

Změna času je téma, které každoročně vzbuzuje u Poláků mnoho emocí. Přestože se posouvání hodin dopředu nebo dozadu o hodinu stalo nedílnou součástí našeho kalendáře, mnoho z nás si stále klade otázku, proč tato tradice pokračuje a kdy přesně se v roce 2024 uskuteční. V tomto článku podrobně probereme, kdy v roce 2024 přejít na letní čas , a uvedeme jak důležitá data, tak argumenty pro a proti této praxi.

Kdy se v roce 2024 změní na zimní čas?

Kdy se změní čas 2024? Změna letního času na zimní v roce 2024 proběhne podle stanovených harmonogramů v noci z 26. na 27. října. Během této doby by měly být hodiny otočeny zpět z 3:00 na 2:00, což nám umožní získat další hodinu spánku. Zajímavost: většina elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony nebo hodiny na panelech automobilů, provede tuto změnu automaticky, bez nutnosti ručního zásahu uživatele.

Kdy se změní čas 2024? Známe datum přechodu na zimní čas!

Proč ke změně času dochází dvakrát ročně?

Změna z letního na zimní čas a ze zimního na letní čas probíhá dvakrát ročně – v březnu a říjnu. Přechod na zimní čas obnáší převrácení hodin, což se často popisuje slovy, že budeme moci „spát o hodinu déle“. Ve skutečnosti však jde o prodloužení času na spánek – 8:00 nového času je 9:00 starého času, takže spánek do 8:00 je vlastně spánkem do 9:00.

Argumenty pro a proti změně času

Přestože se střídání času praktikuje již řadu let, vyvolává mnoho kontroverzí. Zastánci této tradice argumentují tím, že umožňuje efektivnější využití denního světla a přináší úsporu osvětlení. Odpůrci však poukazují na negativní zdravotní důsledky způsobené dysregulací biologických hodin, ale i na potíže s provozem podniků a organizační zmatky na letištích a nádražích.

Evropská unie plánuje změnu času

Práce na zrušení střídání času v zemích Evropské unie probíhají roky. V roce 2019 se zdálo, že členské státy budou blízko k přijetí konkrétních opatření v této otázce, ale tyto plány byly zmařeny pandemií COVID-19. V současné době platí stávající ujednání a do konce roku 2026 musí země EU nejprve dosáhnout společného postoje k času, který by platil v celé EU.

Kdy se změní čas 2024? Známe datum přechodu na zimní čas!

Historie změn času

Myšlenku přechodu na letní čas poprvé navrhl Benjamin Franklin v roce 1784. V roce 1907 Brit William Willett popsal koncept změny času v brožuře „Plytvání denním světlem“ a odůvodnil to úsporami souvisejícími s osvětlením. Změnu času poprvé zavedlo Německo během první světové války 30. dubna 1916. Od té doby se tato praxe rozšířila po celém světě a sezónní změny času se nyní používají v téměř 70 zemích.

Kdy se změní letní čas v roce 2025?

Za zmínku také stojí, že ke změně zimního na letní čas v roce 2025 dojde poslední březnový víkend, přesně v neděli 30. března. Pak také budeme muset změnit hodiny z 2:00 na 3:00.

Vliv změny času na zdraví

Jedním z hlavních argumentů odpůrců změny času jsou negativní zdravotní dopady způsobené dysregulací biologických hodin. Přechod z letního na zimní čas nebo naopak může vést k poruchám spánku, únavě a dokonce i ke zhoršení pohody. Na tyto změny jsou zvláště citliví starší lidé a lidé trpící kardiovaskulárními chorobami.

Kdy se změní čas 2024? Známe datum přechodu na zimní čas!

Vliv změny času na ekonomiku

Změna času má dopady i na fungování podniků. Obchodní zástupci poukazují na potíže v provozu, organizační zmatky na stanicích a letištích a také na nutnost přizpůsobit IT systémy novému prostředí. Kritici změny času zdůrazňují, že generuje zbytečné náklady a narušuje každodenní činnosti společností.

Veřejná podpora pro zrušení střídání času

Výzkumy provedené v posledních letech ukazují, že naprostá většina Poláků je pro zrušení praxe střídání času. Průzkum IBRiS z roku 2022 uvádí, že celých 68,5 % respondentů je pro vzdání se této tradice a pouze 21 % ji chce zachovat. Podobné závěry vyplynuly také z konzultací vedených Evropskou komisí v roce 2018, ve kterých se 84 % respondentů z členských států EU vyslovilo pro rezignaci na změnu času.

Kdy se změní čas 2024? Známe datum přechodu na zimní čas!

Shrnutí

Ke změně letního času na zimní v roce 2024 dojde v noci z 26. na 27. října , kdy se ručičky posunou zpět z 3:00 na 2:00. Přestože má tato tradice dlouhou historii, vyvolává mnoho kontroverzí a stále více Poláků podporuje její zrušení. Kdy se změní čas 2024? Tato otázka zůstává předmětem diskuse v Evropské unii a do konce roku 2026 se členské státy musí dohodnout na společném postoji k této věci.

Viz také:

Zanechat komentář