Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Proč slavíme Den dětí 1. června? Odpovídáme!

Kolejne produkty plastikowe na liście zakazanych. Sprawdź czy Twoja firma ucierpi!

Adrian Koźlik |

Od 24. května vstoupí v platnost zákaz uvádět na trh specifické plastové výrobky na jedno použití . Tento zákaz se vztahuje mimo jiné na plastové příbory, brčka a vatové tyčinky. Za porušení tohoto zákazu bude hrozit opravdu vysoká pokuta až půl milionu zlotých.

Konec éry plastových příborů!

sztućce plastikowe

V souladu s novými pravidly vyplývajícími z novely platí od středy 24. května zákaz prodeje specifických jednorázových výrobků z plastu .

Seznam zakázaných produktů zahrnuje :

  • vatové tyčinky
  • plastové příbory
  • plastové desky
  • jednorázová brčka
  • hůlky držící balónky
  • plastová míchadla
  • plastové kelímky na nápoje
  • plastové nádoby na potraviny z pěnového polystyrenu

Jaké jsou sankce za porušení tohoto zákazu?

Sankce za porušení tohoto zákazu jsou velmi vysoké, protože se mohou pohybovat od 10 000 do 500 000 PLN . Jak vidíte, pokuta může být velmi vysoká. To vše proto, abychom všem prodejcům jasně sdělili, že se pomalu blíží konec plastů.

Všechny výše uvedené výrobky lze prodávat, bezplatně převádět a používat, pokud byly uvedeny na trh před nabytím účinnosti tohoto zákona, za účelem vyčerpání zásob.

Zákon navíc ukládá výrobcům povinnost informovat své spotřebitele jasným a čitelným způsobem tím, že na obaly jednorázových výrobků z plastu umístí speciální označení označující škodlivý dopad na životní prostředí.

Další poplatky? Podívejte se, jaké náklady ještě musíte vynaložit!

Podle nových předpisů se zavádí poplatek v maximální výši 1 PLN za vybrané jednorázové výrobky, které budou nabízeny zákazníkům. Tento poplatek se například vztahuje na obaly používané k podávání nápojů nebo jídel. Poplatek bude zahrnut v ceně produktu a bude vybírán prodejnami nebo jinými prodejními místy.

Rovněž stojí za to vědět, že maloobchodní prodejny budou muset svým spotřebitelům poskytnout alternativu k jednorázovým plastovým výrobkům. Ty mohou mimo jiné zahrnovat: papírové kelímky , papírové talíře nebo dřevěné příbory . Je důležité, aby náhrady byly vyrobeny z biologicky odbouratelných materiálů nebo aby byly jednoduše znovu použitelné.

Zákon také uvádí, že všichni výrobci plastových výrobků na jedno použití budou muset nést také náklady na vedení vzdělávacích kampaní o používání plastových předmětů.

Alternativa k plastu

Po nabytí účinnosti zákona si každý z nás bude muset dobře rozmyslet své budoucí nákupy. Ale nebojte se, protože na trhu jsou opravdu pěkné alternativy škodlivých plastů.

talerzyki papierowe

Papírové kelímky jsou jednou z alternativ k jednorázovým plastovým kelímkům. Lze je použít jako ekologičtější řešení, protože jsou vyrobeny z biologicky odbouratelného materiálu, který se v přírodních podmínkách snadněji rozkládá. Papírové kelímky jsou opakovaně použitelné, což znamená, že je lze používat znovu a znovu a poté je recyklovat. Můžete tak snížit negativní dopad na životní prostředí, který je spojen s výrobou a likvidací jednorázových plastových kelímků.

Papírové talíře jsou široce uznávány jako ekologická náhrada plastových talířů. Jsou vyrobeny z papíru, což je biologicky odbouratelný materiál. Použití papírových talířů snižuje negativní dopad na životní prostředí, protože nevzniká velké množství plastového odpadu a je obtížné jej likvidovat. Po použití lze papírové talíře snadno kompostovat nebo recyklovat, což pomáhá snižovat zátěž životního prostředí. To je důvod, proč jsou papírové talíře oblíbenou volbou, pokud jde o redukci plastů a podporu udržitelnějšího životního stylu. Jsou také nesmírně stylové a určitě skvěle fungují například na rustikálních večírcích. Pokud chcete zjistit, jak budou na svatbě v této atmosféře vypadat, klikněte sem !

Dřevěné příbory jsou rozhodně lepší než jednorázové plastové příbory. Dřevo, ze kterého jsou vyrobeny, je biologicky rozložitelný materiál, což znamená, že se po použití může rozložit v přirozeném prostředí. Výroba dřevěných příborů vyžaduje méně energie a produkuje nižší emise skleníkových plynů ve srovnání s výrobou plastových příborů. Navíc jsou opakovaně použitelné, snadno se čistí a znovu používají, což snižuje množství vyhazovaného odpadu. Nakonec se sluší dodat, že jsou pouze estetickým zakončením nádobí.

1 komentář

Huj ci w d**ę za takie rady.

Donald Tłusk,

Zanechat komentář