Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Síťový marketing, co to je? Výhody a nevýhody v podnikání

Network marketing, co to? Zalety i wady w biznesie

Adrian Koźlik |

Síťový marketing , často také označovaný jako síťový marketing nebo multi-level marketing (MLM), je inovativní obchodní model, který se po celém světě stává stále populárnějším. Tento unikátní systém prodeje a distribuce produktů či služeb je založen na budování sítě nezávislých prodejců, kteří nejen provádějí vlastní prodej, ale také nabírají a školí nové členy své struktury. Pro mnoho lidí se síťový marketing zdá být slibnou cestou k dosažení finanční nezávislosti a uskutečnění svých snů o vlastním podnikání. Nicméně jako každý obchodní modelsíťový marketing své výhody a nevýhody, které je třeba pečlivě analyzovat, než se rozhodnete zapojit se do tohoto odvětví.

Co je síťový marketing ?

Síťový marketing, také známý jako síťový marketing nebo multi-level marketing (MLM), je obchodní model založený na prodeji produktů nebo služeb nezávislými distributory, kteří nejsou zaměstnáni společností, ale mají možnost budovat vlastní sítě spolupracovníků. . Klíčovou myšlenkou tohoto systému je povzbudit distributory, aby získali nové členy do své struktury, což se promítá do dodatečných provizí z prodeje generovaného jejich týmem. Tímto způsobem může společnost snížit náklady na tradiční marketingové aktivity a místo toho investovat do vyplácení provizí členům sítě.

Rozdíly mezi síťovým marketingem a multi-level marketingem (MLM)

I když se termíny „ síťový marketing “ a „multi-level marketing“ (MLM) často používají zaměnitelně, mají mírně odlišné konotace. Někteří lidé se domnívají, že síťový marketing je jednoduše „obnovená“ verze MLM, jejímž cílem je zlepšit image tohoto odvětví. Ve skutečnosti však oba koncepty odkazují na stejný obchodní model, založený na budování prodejní struktury náborem nových distributorů a generováním provizí z jejich prodejů.

Síťový marketing, co to je? Výhody a nevýhody v podnikání

Jak funguje síťový marketing ?

Klíčovým prvkem modelu síťového marketingu je vytvoření sítě nezávislých prodejců, kteří se zabývají nejen přímým prodejem produktů či služeb, ale také aktivně získávají a školí nové členy své struktury. Každý distributor tak může generovat příjmy nejen z vlastních prodejů, ale také z prodejních provizí od lidí, které do systému uvedl.

Proces obvykle začíná registrací jako distributor první úrovně. Poté nový člen obdrží dva hlavní úkoly: prodej produktů nebo služeb a získávání nových distributorů do své sítě. Výše výdělku závisí jak na jednotlivých prodejích, tak na prodejních výsledcích celé struktury, kterou daný člověk vybudoval. Čím více lidí je v dané hierarchii, tím větší jsou potenciální zisky.

Struktura prodejní sítě v síťovém marketingu

V modelu síťového marketingu existují dvě hlavní skupiny členů: ti pod vámi v hierarchii (vaše struktura) a ti nad vámi (vaši manažeři). Lidé, kterým jste pomohli zaregistrovat se, a také ti, kteří se později připojili k vaší síti, jsou známí jako vaše síť. Ti, kteří vás zaregistrovali (a lidé nad nimi), jsou zase vašimi manažery, kteří jsou povinni poskytovat podporu novým začínajícím prodejcům.

Síťový marketing, co to je? Výhody a nevýhody v podnikání

Výhody síťového marketingu

Při analýze modelu síťového marketingu lze identifikovat několik klíčových výhod, které přitahují mnoho podnikavých lidí do tohoto odvětví:

Není třeba investovat vlastní kapitál

Jednou z největších výhod síťového marketingu je nízká vstupní bariéra. Pro zahájení podnikání nemusíte registrovat vlastní společnost ani si brát půjčky. Stačí se zaregistrovat jako nezávislý distributor a můžete začít budovat svou prodejní síť.

Možnost generování pasivního příjmu

Síťový marketing vytváří příležitost vytvořit si stabilní, pasivní zdroj příjmů. Pokud se vám podaří efektivně rozšiřovat svou prodejní strukturu, můžete s minimálním osobním zapojením dosahovat stále vyšších zisků.

Volnost místa a pracovní doby

Klíčovou výhodou síťového marketingu je flexibilita. Sami si určíte, kolik času budete této činnosti věnovat a kde ji budete dělat. Počítá se pouze efekt, nikoli pevná pracovní doba.

Síťový marketing, co to je? Výhody a nevýhody v podnikání

Přístup ke školení a rozvoji kompetencí

Působíte v odvětví síťového marketingu a máte možnost zúčastnit se četných školicích kurzů v oblasti prodeje, marketingu, time managementu a mezilidské komunikace. Je to skvělá příležitost, jak rozšířit své znalosti a dovednosti.

Bez omezení věku nebo vzdělání

V síťovém marketingu nezáleží na vašem věku nebo úrovni vzdělání. Každý člověk, bez ohledu na své zkušenosti, se může zapojit do tohoto odvětví a začít budovat vlastní prodejní síť.

Nevýhody síťového marketingu

Přestože síťový marketing nabízí mnoho atraktivních výhod, není to obchodní model bez svých nevýhod. Než se rozhodnete zapojit se do tohoto odvětví, stojí za to pečlivě analyzovat jeho slabé stránky:

Nedostatek plné kontroly nad produkty a značkou

Jako nezávislý distributor nemáte žádný vliv na utváření nabídky produktů ani marketingové strategie společnosti. Musíte prodat to, co se vám nabízí, aniž byste měli možnost provádět vlastní změny.

Závislost na neustálém získávání nových členů

Klíčem k úspěchu v síťovém marketingu je neustálé rozšiřování vaší prodejní struktury náborem nových distributorů. Pokud je tato část činnosti zanedbána, může dojít ke kolapsu celé sítě.

Síťový marketing, co to je? Výhody a nevýhody v podnikání

Žádný fixní plat

Na rozdíl od klasické práce na plný úvazek nemůžete v síťovém marketingu počítat s pravidelným, fixním platem. Vaše výdělky budou záviset na výsledcích vaší práce a úspěchu vaší prodejní sítě.

Neochota kontaktu s lidmi

Pokud nemáte rádi přímou interakci se zákazníky a budování vztahů, může se pro vás síťový marketing ukázat jako obtížná výzva. Toto odvětví vyžaduje otevřenost a schopnost navazovat kontakty.

Riziko ztráty postavené konstrukce

Jednou z nejvážnějších nevýhod síťového marketingu je nedostatek záruky, že se vaše prodejní síť přes noc nezhroutí. Členové vaší struktury z ní mohou kdykoli odstoupit.

Je síťový marketing pyramidová hra?

Srovnávání síťového marketingu s nelegálními pyramidovými hrami je běžným obviněním vzneseným proti tomuto odvětví. Oba obchodní modely skutečně sdílejí některé podobnosti, jako je klíčová role náboru nových členů. Zásadní rozdíl je však v tom, že v případě pyramidových her je jediným účelem vybírat poplatky od nových účastníků, aniž by skutečně prodávali produkty nebo služby.

V modelu síťového marketingu legitimní společnosti nabízejí skutečné, vysoce kvalitní produkty nebo služby a zisky pocházejí z prodejních marží, nikoli pouze z náboru nových členů. Navíc každý distributor v síti může počítat s provizemi v závislosti na vlastním prodeji a úspěchu týmu, který vybudoval. O koncentraci zisků pouze na vrcholu pyramidy nemůže být řeč.

Síťový marketing, co to je? Výhody a nevýhody v podnikání

Příklady společností z odvětví síťového marketingu

Síťový marketing je obchodní model používaný mnoha známými a uznávanými značkami v Polsku i po celém světě. Zde je několik příkladů společností působících v tomto odvětví:

  • Colway - společnost nabízející kosmetiku a produkty obsahující kolagen,
  • DuoLife - výrobce doplňků stravy a doplňků výživy,
  • FM Group - velký hráč na polském trhu, působí od roku 2004,
  • Amway - jedna z nejznámějších MLM společností na světě, založená v USA v roce 1959,
  • Avon - známá kosmetická značka působící na mnoha mezinárodních trzích,
  • Oriflame - další kosmetická společnost působící v síťovém modelu.

Shrnutí

Síťový marketing je komplexní a vícerozměrný obchodní model, který mezi podnikateli přitahuje i vzbuzuje kontroverzi. Na jedné straně nabízí mnoho atraktivních výhod, jako je schopnost generovat pasivní příjem, časová a prostorová flexibilita a přístup k rozvojovým školením. Na druhou stranu je tento model spojen s řadou výzev a rizik, včetně: závislost na neustálém získávání nových členů, nedostatek kontroly nad produkty a značkou nebo potenciální ztráta zavedené struktury.

Než se rozhodnete věnovat se síťovému marketingu, vyplatí se pečlivě analyzovat své vlastní predispozice, očekávání a ochotu věnovat čas a úsilí budování vlastní prodejní sítě. Pouze pečlivé posouzení výhod a nevýhod vám umožní určit, zda je tento obchodní model pro vás vhodný. Nezapomeňte také vždy dodržovat zásady etického chování a vyvarovat se srovnávání s nelegálními pyramidovými hrami, které mohou výrazně podkopat důvěryhodnost tohoto odvětví.

Viz také:

Zanechat komentář