Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Papírová nebo látková taška, která je šetrnější k životnímu prostředí?

Torba papierowa czy materiałowa, która z nich jest bardziej przyjazna środowisku?

Adrian Koźlik |

Plastové tašky zaplavují naši planetu, leží na skládkách, znečišťují lesy, řeky a další místa přírodního prostředí. Vyskytují se dokonce i v oceánech, často je požíraní jinými tvory, což má za následek jejich smrt. Životnost igelitové tašky je velmi krátká, odhadem trvá stejně dlouho jako zabalení nákupu, převoz domů a vybalení. Pytel se pak vyhodí a putuje na skládku. V extrémních případech zahazuje lesy nebo se vlévá do řek. Výroba plastového sáčku trvá jen pár sekund, ale proces jeho rozkladu trvá stovky let. Podle výpočtů se igelitovému sáčku může rozložit 400 až dokonce 1000 let.

Negativní dopad plastových tašek na životní prostředí však není způsoben prodlouženou dobou rozkladu tašek, protože existují i ​​jiné způsoby likvidace tašky . Spálení plastového sáčku ve spalovně odpadu při vysoké teplotě znamená, že jedinou látkou produkovanou při procesu spalování je oxid uhličitý a navíc lze energii vznikající při procesu spalování využít k výrobě elektřiny nebo tepelné energie. Plastové sáčky lze také recyklovat a získat tak surovinu, kterou lze použít k výrobě dalších produktů.

Problém se zvyky

Jak je vidět, globálním problémem není nenáviděná igelitka, ale zvyky společnosti nakládat s odpady a také příliš málo sběrných míst pro věci určené k recyklaci a spalovny odpadu.

Dokud se společnosti nevyrovnají s přebytkem dlouho se rozkládajícího odpadu, nejpřínosnějším řešením bude změna nákupních zvyklostí a investice do ekologických látkových tašek . Tím, že se vzdáme plastových tašek, snížíme výskyt odpadků v životním prostředí, a tím i jejich výskyt na skládkách, v řekách, lesích a oceánech.

Lepší volba

O tom, že papírové tašky jsou lepší volbou než igelitové, už dnes opravdu nemusí nikoho přesvědčovat. Spotřebitelé pociťují výhody jejich užívání nejen ve vztahu k přírodnímu prostředí – bohužel tyto efekty stále vyžadují čas a změny ve zvycích celých mas. Výměna igelitové tašky za eko tašku se dotkne i naší kapsy, protože Evropská unie již nějakou dobu uvalila na prodejce recyklační daň a igelitové tašky dostupné u pokladen již nejsou zdarma. Vzhledem k tomu, že nejjednodušší ekologická taška se dá pořídit za pár zlotých, je to výdaj, který se nejen rychle vrátí, ale z dlouhodobého hlediska i ušetří.

Módní volba

Používání ekologických tašek je nejen rozumné, ale stále více módní. Ukázat se na ulici s plastovou fóliovou sítí je jakési faux pas. Výměna síťky za zelenou tašku je naprosto aktuální, zvláště pokud se rozhodneme pro některou z novinek nabízených výrobci ekologických tašek. Ty z bavlny jsou nejen odolné a ekologické, ale také extrémně estetické a módní! Proto je používají celebrity, hvězdy a veřejné osobnosti. V nabídce výrobců je nejen klasická eko taška v barvě přírodní bavlny, kterou proslavili Anja Hindmarch a Karl Lagerfeld, ale také tašky v celé škále barev, v různých stylech s doplňky z ekokůže, s uchy v podobě z námořnického lana, s potiskem, zdobený výšivkou. Eko kabelky splní požadavky i těch největších módních fanoušků. Proto jejich původní účel, kterým bylo nošení nákupů, zastaral. Ekologická taška nebo zelená taška, jak jí říkají módní domy, je dnes nezbytnou vychytávkou, stylovým prvkem a často i klasickou taškou, která se od té tradiční liší jen tím, že je vyrobena z přírodních ekologických materiálů. . Tašky tohoto typu šijí nejčastěji ručně švadleny na klasických overlockových nebo vázaných strojích a nevyrábějí se sériově na průmyslových strojích, jako je tomu u tašek z obchodních řetězců.

Zanechat komentář