Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kteří ptáci se na jaře vracejí do Polska?

kiedy ptaki wracają na wiosnę

Magda Gwaj |

Jaro je obdobím, kdy příroda ožívá a vy můžete pozorovat ptáky, kteří se po zimní přestávce vracejí do Polska. Migrace ptáků je mimořádným jevem, který každoročně předznamenává změnu ročních období a zároveň zdůrazňuje bohatství naší původní avifauny. Podíváme se na ptáky symbolizující příchod jara v Polsku i na ptáky, kteří zimují v zahraničí a nyní se do naší oblasti systematicky vracejí.

Ptáci symbolizující příchod jara

jeřábi v jarní louce ptáků Skřivani i jeřábi jsou často považováni za první ptáky, kteří se vracejí do Polska a ohlašují začátek jara . Již koncem února můžete slyšet charakteristickou, melodickou píseň mrakodrapů , která se rozléhá a dodává kouzlo a vzrušení, že přichází jaro.

Dalším předjarním nováčkem je čejka , s černobílým zbarvením a malým hřebenem je chráněným druhem, i když bohužel jeho populace klesá. Pokud při svých pozorováních narazíte na čejku, je to známka toho, že se příroda pomalu probouzí do nového koloběhu života.

Jeřáb , známý pro své hlasité, výrazné krákání, obývá bažinaté oblasti. Je to jeden z největších ptáků v Polsku, což znemožňuje přehlédnout při pozorování.

S prvním výskytem časných jarních květin, jako jsou sněženky a krokusy, příroda postupně začíná ukazovat svou barevnou přikrývku. V lesích nebo na přilehlých loukách můžete narazit na jaterníky nebo sasanky jako zvěstovatele nové sezóny.

Vlaštovky se v Polsku obvykle objevují kolem poloviny dubna a jejich hbité siluety na obloze jsou neklamným znamením, že teplejší dny jsou nevyhnutelné.

Čápi , milovaní polští jarní ptáci, jsou symbolickým znamením, že jaro je blízko.

Mezi další známky jara patří kromě ptactva i probouzení žab obecných ze zimního spánku, výskyt hmyzu, jako jsou berušky, bezkřídlí brhlíci a některé druhy motýlů, a postupné probouzení ze zimního spánku plchů a ježků.

Abyste si všimli příchodu jara , je nejlepší vyrazit na procházku a pozorně pozorovat okolí. Vaše smysly rychle zaznamenají změny, když se ptáci, kteří tráví zimu v zahraničí, vrátí do svého domovského areálu.

Druhy ptáků se vracejí v březnu a dubnu

čáp S postupujícím jarem můžete pozorovat ptáky, kteří se na jaře po zimní přestávce vracejí do Polska. Tyto mimořádné okřídlené návraty jsou znamením, že se příroda plně probudila.

Čápi bílí jsou jedni z prvních, kteří překračují hranice naší země. Vydávají se na cestu z Afriky koncem února nebo začátkem března a pro mnoho Poláků jsou ztělesněním přicházejícího jara .

Jistě si všimnete houfných návratů různých hus , které zaplňují naši oblohu svým charakteristickým „houkáním“. V Polsku se objevují již v březnu a jejich příchod je oznámením o nadcházejícím jarním počasí.

Možná méně žádoucí vzhledem ke své konzervativní povaze se kolem dubna vracejí do Polska také kukačky, známé svým hnízdním parazitismem.

V dubnové a květnové dny můžete svá pozorování obohatit o:

  • Po zimní přestávce v Africe, kde odpočívají a rozmnožují, zdobí polské nebe svými hbitými lety vlaštovky už od poloviny dubna.
  • Koncem dubna nebo začátkem května se rorýsi vracejí, létají po polském nebi, většinu života tráví ve vzduchu a neúnavně prořezávají vzduch.
  • Po přezimování v teplejších částech Evropy, na Blízkém východě nebo v Asii se k nám skřivani vracejí v dubnu nebo květnu. Jejich zpěv je jednou z nejkrásnějších melodií jarního rána.
  • V dubnu a květnu zdobí polskou krajinu slavíci a jejich okouzlující písně naplňují noc, skutečná předzvěst jarní nádhery.
  • Špačci se mohou vrátit brzy, někdy již koncem února nebo začátkem března, a potěší mnoho lidí svými hlasovými imitacemi jiných zvířat a dokonce i lidskou řečí.
  • Jeřábi jsou považováni za jedny z prvních zvěstovatelů příchodu jara, jejich charakteristické volání je slyšet na polích, když koncem února nebo začátkem března dorazí do Polska.

Je velmi důležité si uvědomit, že mnoho z těchto ptačích druhů čelí poklesu populace v důsledku ztráty stanovišť, znečištění a dalších lidských činností. Je proto na zvážení, jak můžeme přispět k ochraně těchto nenahraditelných obyvatel naší flóry a fauny, aby se z jarního návratu ptactva radovaly i budoucí generace.

Jak pečovat o ptáky po návratu z migrace?

Po jarní migraci potřebují ptáci náležitou péči, aby bylo zajištěno jejich přežití a úspěšné rozmnožování. V tomto ohledu mohou být užitečné speciálně připravené ptačí budky na vaší zahradě, které poskytují ochranu před nepřízní počasí a predátory. Zde je několik tipů, jak se můžete postarat o ptáky, kteří se na jaře vrátí do Polska:

  • Instalace ptačích budek: Umístění ptačích budek ve vaší zahradě vám umožní pozorně sledovat jedinečné chování a opeření ptáků a poskytne jim bezpečné útočiště během migrace. Navíc přispějete k udržení ekologické rovnováhy tím, že budete kontrolovat populace škůdců a zdraví vašich rostlin.
  • Vytvořte přirozený systém hubení škůdců: Pozváním různých druhů ptáků do vaší zahrady vytvoříte přirozený systém hubení škůdců, který snižuje potřebu umělých chemikálií. Podporou ptačích populací prostřednictvím hnízdních budek a krmení také pomáháte udržovat biologickou rozmanitost a zdraví ekosystémů.

Pamatujte, že ptáci hrají v ekosystému důležitou roli – kromě konzumace hmyzu a škůdců přispívají také k opylování rostlin a šíření semen. Kromě toho se každoročně druhý květnový víkend slaví Světový den stěhovavých ptáků na podporu ochrany stěhovavých ptáků. Tito mimořádní tvorové čelí četným hrozbám, včetně ztráty přirozeného prostředí, změny klimatu a lovu, a odhaduje se, že během migrace ročně v oblasti Středozemního moře zemře 250 milionů ptáků. Proto je ochrana jejich stanovišť, zejména během migrace, klíčová pro jejich přežití.

Pozorování ptáků – kde, kdy a jak je nejlépe pozorovat?

polykat Chcete-li si užít pozorování ptáků, kteří se na jaře vracejí do Polska, jděte ven v prvních hodinách po východu nebo kolem západu slunce – to je doba, kdy jsou ptáci nejaktivnější. Chcete-li zažít tuto vzrušující aktivitu, najděte místo, které je bohaté na přírodní stanoviště ptáků, jako jsou venkovské oblasti, břehy řek, jezera, moře.

Zde je několik bodů, kterým je třeba věnovat pozornost při přípravě na pozorování:

  • Místa a prostředí: V závislosti na tom, o jaké polské jarní ptáky máte největší zájem, vyhledejte vhodná místa s ohledem na preference ptáků pro konkrétní oblasti stromů. Větší druhy preferují koruny stromů, zatímco menší druhy najdeme mezi větvemi a kmeny. Některé ptačí druhy, např. čápi černí, potřebují ke stavbě hnízda stromy s široce rozprostřenými větvemi, velcí datli zase silnější větve a mírně tlející dřevo k vyhrabání vhodných hnízd.
  • Dodržování pravidel: Mlčení a udržování bezpečné vzdálenosti od ptáků je klíčem k minimalizaci rušení – pamatujte, že pozorování ptáků je formou respektu k přírodě.
  • Připravte si potřebné příslušenství: kvalitní dalekohled nebo dalekohled, ornitologického průvodce, vhodné oblečení, pohodlnou obuv, jídlo a pití.
  • Technologie a spolupráce: Používejte aplikace pro identifikaci ptáků, které rozpoznávají druhy na základě jejich písní nebo vzhledu. Díky těmto nástrojům je mnohem snazší rozpoznat ptáky, kteří tráví zimu v zahraničí a přilétají do Polska na jaře.

Mezi oblíbené lokality pro pozorování ptactva v Polsku patří údolí Barycz, Podlasie, Karsiborska Kępa, Národní park Poleski, Národní park Słowiński, Międzyrzecki Rejon Umociony, Národní park Warta Mouth, Bieszczady a rybníky Milickie. Na mnoha z těchto míst je možné organizovat ornitologické prohlídky a průvodce, kteří vám pomohou pochopit chování a potenciální stanoviště ptáků vracejících se na jaře. Stojí za připomenutí, že ačkoliv pozorování ptáků v Polsku není tak populární jako ve Velké Británii nebo USA, země nabízí rozmanité ekosystémy a mnoho fantastických míst k pozorování.

Fascinující cesta světem okřídlených tuláků

Ptáci vracející se na jaře do Polska jsou ztělesněním znovuzrození přírody a nedílnou součástí našeho ekosystému, jehož hodnotu nelze přeceňovat. Pochopením jejich zvyků, významu v přírodě a potřeb po návratu z migrace můžeme účinněji podporovat jejich populace a přispívat k zachování biodiverzity. S vědomím hrozeb, kterým čelí, jako je ztráta přirozeného prostředí a změna klimatu, stojíme před důležitým úkolem pracovat na ochraně těchto krásných tuláků.

Je třeba zdůraznit, že odpovědnost za ochranu ptactva spočívá na komunitě. Každý z nás může přispět ke zlepšení jejich životních podmínek – od zakládání budek až po výsev rostlin přátelských k ptákům. Ochrana ptáků je víc než jen obdivovat jejich krásu; je aktivní akce, která má za cíl zajistit budoucnost nejen těchto okřídlených obyvatel, ale i našeho společného prostředí. Nechte inspirativní pozorování ptáků přispět k hlubšímu ekologickému povědomí a zvýšenému závazku podporovat přírodní prostředí.

Zanechat komentář