Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy dorazí bankovní převod? Poznejte tajemství systému Elixir

Kiedy dojdzie przelew bankowy? Poznaj sekrety systemu Elixir

Tomasz Woźniak |

Bankovní převody jsou jednou ze základních forem provádění plateb. Napadlo vás však někdy, co se vlastně stane, když si objednáte převod? Proč se některé transakce dostanou k příjemci během několika minut, zatímco jiné musí čekat až několik dní? Odpovědi na tyto otázky se skrývají v systému Elixir, který je zodpovědný za mezibankovní vypořádání v Polsku.

V tomto článku vás seznámíme s fungováním systému Elixir, seznámíme se s harmonogramy příchozích a odchozích relací v jednotlivých bankách a naučíme se optimalizovat čas , kdy převod probíhá . Zjistíte také, jaké typy bankovních převodů existují a jaké mají vlastnosti. Nakonec vám prozradíme, jak ve vašem případě zkontrolovat , kdy bude převod přijat – bez ohledu na to, zda si jej objednáte v Polsku nebo v zahraničí.

Kdy dorazí převod? Elixírový systém

Systém Elixir je National Clearing House, který je zodpovědný za zpracování transakcí prováděných pod dohledem Polské národní banky. Díky němu je možné provádět bankovní převody mezi různými finančními institucemi v Polsku.

Elixír je také název hotovostního účetního schématu používaného bankami u nás. Díky němu jsou evidovány převody provedené zákazníky a peníze jsou převedeny v souladu se záměrem plátce.

Nejdůležitější vlastností systému Elixir je jeho organizace. Převody neprobíhají průběžně, ale v rámci konkrétních odchozích a příchozích relací. Tyto rozvrhy určují, kdy peníze dorazí na účet příjemce.

Odchozí a příchozí relace

Abychom pochopili , kdy se převod uskuteční , je důležité znát specifika odchozích a příchozích relací v systému Elixir.

Odchozí relace je okamžik, kdy banka posílá peníze jiným finančním institucím. To znamená, že převody objednané zákazníky před danou odchozí relací budou převedeny do jiných bank v rámci této relace.

Příchozí relace je zase doba, během které banka přijímá prostředky od jiných bank a posílá je na účty svých klientů. Načasování příchozích relací je zásadní, protože určují, kdy peníze dorazí na účet příjemce.

Každá banka má svůj vlastní rozvrh pro odchozí a příchozí relace. Například v ING Bank Śląski se odchozí relace konají v 8:10, 11:30 a 14:30, zatímco příchozí relace se konají v 11:00, 15:00 a 17:30.

To znamená, že pokud objednáte převod u ING Bank Śląski před 8:10, prostředky opustí váš účet v rámci první odchozí relace. Pokud však objednávku dokončíte po 14:30, budou peníze z vašeho účtu uvolněny až následující den v první odchozí relaci.

Doba zpracování bankovních převodů

Díky rozvrhům odchozích a příchozích relací můžeme určit, jak dlouho trvá, než se převod připíše na účet příjemce. Obecně existují tři typy převodů:

  1. Interní převod – provádí se mezi účty ve stejné bance. Tyto typy transakcí jsou zaúčtovány co nejrychleji, často během několika minut.
  2. Externí převod – provádí se mezi účty v různých bankách. Čekací doba na takové převody závisí na tom, jak se překrývají relace Elixíru obou bank.
  3. Expresní převod (Express Elixir) – jedná se o rychlou formu převodu, která zaručuje připsání finančních prostředků na účet příjemce do zhruba tuctu minut bez ohledu na čas objednávky.

Doba provedení externích převodů je také ovlivněna tím, zda je objednáte v první nebo poslední odchozí relaci dne. Převody objednané po poslední odchozí relaci v daný pracovní den budou zaúčtovány až následující den.

Bankovní převody a dovolené

Čekací doba na převod může být také delší, pokud si jej objednáte těsně před víkendem nebo volným dnem. V tomto případě budou prostředky převedeny na účet příjemce až po několika pracovních dnech.

Předpokládejme, že si převod objednáte v pátek po 14:30. V této situaci vaše peníze opustí banku až v pondělí v rámci první odchozí relace. Obdarovaný ji ale s největší pravděpodobností dostane až v úterý.

Obdobná situace nastane, pokud si transfer objednáte ve čtvrtek po 14:30 a v pátek je volný den. Peníze pak dorazí příjemci v pondělí.

Pokud tedy máte na výběr, je lepší objednat převody v první polovině pracovního dne nebo na začátku týdne, abyste se vyhnuli zpoždění kvůli svátkům.

Expresní převod – rychlejší alternativa

Pokud potřebujete, aby byly peníze převedeny na účet příjemce co nejrychleji, použijte expresní převod. V tomto případě jsou prostředky připsány na účet příjemce během několika minut, bez ohledu na čas objednávky.

Taková rychlost má samozřejmě svou cenu – expresní převody jsou za příplatek, obvykle od 3 do 10 PLN. Tuto možnost se vyplatí zvážit, pokud chcete transakci dokončit rychle.

Pamatujte také, že expresní převody mají limity částky – obvykle do 20 000 PLN. Pokud potřebujete převést větší částku, musíte použít tradiční způsob převodu.

Zahraniční převody - doba zpracování

Kdy dorazí transfer ze zahraničí? Zahraniční převody jsou trochu jiný případ než transakce mezi polskými bankami. Na dobu jejich realizace má vliv mnoho faktorů, např.

  • datum a čas převodního příkazu,
  • země banky příjemce,
  • měna, ve které se transakce provádí,
  • typ převodu (standardní nebo zrychlený).

Dobu připsání prostředků na účet příjemce ovlivňují také svátky a dny pracovního klidu v zemi, ze které se převod provádí, a v cílové zemi.

Obecně můžeme rozlišit následující časové rámce pro zahraniční převody:

  • Převody v eurech (do zemí SEPA):
    • standardní převod objednaný do 12:30 - 1 pracovní den,
    • standardní převod objednaný po 12:30 - 2 pracovní dny,
    • zrychlený převod objednán do 12:30 - tentýž den,
    • Zrychlený převod objednaný po 12:30 - 1 pracovní den.
  • Převody v eurech, dolarech nebo librách (do zemí SWIFT) :
    • standardní převod objednaný do 12:30 - 2 pracovní dny,
    • standardní převod objednaný po 12:30 - 3 pracovní dny,
    • zrychlený převod objednán do 12:30 - tentýž den,
    • Zrychlený převod objednaný po 12:30 - 1 pracovní den.
  • Převody ve švýcarských francích :
    • standardní převod objednaný do 8:00 - 2 pracovní dny,
    • standardní převod objednaný po 8:00 - 3 pracovní dny,
    • zrychlený převod objednán do 8:00 - tentýž den,
    • Zrychlený převod objednaný po 8:00 - 1 pracovní den.

V případě zemí mimo zónu IBAN jsou převody dodatečně ověřovány, což může prodloužit dobu jejich zpracování.

Převod na telefon - platba ihned

Nevíte kdy převod dorazí a potřebujete poslat peníze hned? Pokud chcete převod dokončit rychle, můžete využít možnosti telefonu. Tyto typy transakcí se provádějí prostřednictvím systému BLIK a jsou připsány na účet příjemce během několika minut, bez ohledu na to, zda máte oba účty ve stejné nebo jiné bance.

Převod na telefon je pohodlné řešení, protože nepotřebujete znát číslo účtu příjemce – stačí jeho mobilní telefon. Tyto typy plateb jsou možné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

K použití telefonního převodu samozřejmě potřebujete přístup k internetu a mobilní aplikaci vaší banky. Tyto typy transakcí jsou pro zákazníky zdarma.

Víkend - kdy dorazí transfer ?

Co když uděláte přestup o víkendu? Kdy se dostane k příjemci?

V tomto případě je věc celkem jednoduchá – standardní převod uskutečněný v sobotu nebo neděli se na účtu příjemce objeví v pondělí kolem poledne. Přesný čas závisí na harmonogramu příchozích relací v dané bance.

Je třeba si uvědomit, že pokud je v pondělí volný den, převod objednaný v neděli dorazí příjemci až v úterý.

Pokud chcete, aby byly vaše prostředky převedeny na účet příjemce co nejrychleji, je lepší se vyhnout objednávání převodů o víkendech a svátcích. Naplánujte si transakci na první pracovní den v týdnu nebo na ranní hodiny.

Jak zkontrolovat číslo svého bankovního účtu?

Zajímá vás, ze které banky pochází číslo účtu, na který máte provést převod? Stačí se blíže podívat na číslo účtu.

Číslice na pozicích 3 až 6 v čísle účtu jsou tzv. bankovní směrovací číslo. Právě tato kombinace čísel umožňuje identifikovat, u které banky je daný účet veden.

Pokud například číslo účtu začíná 1140, znamená to, že se jedná o účet u mBank. Účty začínající na 1060 zase patří Bank Pekao.

Samozřejmě si nemusíte pamatovat nazpaměť směrovací čísla všech bank. Na internetu snadno najdete webové stránky, které vám umožní rychle ověřit, od které finanční instituce dané číslo účtu pochází.

souhrn

Čekací doba na bankovní převod závisí na faktorech, jako je typ převodu, plán relace v bance odesílatele a příjemce a také svátky. Proto se vyplatí seznámit se s fungováním systému Elixir, který má na starosti mezibankovní vypořádání v Polsku.

Díky tomu budete moci nejen zkontrolovat , kdy převod dorazí , ale také optimalizovat dobu čekání na prostředky. Pokud chcete, aby transakce proběhla rychle, můžete vždy použít expresní převod nebo převod po telefonu.

Zkontrolujte také:

Zanechat komentář