Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Tlustý čtvrtek 2024 – kdy to bude? Nápady na rychlé dezerty!

tłusty czwartek 2024

V křesťanském kalendáři je tučný čtvrtek posledním čtvrtkem před začátkem postní doby. Je to symbolický svátek, který si spojujeme s hojností a sladkostí. V Polsku to je doba, kdy vládnou koblihy, faworki, koblihy a další lahodné pečivo. Tyto lahůdky si budeme moci vychutnat již brzy, protože Tučný čtvrtek 2024 připadá na 8. února .

Původ a tradice tukového čtvrtku

Tradice slavení tučného čtvrtku má kořeny v předkřesťanských praktikách, kdy šlo o způsob, jak se rozloučit se zimou a připravit se na příchod jara. V dávných dobách se v tento den konala honosná hostina, při které se podávalo pečené maso, chléb a víno.

Název „tuk“ označuje hojnost a hojnost, kterou si lze užít před začátkem období půstu. V tento den se podle tradice mohlo bez omezení jíst sladké občerstvení. Tučný čtvrtek byl také příležitostí pro různá zábavná a společenská setkání.

Pohyblivý den – kdy je tučný čtvrtek 2024?

Termín tučného čtvrtku závisí na datu Velikonoc, proto jde o pohyblivý svátek. Obvykle spadá mezi 29. lednem a 4. březnem. V roce 2024 oslavíme Tučný čtvrtek 8. února . Stojí za zmínku, že v jiných zemích, jako je Francie a New Orleans ve Spojených státech, se slaví Mardi Gras (Tlusté úterý), které se koná den před začátkem půstu.

Co jíst na tučný čtvrtek?

Tučný čtvrtek je především časem, kdy si můžeme vychutnat sladké bez pocitu viny. Nejcharakterističtější pochoutkou tohoto dne jsou koblihy. Koblihy, tradičně plněné marmeládou nebo krémem, jsou symbolem tučného čtvrtku . Kromě koblih jsou oblíbené také faworki, koblihy, koblihy a další sladké pečivo. Mnoho lidí se rozhodne si je připravit sami doma, ale lze je zakoupit i v cukrárnách a pekárnách.

Recepty na sladké svačiny na tučný čtvrtek

Pokud si chcete vyzkoušet přípravu lahodného cukroví na Tučný čtvrtek , máme pro vás pár inspirací. Zde je několik receptů na oblíbené pochoutky tohoto dne:

Tradiční recept na koblihy

tradiční recept na koblihy Ingredience:

  • 300 g mouky
  • 3 vejce
  • 2 ploché lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce chlazené zakysané smetany 18%
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce studeného másla
  • 1 polévková lžíce octa
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání

Provedení:

KROK 1: Ve velké míse nebo kuchyňském robotu smíchejte mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

KROK 2: Přidejte vychladlou zakysanou smetanu, žloutky, máslo, ocet a špetku soli. Těsto hněteme, dokud není elastické a hladké.

KROK 3: Těsto dejte asi na 30 minut stranou.

KROK 4: Těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm a vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka na sklenice nebo koblihy.

KROK 5: Koblihy opečte na rozpáleném oleji z obou stran, dokud nezezlátnou.

KROK 6: Po usmažení nechte koblihy okapat na papírové utěrce a poté je posypte moučkovým cukrem.

Křupavé Faworki z trouby

Ingredience:

  • 250 g dortové mouky
  • 1 plochá lžička prášku do pečiva
  • 2 ploché lžičky vanilkového cukru
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce vychlazené 18% zakysané smetany nebo hustého jogurtu
  • 3 žloutky, velikost L
  • 1 lžíce studeného másla
  • 1 polévková lžíce octa
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání

Provedení:

KROK 1: Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr.

KROK 2: Přidejte vychladlou zakysanou smetanu, žloutky, máslo, ocet a špetku soli. Těsto hněteme, dokud není elastické a hladké.

KROK 3: Těsto zabalte do fólie a nechte asi 30 minut stát.

KROK 4: Těsto rozválejte na tenkou vrstvu a nakrájejte na proužky široké asi 2 cm.

KROK 5: Proužky těsta stočte a poté je položte na plech vyložený pečicím papírem.

KROK 6: Faworki pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud nezezlátnou.

KROK 7: Po upečení faworki vychladíme a bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Lahodné Oponki

koblihy recept na koblihy Ingredience:

  • 500 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Provedení:

KROK 1: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.

KROK 2: Přidejte vejce a mléko a hněťte těsto, dokud nebude hladké a elastické.

KROK 3: Těsto dejte asi na 30 minut stranou.

4. KROK: Knedlíky opečte na rozpáleném oleji z obou stran, dokud nezezlátnou.

KROK 5: Po usmažení nechte koblihy okapat na papírové utěrce a poté je posypte moučkovým cukrem.

Čokoládová pěna v dezertních pohárech

rychlé mini dezerty čokoládová pěna Ingredience:

  • 200 g hořké čokolády (50% - 70%)
  • 3 vejce
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 125 ml sladké smetany 30-36%
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce vroucí vody
  • dezertní poháry

Provedení:

KROK 1: Čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni a dejte stranou.

KROK 2: Oddělte bílky od žloutků.

KROK 3: Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh.

KROK 4: Smetanu ušlehejte dotuha.

KROK 5: Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Pokračujte ve šlehání, postupně zalijte 2 lžícemi vroucí vody.

KROK 6: Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Ihned přidáme polovinu šlehačky a intenzivně mícháme, aby směs zřídla. Poté jemně vmícháme zbytek šlehačky, průběžně metličkou. Postupně vmícháme pěnu z bílků.

KROK 7: Hotovou pěnu přeneste do jednorázových dezertních kelímků .

Sladký den hojnosti

Tučný čtvrtek je jedinečný svátek, který si spojujeme s hojností a sladkostí. V Polsku to je doba, kdy jíme koblihy, faworki, koblihy a další lahodné sladkosti. Tato tradice má kořeny v předkřesťanských praktikách, kdy se lidé loučili se zimou a připravovali se na příchod jara. Podobné svátky slaví i další země, například Mardi Gras ve Francii nebo ve Spojených státech.

Pokud si chcete zkusit připravit lahodné cukroví na tučný čtvrtek , vyzkoušejte naše recepty na tradiční koblihy, křupavé faworki, lahodné knedlíky nebo čokoládovou pěnu v kelímcích . Dobrou chuť!

Zanechat komentář