Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Co je SÍTOTISK?

Czym jest SITODRUK?

Adrian Koźlik |

Sítotisk - co to je?

V předchozím příspěvku jsme se blíže podívali na způsob potisku přímo na oblečení s názvem DTG. Je čas dozvědět se více o nejstarší metodě tisku - sítotisku . Hned na začátku se sluší vysvětlit, odkud tento název pochází. Odpověď je velmi jednoduchá, týká se přímo prvků nutných k tisku touto metodou, tedy síta a sítě. Sítotisk je již mnoho let jednou z nejoblíbenějších tiskových metod. Proč je sítotisk tak populární? Jak u této metody vypadá proces tisku? Jaké jsou výhody a nevýhody sítotisku? Na všechny tyto otázky najdete odpověď dále v článku.

Co je sítotisk? Jak vypadá proces tisku touto technikou?

Sítotisk je proces přenosu vybraného vzoru na rovný povrch pomocí sítotisku, barvy a stěrky. Nejdůležitější roli při tomto procesu hraje síto, které umožňuje přenos libovolného vzoru na tiskový materiál. Tisková síť má malé otvory, které umožňují přesný průchod barvy, což přímo ovlivňuje vysoký stupeň reprodukce barev. Proces sítotisku se skládá z několika fází, pojďme se na každou z nich podívat blíže

Fáze 1 Vytvoření vzoru

Po obdržení návrhu jej tiskárna vytiskne na průhlednou acetátovou fólii. Toto je nezbytný krok k vytvoření šablony.

Fáze 2 Příprava síta

Tiskárna vyhodnotí složitost vzoru a vybere vhodnou matrici. Zohledňuje se také textura materiálu, který se má tisknout. Síťovina je následně pokryta vrstvou emulze, která působením světla tvrdne.

Fáze 3 Expozice emulze

Světlo vytvrzuje nanesenou emulzi. Části, které jsou pokryty vzorem, zůstávají v tekuté formě. Pokud má konečný návrh obsahovat více než jednu barvu, použije se pro každou z nich samostatná matice. Vytvoření vícebarevného tisku vyžaduje od tiskárny mimořádnou přesnost. Zahrnuje sladění šablon s konkrétní barvou pro dosažení očekávaného efektu bez dalších mezer.

Fáze 4 Vytvoření šablony smytím emulze.

Po vystavení matrice po určitou dobu se oblasti nepokryté vzorem ztvrdnou. Zbývající část emulze, která nevytvrdla, se pečlivě opláchne. To zanechává jasný dojem, kterým inkoust prochází

Fáze 5 Sušení

Síto se poté vysuší a poté tiskárna provede nezbytné opravy, aby byl tisk co nejpřesnější. Šablona je nyní připravena k použití.

Fáze 6 Příprava k tisku

Síto se umístí na tiskařský lis. Zvolený materiál pro tisk je umístěn naplocho na prostor stroje určeného k tisku.

Fáze 7 Nanášení inkoustu

Síto se spustí dolů na tiskový stroj. Inkoust se umístí do horní části síta a následně se pomocí stěrky rozetře po celé délce síta.
Tímto způsobem barva pronikne do prázdných míst šablony a obtiskne na ni vzor Sitodruk produkt.

Po vytištění příslušného počtu položek se emulze ze šablony odstraní pomocí speciální kapaliny. To umožňuje opětovné použití obrazovky k vytváření nových šablon

Fáze 8 Kontrola a sušení

Potištěný produkt pak prochází sušárnou, která vytvrdí inkoust a vyhladí tiskovou plochu. Na konci procesu je každý výrobek pečlivě zkontrolován na správnost návrhu.

Výhody a nevýhody sítotisku

Hlavní výhodou tisku touto metodou je odolnost vytištěné grafiky. Potisk působí také velmi esteticky, s hladkým a lesklým povrchem. Použití této metody je extrémně výhodné pro velké výdaje. Jedná se o nejčastěji volenou metodu při nákupu papírových nebo bavlněných reklamních tašek. Sítotisk je také velmi univerzální metodou. Je možné tisknout nejen na rovné, ale i válcové plochy.

Hlavní nevýhodou sítotisku je však nízká účinnost. Metoda je extrémně časově náročná, ale umožňuje dosáhnout úžasných výsledků. Další nevýhodou sítotisku je prosvítání černé, když zvolíme bílý tisk na tmavý povrch. Chcete-li tento problém vyřešit, stačí zvolit produkt s vyšší gramáží. V případě látkových tašek je dostatečná gramáž 220g/m2. Pokud však jde o papírové sáčky, problém propíchnutí je velmi vzácný. Poslední nevýhodou je nízká ziskovost při nízkých nákladech. Jedná se o úhradu přípravy tiskové matrice pro každou barvu zvlášť.

Stručně řečeno, sítotisk má mnoho výhod, které z něj dělají tiskovou techniku, kterou zákazníci nejčastěji volí.

V dalším příspěvku se dozvíte více o tisku zvaném sublimace. Pokud vás však zajímá, jak vypadá proces tisku DTG, podívejte se prosím na předchozí příspěvek .

Zanechat komentář