Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Cirkulární ekonomika – šance snížit plýtvání!

Gospodarka o obiegu zamkniętym- czyli szansa na ograniczanie odpadów!

Adrian Koźlik |

Co je to oběhové hospodářství?

Nejprve je vhodné vysvětlit, co je to oběhové hospodářství. Jinými slovy , cirkulární ekonomika. Jedná se o regenerativní ekonomický systém, ve kterém se minimalizuje spotřeba surovin a množství odpadu, stejně jako emise a energetické ztráty vytvořením uzavřené smyčky procesů, ve kterých jsou odpady z některých procesů využívány jako suroviny pro jiné. která co nejvíce snižuje množství výrobního odpadu. Zjednodušeně řečeno to funguje tak, že hodnota surovin, materiálů a hotových výrobků je co nejdéle zachována a zároveň se minimalizuje odpad. Suroviny by měly být znovu použity. Tyto principy by měly být použity v každém procesu vývoje produktu. Tento model je založen na cirkulačním modelu v přírodě. Koloběh vody, uhlíku, kyslíku a dusíku. V přirozeném prostředí se odpad z některých organismů stává potravou pro jiné a tak dále, dokud se smyčka neuzavře. Musíte zajistit, aby ze smyčky vypadlo co nejméně zdrojů.

obieg zamknięty

Charakteristika cirkulární ekonomiky

Vyznačuje se používáním v souladu s koncepcemi EU hierarchie snížení, opětovného použití, recyklace , tj. snížení počtu surovin a odpadu, opětovné použití surovin prostřednictvím oprav nebo recyklace. Stojí však za zmínku, že recyklace přichází až na samém konci tohoto procesu, protože je energeticky náročná a spotřebovává se další energie.

Recyklační sektor patří do první a poslední fáze. Zpočátku bude použit recyklovaný produkt. Na konci však bude opraven, znovu použit nebo recyklován, díky čemuž se promění v surovinu. Snížíme tak množství odpadu a změníme způsob získávání surovin.

Výroba, v této fázi nedojde k žádným výrazným změnám. Bude to stejné jako v jiných etapách. Můžeme jen změnit své myšlení o výrobě, mít na paměti, že dostane nový život a nebude proměněna v odpad a jednoduše vyhozena do koše. Distribuce a spotřeba se bude týkat například nízkoemisních dodávek. Ale také změny probíhající ve fázi návrhu. Opětovné použití, oprava, recyklace je poslední, ale ne konečná fáze. Je to nejdůležitější část procesu, kdy musíme vzniklý odpad co nejvíce eliminovat a co nejvíce ho využít

Ve správně vybudovaném oběhovém hospodářství bychom se měli zaměřit na to, abychom se za každou cenu vyhnuli nutnosti recyklace. Může to znít zjednodušeně, ale primárním cílem realistické strategie obnovy klimatu je snížit množství produkovaného odpadu.
-citát pro Světové ekonomické fórum

rodzaje gospodarki odpadami

Srovnání se současnou ekonomikou

Při čtení tohoto článku jste si položili otázku, že pokud chceme zavést takový ekonomický model, který aktuálně používáme? Je to model lineární ekonomiky. Řídí se jednoduchým schématem „ vezmi-vyrob-použij-hoď “. V současném systému produkujeme stále více odpadu, který vyčerpává přírodní zdroje. Nakupujeme levné, rychle se opotřebitelné výrobky, které jsou snadno dostupné. Suroviny získáváme bez omezení, bez přemýšlení, vyrábíme a nakupujeme, rychle se kazí a bez rozmyslu je vyhodíme do koše. Teprve po mnoha letech začalo ubývat surovin, výrazně se zvýšily ceny surovin a zásoby se staly nestabilními. Začali jsme přemýšlet, jak to změnit a využít jiné zdroje, materiály a energii. Dalším prvkem tohoto modelu je tzv plánované zastarávání, tedy navrhování výrobků tak, aby po určité době přestaly fungovat. Evropský parlament nařídil podniknout takové kroky, aby se na trh dostaly vysoce kvalitní a trvanlivé výrobky.


obecny obieg odpadów

Jak produkovat méně odpadu? Pár tipů

Lineární ekonomika v Polsku byla přijata velmi rychle a stále se používá. To zvýšilo spotřebu a zlepšilo kvalitu života. To otevřelo dveře rychlé výrobě a prodeji. Mnoho lidí začalo používat levnější produkty, aniž by vzali v úvahu kvalitu a perspektivu používání produktu co nejdéle. Mezi představiteli naší vlády bylo přijato oběhové hospodářství. Hovoří o tom velmi pozitivně. Evropský úřad pro ochranu životního prostředí během průzkumu „ Cesta Polska k oběhovému hospodářství “, kterého se zúčastnili zástupci podniků, členové organizací, úředníci a vědci. Přes 90 % lidí přijalo transformaci polské ekonomiky . Musíte se jen zeptat sami sebe, jsme na to připraveni? To vyžaduje mnoho změn a transformací. Transformace závisí na nás všech, včetně spotřebitelů, protože oni rozhodují o tom, co koupí a vyberou.

  • Několikrát si rozmyslete, co chcete koupit a jak dlouho to budete používat
  • opravte, nevyhazujte, využijte služeb lidí, kteří vám s opravami pomohou
  • vyměňte nebo prodejte věci, které nepotřebujete
  • koupit oblečení z druhé ruky, dostanou nový život
  • pronajměte si vybavení, pokud víte, že jej jednou použijete
  • využívat půjčovny kol a aut
  • předměty používejte co nejdéle, nevyhazujte je ukvapeně

Výhody a nevýhody

Jako všechno má i oběhové hospodářství své výhody a nevýhody. Mezi výhody patří samozřejmě životní prostředí, které tím trpí nejvíce. Úsporu dosáhnu tím, že např. opravím vadný výrobek a nebudu kupovat nový. Model „pay, per, use“, ve kterém produkt spíše používáme než kupujeme. Přinese mnoho výhod v ekonomické, sociální a environmentální oblasti. Vytvoří nová pracovní místa. Nevýhodou může být kvalita produktu – může znamenat, že zpětně získané suroviny budou méně kvalitní než nové. Pozastavení vývoje je další nevýhodou tohoto modelu, protože výrobci se mohou více soustředit na opravy svých produktů než na vývoj a zavádění nových, vylepšených věcí. V tomto případě například telefony a zařízení obecně. A samozřejmě nová infrastruktura.

Několik příkladů využití cirkulární ekonomiky:

1.Decathlon Rent - půjčovna kol ve vašem městě
Místo nákupu drahého vybavení si jej můžete pronajmout a zaplatit za jeho používání. Po skončení pronájmu je pronajímán dalším uživatelem.

2.Vinted
Dává nám možnost zbavit se oblečení, které nepotřebujeme. Díky tomu neskončí v koši. A druhá strana z toho těží i proto, že tolik neutrácí za nákup úplně nového oblečení.

3.Too Good To Go
Sníme o světě bez plýtvání jídlem a bojujeme za takový svět, kousíček po kousku! Díky aplikaci můžete jednoduše udělat něco dobrého pro planetu doslova na tři kliknutí – stačí si stáhnout aplikaci, vybrat místo a uložit balíček z provozoven a obchodů v okolí. To, co ušetříte, je překvapením za skvělou cenu a navíc je to dobrý počin pro planetu. Začněte hned!

4. Vaše značka?
Máte nápad, jak zavést uzavřený oběh do vašeho podnikání? NEČEKEJTE, JEDNEJTE!

Zanechat komentář