Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Sušení hub v lednici. Podívejte se na novou metodu!

suszone grzyby

Tomasz Woźniak |

Dnes se s vámi chceme podělit o revoluční způsob sušení hub, který si déle zachová jejich chuť. Zapomeňte na tradiční sušení na slunci nebo v sušičce – houby doporučujeme sušit v lednici!

Proč se vyplatí houby sušit?

Sušení hub je jednou z nejlepších metod konzervace, protože umožňuje zachovat jejich chuť a vlastnosti po velmi dlouhou dobu. Stačí je zalít vodou, aby se jim vrátil jejich bývalý lesk. Sušené houby se skvěle hodí k přípravě polévek, omáček, nádivek a jídel z jednoho hrnce. Mají intenzivní aroma a dodávají pokrmům jedinečnou chuť.

Způsob sušení hub v lednici

Zdá se, že proces sušení hub vyžaduje teplý vzduch. Ale ukázalo se, že houby můžete sušit v lednici! Jak to udělat? Stačí použít absorbér vlhkosti, který zachytí vodní páru uvolněnou z hub a urychlí proces sušení.

Krok 1: Příprava hub

Než začnete sušit, musíte houby správně připravit. Dobře je vyčistěte, odstraňte všechny nečistoty a zbytky půdy. Poté je lze nakrájet na menší kousky, aby se proces sušení urychlil. Pamatujte, že pokud sušíte větší houby, vyplatí se je nejprve blanšírovat, tedy krátce povařit v osolené vodě.

Krok 2: Příprava chladničky

Police chladničky vyložte pečicím papírem, aby se na ně houby nelepily. Je také důležité udržovat vhodné rozestupy mezi houbami, aby bylo zajištěno dostatečné proudění vzduchu. Houby by se také neměly dotýkat stěn chladničky.

Krok 3: Použití absorbéru vlhkosti

Vložte absorbér vlhkosti do chladničky, nejlépe na spodní polici. Můžete si ho koupit v obchodě nebo použít domácí prostředky, například dřevěné uhlí nebo rýži v síťovaném sáčku. Pohlcovač vlhkosti shromáždí vlhkost uvolněnou z hub a urychlí jejich sušení.

Krok 4: Proces sušení

Umístěte houby na polici lednice připravenou pergamenovým papírem a ponechte mezi nimi vhodné mezery. Zavřete lednici a nechte houby asi týden odležet. Během této doby absorbér vlhkosti shromáždí vodní páru pocházející z hub a ty postupně vyschnou.

Krok 5: Zkontrolujte efekty

Po týdnu zkontrolujte, zda jsou houby správně vysušené. Měly by být tvrdé a křupavé, bez vlhkosti. Pokud jsou ještě měkké, nechte je ještě pár dní v lednici. Pamatujte, že doba sušení se může lišit v závislosti na druhu a velikosti hub.

Krok 6: Skladování sušených hub

Sušené houby by se neměly skladovat v plastových sáčcích, protože zadržují vlhkost a mohou způsobit plíseň. Skladujte je nejlépe ve skleněných dózách nebo kovových nádobách, těsně uzavřené. Zachovají si tak dlouho čerstvost a vůni.

Jiné způsoby sušení hub

Kromě sušení v lednici existuje mnoho dalších způsobů sušení hub. Jedním z nich je sušení na slunci. Stačí houby rozložit na pergamenový papír a vystavit je přímému slunci. Sušení na slunci však vyžaduje vhodné povětrnostní podmínky a trvá déle než sušení v lednici.

Další metodou je sušení hub v sušičce. Pokud takové zařízení máme, stačí nastavit vhodnou teplotu a dobu sušení. Sušička hub zajistí rovnoměrné sušení hub a zkrátí dobu sušení.

Další alternativou je sušení hub v mikrovlnné troubě. Tento způsob je rychlý, ale je potřeba dát pozor, abyste houby nepřesušili. Vložte houby do mikrovlnné trouby na střední výkon a několikrát je vyjměte, abyste odstranili přebytečnou vodní páru.

Výběr způsobu sušení hub závisí na našich preferencích a dostupných nástrojích. Vyplatí se experimentovat a objevovat nové způsoby, které nám umožní vychutnávat si chuť hub po celý rok.

Zanechat komentář