Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Recept na pizzu – rychlé a dokonalé těsto na pizzu u vás doma!

Przepis na pizze - szybkie i idealne ciasto na pizze w Twoim domu!

Tomasz Woźniak |

Pizza je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších jídel po celém světě. Ať už jde o klasickou margheritu nebo extravagantní varianty s exotickými přísadami – každý si najde to své. Nic se nevyrovná chuti křupavého, právě upečeného těsta, aromatické omáčky a vašich oblíbených přísad. Proto se vyplatí znát osvědčený recept na dokonalé těsto na pizzu, které si můžeme připravit sami doma.

Krátká historie pizzy

Přestože první zmínky o pochoutkách z pizzy pocházejí již ze starověkého Řecka, byli to nepochybně Italové, kdo tuto kulinářskou disciplínu dotáhl k dokonalosti. Recept na těsto na pizzu , který se právě naučíme, je výsledkem staleté tradice a zkušeností našich jižních sousedů. Italové jsou vždy hrdí na své národní jídlo a my máme možnost vychutnat si jeho nesrovnatelnou chuť.

Ingredience pro dokonalé těsto na pizzu

K přípravě dokonalého těsta na pizzu potřebujeme jen pár základních surovin. Zde jsou:

  • Čerstvé droždí - 25 g nebo 7 g instantního droždí,
  • teplá voda - 150 ml,
  • Cukr - 1/2 lžičky,
  • Pšeničná mouka - 250 g,
  • Sůl - 1 lžička,
  • Olivový olej - 1 polévková lžíce.

Všechny tyto ingredience jsou široce dostupné a jistě se najdou v každé dobře zásobené kuchyni. Vyplatí se dbát na to, aby byly co nejkvalitnější, protože především ony určí chuť a konzistenci našeho dortu.

Příprava těsta na pizzu krok za krokem

Čas na nejdůležitější část – přípravu samotného těsta. Co dělat:

Krok 1. Ředění

Prvním krokem je příprava roztoku. Pokud používáte čerstvé droždí, mělo by se nejprve nechat zahřát na pokojovou teplotu. Poté je rozpustíme v teplé vodě, přidáme 2 lžíce mouky a cukr. Vše důkladně promícháme a necháme asi 10 minut odstát, aby směs nakynula. Pokud použijeme instantní droždí, roztok může jen lehce zpěnit.

Krok 2. Hnětení těsta

Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a promícháme. Pak vstoupíme střed a nalijte do něj předem připravený roztok. Postupně přidávejte mouku, míchejte 2-3 minuty. Nakonec přidáme olivový olej.

Takto připravené těsto přendáme na lehce pomoučněnou desku a ručně hněteme asi 15 minut, dokud nebude pružné a hladké. Můžete to udělat i s planetárním mixérem.

Krok 3. Kynutí těsta

Hotové těsto dejte do velké mísy, přikryjte utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout.

Krok 4. Formování koláčů

Po vykynutí vyndejte těsto na desku a lehce prohněťte. Rozdělíme je na 2 stejné díly a tvoříme kuličky. Odložte je na 7 minut a přikryjte je utěrkou.

Krok 5. Roztírání těsta

Plechy nebo dortové formy vymažte olivovým olejem. Vezmeme jednu kuličku těsta, položíme ji do středu a prsty ji jemně roztáhneme, začínáme od středu a na okraji necháme malý váleček. Pozor, aby těsto nebylo moc řídké – mělo by mít tloušťku asi 5 mm.

Krok 6. Přidání přísad a pečení

Na rozložené těsto položte tenkou vrstvu rajčatové omáčky, sýra (např. napůl čerstvé mozzarelly a napůl nastrouhané) a vašich oblíbených přísad. Počkáme asi 15 minut, až těsto trochu nakyne, a poté pečeme v plně vyhřáté troubě (minimálně 250°C) asi 10 minut.

A máme tu hotovou, aromatickou pizzu přímo z domácí kuchyně! Nyní si můžeme užívat jeho chuť a experimentovat s různým složením surovin.

Jak dlouho byste měli skladovat těsto na pizzu ?

Při pečení jedné pizzy se většinou nespotřebuje všechno připravené těsto. Proto se vyplatí vědět, jak přebytky správně skladovat, abyste je mohli v budoucnu využít.

Nespotřebovanou část těsta můžeme skladovat v lednici asi 3-4 dny. Stačí je pevně zabalit do potravinářské fólie nebo umístit do uzavřené nádoby. Před dalším použitím vyjměte dort z lednice a počkejte, až dokud nedosáhne pokojové teploty. Poté je můžete vyválet a použít k přípravě další pizzy.

Alternativně lze těsto na pizzu také zmrazit. K tomu je rozdělte na porce, zabalte do fólie nebo vložte do uzavíratelných sáčků a dejte do mrazáku. V této formě vydrží dort čerstvý až 2-3 měsíce. Před použitím stačí umístit do lednice na cca 12 hodin, aby se postupně rozmrazilo.

Druhy pizzy - od klasických po exotické

Pizza je pokrm, který vám dává neomezené možnosti kreativního skládání chutí. Přestože italská tradice naznačuje několik ikonických variant, v dnešní době po celém světě vzniká stále více nových, odvážných kombinací.

Klasické druhy pizzy

Mezi nejoblíbenější tradiční pizzy patří:

  • Margherita - s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou
  • Pepperoni - s pikantním salámem a paprikou
  • Havajská - se šunkou a ananasem
  • Quattro formaggi - se čtyřmi druhy sýra

Tyto klasické pizzy zůstávají mimořádně oblíbené a milují je milovníci italské kuchyně po celém světě.

Pizzy s exotickými polevami

Moderní pizza kuchyně se nebojí experimentů. Stále častěji se setkáváme s pizzami s nesrozumitelnými a dokonce překvapivými přísadami:

  • Pizza s krevetami a avokádem
  • Pizza s kuřecím masem a kari
  • Pizza s kozím sýrem a fíky
  • Pizza s lososem a špenátem

Tyto typy kompozic umožňují zajímavou hru chutí a objevování nových, zajímavých kulinářských zážitků.

Vegetariánské a veganské pizzy

Nezapomínejme ani na pizzy připravované pro lidi preferující rostlinnou stravu. Tyto zahrnují:

  • Pizza s houbami a cibulí,
  • Pizza s pečenou zeleninou,
  • Pizza s tofu a špenátem,
  • Pizza s čočkou a olivami.

Tyto druhy pizz jsou nejen chutné, ale také zdravé a lehce stravitelné. Jsou vynikající alternativou k tradičním verzím.

Bez ohledu na typ, který si vyberete, je pizza vždy skvělou volbou pro lahodné domácí jídlo. Vše, co potřebujete, je trochu kreativity, abyste vytvořili skutečné kulinářské mistrovské dílo.

Proč se vyplatí připravovat si pizzu doma?

I když je pizza široce dostupným pokrmem, její příprava doma má mnoho výhod. Zde jsou ty nejdůležitější:

Čerstvost a kvalita surovin

Když děláme pizzu doma, máme plnou kontrolu nad kvalitou použitých surovin. Můžeme si vybrat ty nejčerstvější produkty, přizpůsobené našim chuťovým preferencím. Vyhneme se tak nezdravým konzervantům nebo umělým přísadám, které se často vyskytují v pizzách z rychlého občerstvení.

Nižší náklady

Připravit si pizzu sami je rozhodně levnější, než si ji objednat s sebou nebo v restauraci. Náklady na přísady jsou nízké a konečný výsledek je srovnatelný a často dokonce lepší.

Personalizace chuti

Když si děláme pizzu doma, můžeme si její chuť plně přizpůsobit našim preferencím. Můžeme experimentovat s různými kombinacemi surovin, přidávat oblíbené koření nebo měnit poměry. Je to skvělá příležitost k vytvoření skutečně jedinečné pizzy.

Radost připravovat

Příprava pizzy doma může být nesmírně uspokojující a uvolňující. Hnětení těsta, natírání omáček a aranžování ingrediencí je skvělá zábava zejména s rodinou nebo přáteli.

Čerstvé z trouby

Chuti pizzy přímo z pece se nic nevyrovná. Teplé, křupavé těsto, tavící sýr a aromatické přísady – to je opravdová pastva pro mlsné jazýčky. Tuto chuť nelze napodobit v žádné restauraci.

Proto se vyplatí věnovat přípravě pizzy doma trochu času a energie. Efekt vás jistě překvapí a potěší!

Zanechat komentář