Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Proč slavíme Den dětí 1. června? Odpovídáme!

Dlaczego Dzień Dziecka obchodzimy 1 czerwca? Odpowiadamy!

Adrian Koźlik |

Dětství je jedinečné období v životě člověka. Úlohou dospělých v této mimořádné době je ocenit a chránit dětství a poskytovat mladším generacím bezpečí, lásku, podporu a vhodnou péči. Umožňuje dětem rozvíjet jejich dovednosti a vášně, budovat sociální vztahy, utvářet jejich identitu a získávat radost ze světských věcí.

Pokud nyní děti budují symbolický hrad z písku, měli bychom ho chránit před vlnami a negativními vnějšími faktory, což jim umožní vytvořit pevné základy pro budoucí svět, který brzy vytvoří.

Na chválu dětství, tedy Mezinárodní den dětí

dzień dziecka prezenty Den dětí se slaví po celém světě jako speciální svátek věnovaný dětem. Jejím základním předpokladem je zdůrazňovat důležitost dětství a připomínat společnosti potřeby a práva těch nejmladších. Den dětí je také příležitostí k zamyšlení nad výzvami, kterým děti na celém světě čelí a jak můžeme podpořit jejich rozvoj, vzdělávání a ochranu. Je to také chvíle, kdy si máme připomenout, že je třeba čelit násilí na dětech a zajistit bezpečné a šťastné dětství.

V mnoha zemích včetně Polska připadá Den dětí na 1. června. Existuje několik důvodů, proč je tento termín vhodný. Prvním důvodem je, že 1. červen byl Organizací spojených národů vyhlášen Mezinárodním dnem dětí. V roce 1954 Valné shromáždění Organizace spojených národů doporučilo, aby všechny země slavily Den dětí s cílem podpořit blaho dětí a upozornit na jejich práva.

Dalším důvodem je samotná historie 1. června. Toto datum souvisí s událostmi, které se odehrály v Československu v roce 1950. Poté Svaz československých učitelů navrhl, aby byl 1. červen vyhlášen Dnem dětí. Zpočátku to byl den věnovaný dětem, které potřebují pomoc, ale rychle se změnil v celostátní svátek všech dětí. Tato myšlenka získala popularitu a rozšířila se do dalších zemí.

Třetí důvod pro výběr prvního červnového dne je pro samotné oslavence asi nejpříjemnější. Den dětí se kryje se začátkem léta a je oznámením nadcházejících prázdnin. Zároveň umožňuje pořádání četných festivalů a venkovních akcí pořádaných pro děti školami, školkami a místními komunitami.

Dekalog dětských práv a svobod

Deklarace práv dítěte je dokument přijatý Valným shromážděním Organizace spojených národů (OSN) v roce 1959. Je to základ pro ochranu práv a svobod všech dětí na celém světě. Skládá se z 10 zásad týkajících se práv a svobod dětí, obsažených v Deklaraci práv dítěte:

  • 1. Právo na rovnost: Každé dítě má právo na rovné zacházení bez ohledu na rasu, barvu pleti, pohlaví, jazyk, náboženství, sociální původ, zdravotní postižení nebo jakoukoli jinou charakteristiku.
  • 2. Právo na zvláštní ochranu: Děti vyžadují zvláštní ochranu a péči ze strany rodičů, opatrovníků, společnosti a státu, aby byl zajištěn jejich zdravý fyzický, emocionální, sociální a intelektuální vývoj.
  • 3. Právo na jméno a občanství: Každé dítě má právo na jméno, příjmení a občanství, právo znát své rodiče a právo na přírůstek do rodiny.
  • 4. Právo na zdravotní péči: Děti mají právo na nejvyšší dosažitelnou úroveň zdravotní péče a na lékařské služby, které jsou nezbytné k udržení jejich zdraví a fyzické pohody.
  • 5. Právo na vzdělání: Každé dítě má právo na vzdělání, které by mělo být bezplatné, povinné a přístupné všem. Vzdělávání by mělo podporovat rozvoj plného potenciálu dětí a připravit je na aktivní zapojení do společnosti.
  • 6. Právo na odpočinek a rekreaci: Děti mají právo na odpočinek, hru, rekreaci a účast na kulturních a uměleckých aktivitách, které jsou důležité pro jejich zdravý vývoj a dobrou kvalitu života.
  • 7. Právo na ochranu před násilím: Každé dítě má právo na ochranu před všemi formami násilí, ať už fyzického, psychického nebo sexuálního. Měli by být chráněni před vykořisťováním, zneužíváním, brutalitou a všemi ostatními formami špatného zacházení.
  • 8. Právo na ochranu před vykořisťováním: Děti mají právo na ochranu před všemi formami vykořisťování, jako je dětská práce, obchodování s lidmi, prostituce a jakékoli jiné nezákonné činnosti týkající se dětí.
  • 9. Právo na svobodu myšlení, svědomí a projevu: Děti mají právo vyjadřovat své názory, myšlenky a přesvědčení v souladu se svým věkem a vyspělostí. S přibývajícím věkem by měli mít možnost podílet se na rozhodování o sobě.
  • 10. Právo na ochranu před všemi formami diskriminace: Každé dítě má právo na ochranu před všemi formami diskriminace, včetně diskriminace na základě rasy, barvy pleti, pohlaví, zdravotního postižení, náboženství, sociálního původu nebo jakékoli jiné charakteristiky. S dětmi by se mělo zacházet spravedlivě a stejně ve všech oblastech života.

Všech 10 zásad o právech a svobodách dětí tvoří základ Deklarace práv dítěte a jejich cílem je zajistit ochranu, podporu a blaho všech dětí na celém světě.

Oslavy Dne dětí po celém světě

Každá země má svůj vlastní zvyk, takže datum oslavy Dne dětí i jeho podoba se liší podle oblasti, kde se oslava koná.

dzień dziecka prezenty Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších zvyků souvisejících s Dnem dětí v různých koutech světa:

  • Indie vyhlásila Den dětí na 14. listopadu, v den narozenin svého prvního premiéra, který pracoval pro děti, Džaváharlála Nehrúa. V tento den se pořádá řada představení, soutěží a akcí. Děti dostávají dárky a přání.
  • Filipíny věnují oslavám Dne dětí celý měsíc.
  • Německé děti mají to štěstí, že mají příležitost slavit dvakrát do roka, a to jak 1. června, tak 20. září. Souvisí to s historickými událostmi a oslavou Dne dětí na východě a západě země před rozpadem SSSR.
  • Francie a Itálie slaví nejdříve, 6. ledna, i když známý Den dětí se tam slaví spíše jako Den rodiny. Součástí oslavy je formální rodinná večeře, po které děti dostanou dárky a sladkosti. Děti v tento den nosí na hlavě papírové korunky a plní jim všechna přání.
  • Turecko slaví Den dětí 23. dubna, což je také den, kdy Turecko znovu získalo svou suverenitu. Mezi oslavami Dne dětí je nejoblíbenější malování na obličej a pouštění draků.
  • Japonsko rozdělilo dětské oslavy do dvou samostatných dnů. Chlapci slaví Den dětí 3. března a v tento den se na zahradách věší papírové rybičky, které symbolizují rodinu a mladé muže, kteří se v budoucnu stanou jejími hlavami. Dívky si na svůj Den dětí, kterému se také říká Den panenek, musí počkat do 5. května.
  • Při pořádání Dětského dne sahá Paraguay do své temné a krvavé historie. 16. srpen, Den dětí, se slaví jako připomínka krvavé bitvy u Acosta Nu, která se odehrála během paraguayské války, během níž zahynula většina dětí a mladých mužů. Vzhledem k historické povaze dne jsou tam oslavy Dne dětí vznešenější než v jiných částech světa.

Pokud chcete vědět, co koupit dětem ke Dni dětí, klikněte sem a dozvíte se zajímavé návrhy!

Jestli se chceš starat o svět, starej se o děti!

Děti jsou budoucností světa a budou vytvářet realitu, ve které zestárneme. Nechte je užít si bezstarostnou radost z dětství rozvíjením svých vášní každý den, nejen na Den dětí .

Zanechat komentář